2012. 1-2. szám | Startup

Puritán luxus

Az IVANKA-sztori

Ezúttal a médiával még csak köszönő viszonyban sem lévő, dizájnbetonnal foglalkozó startupot mutatunk be. Az IVANKA-nak majd tízéves előtörténete van, most jutottak el ugyanakkor oda, hogy az intuitív döntések felől elmozduljanak a stratégiai lépések felé. Idén a sorozatgyártás, a nemzetközi terjeszkedés és az arculat megújítása van terítéken a vállalkozásnál.

Ivánka Katalin és Ivánka András
Ivánka Katalin és Ivánka András

Az átlagembernek a betonról valamiféle nagy, masszív és unalmas dolog jut eszébe, nem így az IVANKA megálmodóinak, akik a dizájnbetonnal váltak ismertté a piacon. „A betont napjainkban már sokrétűen használják, hosszú utat tett meg az építészettől a belsőépítészetig, a tárgykultúráig és más speciális területekig, ahol szintén jól megállja a helyét. Pontosan azért választottuk tevékenységünk bázisául ezt az anyagot és technológiát, mert külföldi útjaink és munkáink során megragadtak bennünk ezek az innovatív alkalmazási módok” – mondja a cég „kreatív lelke”, Ivánka Katalin, aki férjével, az informatikus-mérnök végzettségű Ivánka Andrással vezeti a jelenleg az egyik legmenőbb hazai startupot. Miközben nemzetközileg az alternatív felhasználási módok már elterjedtek, itthon épp ennek a hiánya teremtette meg a cégalapítás piaci feltételeit. A csapatban a két névadó-alapító mellett mostanra tervezők, építészek, dizájnerek, projektvezetők és üzletfejlesztési tanácsadó is helyet kapott.

Bár az IVANKA-t startupként tartják számon, a vállalkozás története majd tíz évre nyúlik vissza, amikor Ivánka András szüleinek a cégét vették át, emellé két éve alapítottak egy kft.-t, és nemrég egy zrt.-t is létrehoztak, amely – ahogy Ivánka Katalin fogalmaz – „léptékében is mutatja a szervezeti fejlődésünket és azt az igényt, hogy nagyobb megrendeléseket is teljesíteni tudjunk az olyan top seller termékekre, mint a burkolatok”. A sokéves előzmények ellenére nem áll távol tőlük a „startup címke”, mivel az önerőből történő építkezés után mostanra jutottak el abba a stádiumba, hogy lehetőség nyílhat a tőkebevonásra. „Így azok a fejlesztések, amelyeket egyébként is terveztünk, felgyorsulhatnak, és a cég szárnyra kaphat. Függetlenül a világgazdasági helyzettől és az itthoni közhangulattól, mi jól vagyunk. A minket körülvevő problémákra úgy szeretnénk megoldást találni, hogy pozitív szemlélettel állunk hozzájuk” – teszi hozzá Ivánka Katalin.

Ivanka
Ízelítő az IVANKA kollekcióiból

Termékeiknek a válság ellenére is lehet közönsége, mivel a különböző termékvonalakat a cég a prémium és a luxus kategóriába sorolja be. Abban bíznak, hogy ezekre továbbra is van fizetőképes kereslet azon fogyasztók körében, akiknek fontos az épített környezetük. Azzal tisztában vannak, hogy ilyen körülmények között még fontosabb az átgondolt működés, így az intuitív fejlesztéseket egyre inkább felváltják a stratégiai lépések.

Az elmúlt időszaknak, a befektetői tárgyalásoknak éppen az volt az egyik legfontosabb tanulsága, hogy a költségeket, bevételeket hosszabb távon kell tervezni, és az ötleteket a közösségi tudást jobban felhasználva kell projektté formálni vagy adott esetben elvetni – derül ki a kreatívvezető szavaiból, aki szerint ez nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem a szervezeti konfliktusok kezelését is javítja.

Az elkövetkező időszakban a befektetői tárgyalások mellett a külpiaci terjeszkedésre fog fókuszálni a betonos startup. A magyar piacon már csak kisebb léptékű fejlesztések várhatóak, az export terén azonban még bőven van tér a növekedésre. A nemzetközi megrendelések jelenleg a bevételek felét adják, ám a 2012-es foglalásokból már most látszik, hogy erőteljes eltolódás lesz ebbe az irányba.

Az exporton túl a legkapósabb termékek sorozatgyártásában erősít az IVANKA, amit kapacitásbővítés előzött meg. „Hatalmas ugrást jelent a manufakturális, kis szériás gyártásról a sorozatgyártásra való átállás. Most és az elkövetkező hónapokban az ehhez kapcsolódó költözés és a szervezet áthangolása lesz fókuszban” – mondja Ivánka Katalin.

Amint ez megvan, folytatódik a startup kreatív fejlesztése is. Jelenleg két olyan terület van, ahol már elindultak új kezdeményezések: a gasztronómia és a divat. A fashion vonal a kreatívvezető szerint azért is izgalmas, mert két másik tervezővel együttműködve teljesen új szempontok és naptár alapján kell becsempészni a betont a mindennapokba. Eközben az IVANKA, amely a marketingre – főleg a nemzetközi vásárokon, kiállításokon való megjelenésre – mindig is nagy hangsúlyt fektetett, idén arculata egységesítésére készül. A megújított arculattól azt várják, hogy jobban tükrözze az üzlet „összeállását” és az olyan, a betonból eredő márkaértékeket is, mint a tartósság vagy a „puritán, visszafogott, akár aszketikus luxus érzete”.

Szerző: Török Diána

A Sport TV közvetíti a WTCR-t

6 órája

A Sport TV közvetíti idén és jövőre a túraautó-világkupát (WTCR), amelynek bajnoka Michelisz Norbert - írja az MTI.

A koronavírus a hírekben is uralta a tavaszt

1 napja

A Clementine az online felületeken megjelent hírekből készített strukturált adatbázist, melyen megvizsgálta a súlypontok változását az érintett témákat illetően.