2012. 1-2. szám | Elektronikus média

A megbízhatatlan nő

Alexa vs. Google Analytics

Idén minden kétséget kizáróan erősödni fog azon marketingeszközök szerepe, amelyek mérhető visszajelzést adnak. Digitális környezetünkben egyre több ingyenes mérési eszköz jelenik meg, amelyek több-kevesebb segítséget jelentenek az internetes hatékonyságnövelésben. Köztük az egyik legrégebbi az Alexa.com, mely – az Amazon.com tagjaként – a világ weboldalainak látogatottságáról szolgáltat információkat alapvető analitikai adatokkal kiegészítve.

Ha egy szóval akarnánk leírni az Alexa adatainak megbízhatóságát, azt mondhatnánk: hektikus. Egy egyszerű hasonlattal élve: ha a site térképszolgáltató lenne, a Lánchíd elhelyezkedését pontosan megmutatná, de a Médiapiac.com szerkesztőségének helyét már csak 10 kilométeres pontossággal tudná belőni, ami semmit sem ér, ha épp oda tart az ember. Mivel magyar piaci adatokra vonatkozóan még semmilyen elemzést nem láttunk, készítettünk egyet: összevetettük ugyanazon weboldalak alexás adatait a Google Analyticsből származó mért számaikkal. Ha eddig mindent elhitt, amit az Alexa mutatott, ezt a cikket feltétlenül végig kell olvasnia.

Almát a körtéhez

Elviekben a két szolgáltatás összehasonlítása „almát a körtéhez” eset, mert míg a Google Analytics adatai a weboldalakba befűzött mérőkódok alapján állnak elő, az Alexa.com az internetezők böngészőire telepített, úgynevezett Alexa toolbar révén gyűjt információkat, ami azonnal kizárja az internetezők jelentős százalékának internetezési szokásait (azokét, akik nem telepítettek ilyen eszköztárat böngészőjükbe). Így fordulhat elő, hogy az Alexa számos hazai forgalomterelő (híraggregátorok, Lap.hu-oldalak, iWiW stb.) esetében téves (többnyire alacsonyabb) forgalomterelési képességet jelez, ami alapján a vizsgált weboldal látogatottsági forrásai összetételének kimutatása korántsem lesz tökéletes. „Almát az almával” akkor lenne az összehasonlítás, ha egy másik – nem mérőkódos – rendszerrel vetnénk egybe az Alexa képességeit, de szerintünk az a fontos, hogy rávilágítsunk: a mért adatnál nincs jobb adat.

Vizsgálódásunk alapja

Az elemzéshez csak magyar célcsoportú tartalomszolgáltatókat, e-kereskedelmi oldalakat és kisebb látogatottságú B2B-oldalakat, számszerűen 23 ilyen site-ot vettünk alapul. Csaknem nyolcmillió havi látogató, közel 19 millió látogatás és mintegy 70 millió oldalletöltés szolgáltatott alapot vizsgálódásainkhoz. Fontos megjegyezni, hogy az egyes oldalak közötti keresztlátogatottság nem kimutatható, a site-ok összeállítása ugyanakkor pontosan ezt ellensúlyozandó kellően változatos célcsoportra, nemre nézve és földrajzi szempontból is.

Látogatottsági adatok

Az Alexa látogatottsági adatok kimutatására nem alkalmas. Beállíthatunk ugyan különböző időintervallumokat, de számszerű értékeket nem ad a site, csak százalékos adatokat. Látogatottsági top 100-as rangsorát (Top Site menüpont) ugyanakkor a nagy minták miatt senki sem szokta megkérdőjelezni, jóllehet már ennek sorrendjében is biztosan lennének helycserék, ha a mért adatok alapján is fel lehetne állítani egy teljes rangsort.

Forgalomterelők összevetése

Az egyik legizgalmasabb adat a versenytárs weboldalak elemzése során, hogy vajon milyen forgalmi összetétellel bírnak. Aki kellően jártas internetes szempontból a saját iparágában, az tudja, hogy ez mennyire függ a keresőből vagy a közösségi médiából érkező forgalomtól. Az Alexa sajnos hektikusan viselkedik: hol alul-, hol felülmér, de ennél is zavaróbb tényező, hogy internetes forgalomterelő hungarikumaink (Hírkereső, Hírstart, Startlap és Lap.hu-oldalak stb.) adatát többnyire tévesen becsli. Ez alapján látható, hogy a hazai piacra vonatkozóan nem elég nagy, illetve piacunkra nézve nem reprezentatív a felhasználói minta.

Oldalon töltött idő

Az Alexa két alacsony látogatottságú (napi kevesebb mint ezer egyedi látogató) oldalra vonatkozóan nem tudott adatot szolgáltatni a vizsgált 23 közül. A másik 21 website-ból három esetében kevesebbnek tartja az oldalon eltöltött időt, mint a Google Analytics, a többinél pedig többnek. Noha a két eszköz szolgáltatta adatok e mintán látható 46 másodperces átlagos eltérése soknak tűnhet, ezt minimális engedékenységgel, továbbá
a fenti alul-, illetve felülmérést figyelembe véve tolerálhatónak tartjuk.

 

Az azonnali kilépés rátája

Az egy látogatásra jutó egy oldalletöltés az egyik legkényelmetlenebb tény minden tartalomszolgáltató számára. Ez azt jelenti, hogy amint megérkezik az internetező, már tovább is áll anélkül, hogy mást is megnézne a site-on. Nyilván jó hír ez akkor, ha azt jelzi, hogy ilyen gyorsan megkapja a választ a weboldalon, de mérési szempontból probléma, hogy így például nehéz oldalon eltöltött időt is kötni hozzá. Az így kilépők arányát illetően az Alexa pár százalékponttal mér alul mintánkon a Google Analyticshez képest, ami nem számít túl nagy eltérésnek.

 

 

Kulcsszavak összevetése

A látogatottságot generáló topkulcsszavak tekintetében nem vizsgázott jelesre az Alexa. A vizsgált 23 oldalból egynél nem szolgáltatott egyáltalán adatot, míg a másik 22-nél 0–5 kulcsszót talált el az általa listázott weboldalankénti 7 szó a Google Analyticsben megjelenő top 10 valós (mért) kulcsszó közül. Érdekesség, hogy egy napi 50 ezernél is több látogatással rendelkező és 10 százalék alatti azonnali kilépési rátájú oldalnál öt kulcsszóval is telibe talált az Alexa, egy kétszer ekkora látogatottságú site-nál viszont csak kettőt sikerült pontosan beazonosítania. Általánosságban véve jól látható, hogy a mért (tehát az Analytics-) adatokkal összehasonlítva a márkanévre irányuló keresési szavakat jól eltalálja, és az adott weboldal kategóriájára, tematikájára vonatkozó kulcsszavakból is jól jelenít meg, de részint nem a mért top 10-zel egyező szavak ezek, részint az összes vizsgált oldalt egyesével áttekintve úgy tűnik, mintha nem aktuális adatokat mutatna az Alexa, hanem akár hónapokkal korábbi kulcsszavakra beérkező látogatásokat (miközben tájékoztatásuk szerint havonta frissül a site).

Összességében elmondható, hogy az Alexa olyan, mint egy szenvedélyes, hektikus nő. Nem szabad neki mindent feltétel nélkül elhinni, ahogy mi is észrevettük, mikor nem mond igazat. A fentiek figyelembevételével a trendekre és a nagy látogatottságú oldalakra vonatkozóan ugyanakkor az elérhető ingyenes eszközök közül a legjobbnak tartjuk – csak nehogy ezen adatok alapján hozzon bárki anyagiakat érintő döntéseket.

A tech szakma aggályai

Számos, nemzetközi szinten mérvadó online lap írt hasonlókat az Alexáról saját tapasztalatai alapján. 2007-ben az Alexa szerint az akkor kétéves YouTube utolérte a Google-t, sőt, le is hagyta – ennek természetesen semmi alapja nem volt. A TechCrunch tavaly nyáron anti-webanalitikának nevezte el az Alexát, miután a Techcrunch.com saját adatait összehasonlította az alexás mutatókkal. A SEOmoz nevű, keresőoptimalizálással foglalkozó site a magyar elemzés készítésével egy időben vetette egybe saját oldala mért analitikai adatait a Compete, a Google Trends for Websites, a DoubleClick és a Quantcast számaival. Következtetéseik elolvashatóak a http://www.seomoz.org/blog/testing-accuracy-visitor-data-alexa-compete-google-trends-quantcast címen, bár azt előre jelezzük, csalódottan nyilatkoztak a Google Analytics alternatíváiról.

Szerző: Dunder Krisztián, DUNDER.HU

December nyerő hónapnak számít

1 napja

Legutóbb a nyári időszak hozott szerencsét az Ötös- és Hatoslottó játékosainak, a téli szünet közeledte pedig jó ómen lehet az újabb főnyereményre.

Jónak lenni jó! - Már majdnem 40 millió forint gyűlt össze

2 napja

Megközelíti a 40 millió forintot a közmédia jótékonysági kampányában összegyűjtött összeg, amelynek idei kedvezményezettje a már 30 éve koraszülöttek mentését és szállítását végző Peter Cerny Alapítvány - írja az MTI.

Bízunk Péntek 13 szerencsehozó erejében

2 napja

Péntek 13-nak majdnem minden harmadik magyar különleges erőt tulajdonít, amely sokkal inkább pozitív, mint negatív a számukra – derül ki a Szerencsejáték Zrt. által készített online felmérésből.

Pályázattal jön a Biztonságos Internet Nap 2020

2019. december 12.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a 2020-as Biztonságosabb Internet Nap alkalmából offline játékkészítő és videópályázatot ír ki hazai általános és középiskolások számára.

Megújulnak a Szerencsejáték Zrt. sorsolási műsorai

2019. december 12.

2020. január 4-étől megújuló látványvilággal és tartalommal debütálnak a Szerencsejáték Zrt. sorsolási műsorai a Duna Televízió képernyőjén. A Hatoslottó élő számhúzása is átkerül a közmédia csatornájára.