2012. 1-2. szám | Startup

INSIDER – Startuphírsaláta

Startuphírek

Jubileumi SUU március 8-án

Március 8-án immár ötödik alkalommal rendezik meg a StartUp Underground (SUU) konferenciát. A SUU egy olyan „alulról” szerveződő esemény, amelyen évente egyszer több száz induló vállalkozás képviselői és befektetők jelennek meg. A tavalyi rendezvényen nyertes startupok mostanra több száz millió forintnyi kockázati tőkéhez jutottak.

Idén először a konferencia részeként meghirdetik a Singularity University szilícium-völgybeli egyetem ösztöndíjpályázatát. Erre bárki jelentkezhet, akinek olyan ötlete van, amellyel „meg tudja váltani egymillió ember életét”. A pályázatok közül a legjobbakat az egyetem által delegált külföldi zsűri választja ki. A döntőbe kerültek a SUU délutáni szekciójában mutatják be ötleteiket a közönségnek, és a nyertes 30 ezer dollár értékű ösztöndíjat kap az egyetemre. A Singularity Universityt a Google, a Cisco és az Autodesk támogatja, központja a NASA épülete mellett, a Szilícium-völgy szívében található. Az egyetem a legmenőbb startupintézmény és „think tank”, ahová sokszor több millió dollár értékű induló vállalkozások alapítói járnak tudásszerzési céllal. Ez az egyetem első kelet-közép-európai programja.

A SUU délelőtti szekciójában – immár hagyományos programként – hazai startupversenyre kerül sor. Ennek keretében a pályázó kisvállalkozások befektetőkeresési céllal mutathatják be ötleteiket a közönségnek és a zsűriben, illetve a nézők között helyet foglaló tucatnyi befektetőnek.

Jelentkezni és pályázni a SUU weblapján lehet: www.suu.hu.

Tőkebefektetési hírek

Újabb JEREMIE program indul

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján publikálta az új JEREMIE tőkealap-kezelői pályázatok menetrendjét. Eszerint márciusban írják ki a 27 + 5 milliárd forintos JEREMIE II. programot. Ennek keretében hazánkban először úgynevezett magvető (seed) típusú alapok is létrejöhetnek, 1,5-1,5 milliárd forintnyi kezelt befektetői tőkével. Az új szereplők vélhetően tovább mobilizálják a korábban jobbára 1-1,5 millió eurós befektetésekkel működő piacot, és megnyitják a fejlődési lehetőségeket a kisebb tőkére igényt tartó kisvállalkozások előtt. Emellett várhatóan márciusban elérhetővé válik egy olyan pályázati keretösszeg, melynek révén a már kockázati tőkéhez jutott vállalkozások hívhatnak le egyedi és új forrásokat. Ez előreláthatón 5 milliárd forintnyi pluszpénzt jelent majd, és többek között a JEREMIE programban már tőkét szerzett startupokat fogja támogatni.

400 milliót helyez ki a tavaly indult állami tőkealap

Nyolc cégbe összesen 400 millió forintot fektet 25–35 százaléknyi tulajdonrészért cserébe a Széchenyi Tőkebefektetési Alap. Négy társaság esetében végleges a tőkekihelyezési döntés, további négynél pedig már a végéhez közeledik az egyeztetés, jelentette be a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt., amely átlagosan 50 millió forintos befektetésekkel szerez részesedést a kiválasztott startupokban.

„Sok vállalat jut el életpályája során egy olyan pontra, ahol a tőkebevonás elengedhetetlen ahhoz, hogy új növekedési szakaszba lépjen, átpozicionálja magát, vagy csak finanszírozza az átmeneti nehézségek elkerüléséhez szükséges változtatásokat. Ha ezeknek a befektetéseknek csak a közvetlen, eredményre gyakorolt hatását nézzük, akkor a lényeg mindig az új növekedési pálya ígérete. Itt nem minden esetben érhető el a hagyományos finanszírozás – magyarázza Csuhaj V. Imre, a tőkealap-kezelő igazgatóságának elnöke. – Ha azonban a további addicionális értékeket is tekintetbe vesszük, akkor az államnak szükségszerűen támogatnia kell ezeknek a cégeknek a szándékait, ha azok megalapozottak, és hozzájárulnak a foglalkoztatás mértéke emelkedéséhez, a régiós növekedési kilátások javulásához vagy a részterületükön speciális know-how hazai meghonosításához. Ezért mi egy vállalatba történő befektetéskor a közvetlen megtérülés elvárt mértékét éves szinten 12-13 százalékban határoztuk meg.

Forrás: insider.ruul.hu

Vizet szüntess!

16 órája

A MediaMarkt összegyűjtötte a mosás takarékossági tudnivalóit.

Ágazati vizsgálatot indít a GVH

17 órája

A GVH-hoz beérkezett jelezések szerint a televíziós műsorszolgáltatók a jelentősebb méretű műsorterjesztő vállalkozások számára kedvezőbb díjak mellett nyújtják szolgáltatásaikat, mint a kisebb műsorterjesztőknek.

Turisztikai programot indít Magyarkanizsa

1 napja

A település a helyi és a magyarországi turistákat célozza meg, és velük szeretné megismertetni a történelmi és természeti kincsekben gazdag vidéket.

Május végén startolt a Marcel

1 napja

Egyedülálló módon egyesíti a szaktudást a technológiával a Publicis Groupe mesterséges intelligencia alapú platformja.

Adatok és elvárások mindenhol

1 napja

A Micro Focus szakértői olyan professzionális eszközt javasolnak, amely a teljes infrastruktúrában képes feltérképezni, osztályozni és megvédeni az értékes információkat.