2012. 3-4. szám | Lapkiadás

Kompenzálnak

Budapesti lapterjesztési zavarok

Március 22-én súlyos zavarok támadtak a budapesti előfizetéses lapterjesztésben. A MédiaLOG hat alvállalkozója közül négy az előző napon azonnali hatállyal felmondta a terjesztési szerződést, így másnap a budapesti kerületek felében csak a lapok mintegy hetven százaléka jutott el az előfizetőkhöz.

Koő-Tóth Győző
Köő-Tóth Győző

Köő-Tóth Győző, a MédiaLOG vezérigazgatója a cége és a volt alvállalkozói között kirobbant konfliktust azzal magyarázza, hogy az utóbbiak a hírlapterjesztés mellett a szórólapterjesztésből is nagyobb részt kívántak maguknak megszerezni.

Miután ebben a kérdésben nem sikerült megállapodniuk, a MédiaLOG hat budapesti – egyébként a Magyar Postának is dolgozó – alvállalkozójából négy március 21-én, szerdán délután azonnali hatállyal felmondta a terjesztési szerződést, és másnap reggel már nem kézbesített lapot.

„Örököltük ezt a helyzetet, már a MédiaLOG előtti időkben is ez a hat alvállalkozó dolgozott a postának – mondta lapunknak Köő-Tóth Győző, aki úgy látja, alvállalkozóik már a szerződéskötés folyamán is megpróbáltak nyomást gyakorolni. – Kartellbe tömörülve magasabb árakat csikartak ki tőlünk, és ennek a költségeit – nagyságrendileg mintegy százmillió forintot – végső soron nem a MédiaLOG, hanem a kiadók és a fogyasztók fizették meg.”

A vezérigazgató elmondása szerint alvállalkozóik arra hivatkozva mondták fel az együttműködést, hogy a MédiaLOG nem jogosult szórólapterjesztésre Budapest területén. Köő-Tóth Győző azonban úgy véli, ez a kikötés versenykorlátozó, így a Ptk. szerint érvénytelen, a MédiaLOG pedig semmiképpen nem kívánt lemondani e tevékenységről. „Egyrészt nagyon sok pénzről, másrészt a jövőről van szó, alvállalkozóink a piac felosztása helyett a terjesztés egy kézben tartását akarták elérni, hogy az árakat továbbra is ők diktálhassák – magyarázta a vezérigazgató. – Most arra hivatkoztak, hogy a MédiaLOG felrúgta a hat évvel ezelőtti megállapodást, és maga is terjesztőhálózatot kezdett építeni. De ez nem igaz, mert nekünk szórólapterjesztésre korábban is volt hálózatunk. Másfél évvel ezelőtt ők is kaptak meghívást a szórólap-terjesztési tenderre, adtak árajánlatot, de nem nyertek. Tavaly decemberben új lapterjesztési szerződést kötöttünk velük 2012-re, annak aláírásakor nyilvánvalóan tudták, hogy van szórólapterjesztésünk.”

Lap és szórólap

A két tevékenység csupán látszólag nagyon hasonló. Az újságokat egyedileg, címre, postaládába kell eljuttatni, időre, s a feladat része a díjbeszedés és a reklamációkezelés is. A szórólapterjesztés sokkal egyszerűbb, csak be kell dobni a szórólapokat egy gyűjtőládába, van rá három nap. A két tevékenység eltérő jellege miatt alakult úgy, hogy a MédiaLOG szórólapos részlege a váratlanul felmerült válsághelyzetben nem tudta azonnal átvenni a hírlap-kézbesítési feladatokat.

A cég vezetése még március 21-én, szerda délután válságstábot hozott létre, és rohamtempóban próbált új hálózatot gründolni, hogy csütörtök reggel kimenjenek a lapok. Az elfogadható szolgáltatást nyújtó terjesztési struktúra kialakítása mind a 302 érintett terjesztési körzetben körülbelül egy hétbe telt. „Nem feltétlenül jó minőségben, kora reggel, de legalább ki tudtuk vinni a lapokat. Azután eltelt még egy hét, addigra a terjesztés biztonsága már nem volt kérdés, minden körzetben megvoltak a szükséges emberek. Most már az a feladat, hogy a kora reggelt képesek legyünk tartani” – jellemezte az április elején fennállt helyzetet Köő-Tóth Győző, aki szerint a helyzet stabilizálása után következik a terjesztés sziszifuszi része, az egyes előfizetők problémáinak egyedi kezelése: egyes házakba nem lehet bejutni, nincs mindenkinek postaládája, ha meg van, a lapot kilopja a szomszéd…

A probléma pedig nem áll meg a cégek jogvitája és a logisztika szintjén, hanem konfliktusokat generál a „frontvonalban”, a régi és az új kézbesítők között is: nehezen ellenőrizhető történetek terjednek megfélemlített és megvert emberekről, szervezett laplopásokról, munkára jelentkező, majd az elvitt újságokat a piacon árusító csalókról.

Új rendszerben

A lapokat ezután sem MédiaLOG-alkalmazottak fogják kézbesíteni, hanem alvállalkozók, de kerületenként egy. „Nem akarunk még egyszer olyan helyzetbe kerülni, hogy függünk valakitől, aki nagy területet tart kézben. Problémák persze bármikor felmerülhetnek, de most már csak lokálisan, hiszen a legnagyobb budapesti kerület is csak ötven körzetből áll – mondta Köő-Tóth Győző. – Az is fontos, hogy mindkét fél elégedett legyen a rendszerrel. Mindenben segítjük az új hálózat működtetőit, most például eszközöket szerzünk be az alvállalkozóinknak, kerékpárokat, motorokat, és mindig időben fizetünk nekik.”

A terjesztés stabilizálása után a MédiaLOG következő feladata a kiadók és az előfizetők kárpótlása lesz. A kiadókkal a vezérigazgató szerint elvileg létrejött az egyezség, de már másnaptól jöttek az újabb, egyedi igények. Az előfizetők kompenzálása egyszerűbbnek látszik: csak megmondják, mikor nem kaptak lapot, a terjesztő nem fogja vizsgálni a panaszt, hanem bemondásra elfogadja.

Jövő

A MédiaLOG elindítása a tulajdonos kiadóknak mintegy hárommilliárd forintjukba került. A kezdeti veszteségek után 2010-ben tízmilliós, 2011-ben 165 milliós nyereséget ért el a cég. Most jöhetett volna el a pillanat, amikor elkezd érdemi profitot termelni. Köő-Tóth Győző azonban úgy fogalmaz, a kiadók számára nem a nyereséges működés volt az első számú cél, hanem a postától független terjesztőhálózat, ami versenyhelyzetet teremtett. „A Magyar Posta tarifái most nem magasabbak, sőt egyes esetekben még alacsonyabbak is, mint hat éve. Az egész piac sokat nyert ezen” – hangsúlyozta.

A vezérigazgató szerint a tulajdonos kiadók abban érdekeltek, hogy a terjesztés olcsó és megbízható legyen, hiszen nem az osztalékból, hanem a lapkiadói tevékenységből akarnak megélni. „Ahogy csökkennek a példányszámok, és nőnek a költségeink, úgy növekedniük kellene a tarifáknak is. De nem ez történik, és azt reméljük, hogy nem kell vagy csak minimális mértékben kell tarifát emelni 2013-ra – mondta a vezérigazgató.

„A kiadók három lábon élnek: lapeladás, előfizetés, hirdetés – magyarázta Köő-Tóth Győző. – A Médiapiac konferencián minden szakember azt prognosztizálta, hogy idén a hirdetési piac tovább csökken. Nekünk az a missziónk, hogy minél jobb minőséget minél olcsóbban tudjunk szolgáltatni. Ha a régi alvállalkozóink rátették volna a kezüket a szórólapterjesztésre, akkor azt a marzsot is elvitték volna. Mi viszont bővítjük a MédiaLOG tevékenységét, az új tevékenységek profitját pedig arra használjuk, hogy csökkenthessük a lapterjesztési tarifákat.”

Kiadói szemmel

Kérdéseink:

1. Milyen gondokat okozott a kiadónak a márciusban kezdődött terjesztési probléma? Hogyan alakult a reklamálók száma? Rendeződött-e már a helyzet, vagy április közepén még mindig vannak gondok?

2. A kiadó megítélése szerint hogyan kezelte a MédiaLOG a helyzetet? Mit javasolnátok a biztonságosabb terjesztés érdekében?

3. Milyen kompenzációt vár a kiadó? Elégedettek vagytok azzal, amit a MédiaLOG kínál?

4. Kérdés a tulajdonos kiadókhoz: Hogyan alakulhat a MédiaLOG helyzete 2012-ben?

Rónai Balázs ügyvezető igazgató, Napi Gazdaság

1. Komoly problémaként jelentkezik a terjesztés akadozása Budapest több kerületében. A terjesztés helyreállásáig díjmentesen hozzáférhetővé tettük a lapot a Napi Gazdaság online felületén. A reklamációk száma csökken, de még nem rendeződött a helyzet.

2. Nem látok bele a MédiaLOG és alvállalkozói viszonyába, a Napi Gazdaság csak a MédiaLOG-gal áll jogi kapcsolatban. Azt érzékelem, hogy a MédiaLOG komoly erőfeszítéseket tesz a megoldás elősegítése érdekében, de nem tartom elég gyorsnak a terjesztés rendezését. Igazából jobb lett volna elkerülni ezt a helyzetet.

3. A kompenzáció kérdése üzleti ügy, csak annyit jelenthetek ki, hogy a károkkal arányos kompenzációt várunk el.

Láposi Elza ügyvezető igazgató, Népszava

1. A terjesztési osztályunk egy hónapja csak ezzel foglalkozik. Az első napon egy reklamáció kezelése egy-két percet vett igénybe, ma 20 percig is eltart az ügyfeleink megnyugtatása. Áprilisra javult a helyzet, de még nem állt vissza a szerződésben rögzített 7 órás lapterjesztés. Sok az új kézbesítő, a tapasztalat és az eszközök hiánya nehezíti a helyzetüket.

2. Egy monopolhelyzetben lévő cég nem engedheti meg magának, hogy ez a helyzet egyáltalán kialakuljon. Egy szórólapos piacért folytatott harcot látunk, melynek elszenvedője a nyomtatott sajtó. A MédiaLOG a 7 órás kézbesítés terén monopolhelyzetben van, ezért is nagy a felelőssége.

3. Ha a díjbeszedés és a kompenzáció időszakán is túl leszünk, akkor fogunk valós képet kapni a kárainkról, melyek megtérítésére természetesen igényt tartunk, de az elveszített előfizetőket semmiféle kompenzáció nem tudja pótolni.

Horváth B. Soma üzleti szolgáltatási igazgató, Sanoma Media

1. Értelemszerűen az előfizetéses reklamációk egy része hozzánk érkezett be, igyekeztünk azonnal kezelni a panaszokat, így megerősítettük az ügyfélszolgálatunkat.

2. A MédiaLOG minden erőfeszítést megtett, amit lehetett ilyen rövid határidővel – és ehhez a Sanoma igyekszik minden támogatást megadni. A MédiaLOG eddig is magas színvonalon oldotta meg a terjesztést, biztosak vagyunk benne, hogy ez ezután is így lesz.

3. A Sanoma nem vár kompenzációt. Kárpótolni az előfizetőket kell, és ezen dolgozik a MédiaLOG.

4. A kérdés megoldása a MédiaLOG vezetőségére vár, a terjesztőcégben a Sanoma kisebbségi tulajdonos, ekképp minden támogatást megad a MédiaLOG-nak.

Bulyáki Iván terjesztési igazgató, Ringier és Népszabadság

1. Kiemelt létszámmal telefonos és e-mailes segítséget is nyújtottunk előfizetőinknek.

2. A MédiaLOG gyorsan reagált, de egy ilyen egyik napról a másikra történő, teljesen jogellenes, szervezetten összehangolt, csoportos alvállalkozói felmondás esetén nehéz azonnal áthidalni a problémát. A helyzetet nehezítette a korábbi alvállalkozók félrevezető, fogyasztókat megtévesztő magatartása és kommunikációja is. A MédiaLOG a szándékos károkozások, a kézbesítő kollégák megfenyegetése és a tömeges laplopások miatt több alkalommal is a rendőrséghez fordult. A beérkező panaszos hívások között is több száz olyan volt, amely a MédiaLOG-ot és a kiadóvállalatokat szándékosan félrevezette.

3. A MédiaLOG jelenlegi legfontosabb teendője a terjesztés stabilizálása és az ezt megelőző minőségi szint visszaállítása. A Ringier és a MédiaLOG feladata az előfizetők kompenzálása, amelyet a MédiaLOG már megkezdett, a Ringier és a Népszabadság pedig saját eszközeivel kárpótolja az előfizetőket a kiesett szolgáltatásért.

4. A MédiaLOG az elmúlt években sikeres vállalattá nőtte ki magát, amely minőségi szolgáltatást nyújt. Továbbra is ezt várjuk tulajdonosként és megbízóként is.

Szerző: T.

A Magyar Zenei Tanács a talpon maradáshoz kér segítséget

1 napja

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson - írja az MTI.

Duplázott a Wonderduck Agency

2 napja

Az eredetileg felajánlotthoz képest több mint kétszer akkora értékű védőeszköz gyűlt össze a Wonderduck-POP cégcsoport kezdeményezésére. A cél a kisebb kereskedőhelyek dolgozóinak és vásárlóinak megvédése.

Két hónap után véget ér a Maradj Otthon! fesztivál

2 napja

Több mint két hónappal az indulása után véget ér a Maradj Otthon! Fesztivál. A nonprofit kezdeményezés több száz interneten keresztül nézhető eseményt kínált a járvány miatt otthon maradóknak - írja az MTI.

Újrakezdődnek az Avatar-sorozat munkálatai Új-Zélandon

2 napja

Újrakezdődnek az Avatar című film több részes folytatásának munkálatai Új-Zélandon. Jon Landau producer az Instagramon közölte posztjában, hogy a forgatócsapat a következő héten visszatér az országba - írja az MTI.

Vissza a munkába, de hogyan?

2 napja

Munkavállalók milliói térhetnek vissza a munkába, a korábban megszokott kerékvágásba. A biztonságos munkakezdés most rendkívüli kulcskérdés minden munkáltató számára.