2012. 11-12. szám | Marketing

Nem gittegylet

A Magyar Marketing Szövetség november 14-én, Budapesten tartotta a 22. Országos Marketing Konferenciát, amely a Marketing Casting címet viselte. Ehhez kapcsolódóan beszélgettünk Deák Gáborral, a szervezet mindössze néhány hónapja megválasztott elnökével.

Mi indokolja a Magyar Marketing Szövetség létjogosultságát? Manapság minden érdekvédelmi szervezet küzd ezzel a kérdéssel.

Amikor arról beszélünk, hogy megkérdőjeleződött a szakmai szervezetek létjogosultsága, fel kell tennünk a kérdést, hogy miért. Ezt a miértet szoktuk ízlésesen elhallgatni. A marketingélet az elmúlt tíz évben jelentős átalakuláson ment keresztül Magyarországon. A megváltozott világ kérdéseire a Marketing Szövetségnek is reflektálnia kell. Ma nem egy nagy multinacionális cég marketingesének kell a szövetség keretei között a többi multi marketingeseihez és az ügynökségekhez szólnia. A kérdés az, hogy kik azok a marketinghasználók a magyar gazdaságban, akiknek segítségre van szükségük. Egy társadalmi szervezetnek erre kell válaszolnia.

Hogyan válaszol erre a kérdésre a szövetség az elnökséged alatt?

Nem szeretnénk gittegylet lenni. Ezt kimondom nyíltan, mert nemrég egy magyar többségi tulajdonú cég marketingesét próbáltam a tagságról meggyőzni, és ő kerek perec a szemembe mondta, hogy gittegyletben nem vesz részt. Ez lehet fájó, de kifejezte azt, ami általában a szövetségi életre jellemző. Új célcsoportokat kell keresni, és ki kell alakítani egy olyan szolgáltatásportfóliót és tagozati rendszert, amely valós kérdésekre valós válaszokat ad. Ne arról szóljon a szövetségi élet, hogy befizetem a tagdíjat, és azon kell gondolkodnom, hogy mit is kapok cserében.

Mennyi idő alatt lehet elmozdulni ebbe az új irányba?

Az elmúlt hónapok külső-belső elemzéssel teltek, s mára összeállt az alapkoncepció. A jövő év a koncepció alapoktól kezdődő megvalósításával fog telni. Új célcsoportok felé fordulunk, megerősítjük a tagozatokat, és a szemléletünk középpontjába ahelyett, hogy mit tudnak a tagok a szövetségnek adni, az kerül, hogy mit tud a szövetség a marketinghasználóknak nyújtani. Legyen szó akár kkv-ról, önkormányzatról, civil szervezetről vagy nagyobb vállalatról. Az első három csoportot fokozottabban meg kell szólítanunk, ezek ugyanis fontos szereplők, de nagy ismerethiánnyal küzdenek. A nagyobb cégek esetében az a feladat, hogy visszaadjuk a marketingbe vetett hitet.

Zsúfolt a konferenciapiac. Kikhez szólt az idei Marketing Konferencia a te értelmezésedben, és miért volt hasznos számukra?

A rendezvény idei fő célcsoportját a kkv-k, illetve a civil szervezetek és az önkormányzatok adták. Valóban nehéz a konferenciapiac, mert gyakran elfelejtjük, ki a célcsoportunk. Mi az Országos Marketing Konferenciával nem pénzt akarunk keresni, hogy aztán a működést finanszírozzuk, mert az elmúlt évek megmutatták, hogy ez az út egyre kevésbé járható. Az volt a cél, hogy az érintett célcsoportok, akiket korábban nem szólítottunk meg, megjelenjenek.

Mi volt az idei vezérfonal?

A konferencia idén a Marketing Casting címet viselte. Az volt az alapkoncepció, hogy válogassuk ki azokat a marketingeszközöket, amelyeket az adott célcsoportnak fel kell használnia. Ez távolodást jelent attól a korábbi szemlélettől, hogy globálisan, a marketing egészéről kell beszélni. Mondok egy példát: mi az a néhány eszköz, ami egy kkv számára nélkülözhetetlen, ha zöldmarketinget akar folytatni? De szó esett a marketing és a PR viszonyáról is, amit én nagyon fontosnak tartok. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy a Marketing Szövetség és a PR Szövetség között áthidalhatatlan ellentét van. Nem tyúk-tojás kérdéseket kell tisztázni, hanem azt, hogy mikor melyik eszközrendszerre van szükség. Szintén fontos arról beszélgetni, hogy egy kkv szükségletei szempontjából mi az az online. Két kedvenc divatszavam van: branding és online. Nem hiszem, hogy egy zöldségesnek Facebook-oldalra van szüksége.

Melyik a számodra legkedvesebb terület?

Két dolog érdekel igazán a marketingben: az egyik a stratégiai tervezés és megvalósítás, a másik pedig a stratégiai integrált kommunikáció és annak a lehetséges útjai.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

20 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)

Új, tudományos podcastot indít a Műegyetem

20 órája

A podcast első adásában a hibrid meghajtású járművek innovációs laborját mutatják be szakértők és ipari partnerek részvételével - közölte a Műegyetem.

Rádiós pályázatok

22 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.