2012. 5-6. szám | Lapkiadás

A hetedik te magad légy!

Sajtófesztivál hatodszor

Idén hatodik alkalommal rendezte meg a Magyar Lapkiadók Egyesülete a Sajtófesztivált. Május 19-én volt napsütés, számos kiállító és sok látogató a Vörösmarty téri rendezvényen. A szervezők sikerről és a megújulás szükségességéről egyaránt beszéltek.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) immár hatodik alkalommal tartotta meg a Sajtófesztivált Budapesten, a Vörösmarty téren. Május 19-én, szombaton több mint negyven standon találkozhattak az olvasók a termékek széles palettájával az országos és megyei napilapoktól a különféle magazinokon, gyerekkiadványokon át a szaklapokig, folyóiratokig. A standok egy részén a sajtótermékek szerkesztőivel és szerzőivel is megismerkedhettek az érdeklődők.

„A Magyar Lapkiadók Egyesülete küldetésének tekinti az olvasási kultúra terjesztését: ennek szellemében hívta életre 2007-ben a Sajtófesztivált. E rendezvény célja az olvasás népszerűsítése mellett a nyomtatott sajtó szerepének és létjogosultságának demonstrálása is. Az MLE tagvállalatai fontosnak tartják, hogy az írott sajtó szerepe a következő években, évtizedekben tovább erősödjön, és a sajtó betölthesse hivatását: a demokrácia egyik legfontosabb intézménye és garanciája maradjon” – foglalta össze a rendezvény célját Havas Katalin főtitkár.

A Sajtófesztivál idén is sok látogatót vonzott, a kiadók pedig akciókkal, ajándékokkal, játékokkal és termékkel díjazták a figyelmüket. Az esemény egyúttal lehetőséget nyújtott a kiadóknak adatbázisuk építésére, termékeik és cégük népszerűsítésére, illetve a közvetlen olvasói visszajelzések összegyűjtésére is.

A délutáni program keretében ismertették a „Te vagy az én emberem!” pályázat eredményét. A pályázaton általános iskolások vehettek részt, akik leírták, mely ismert személlyel készítenének interjút. A beérkezett anyagokat szakértői zsűri bírálta el, és az MLE segítségével elkészültek a beszélgetések. A pályázat három nyertesét bemutatták a rendezvény színpadán, a munkák pedig hamarosan olvashatóak lesznek az interneten.

Fári István, a Sajtófesztivál szervezésével és lebonyolításával megbízott Galenus kiadó ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, az idei rendezvényre a korábbi évekhez képest kevesebb kiállító jelentkezett. Az ügyvezető szerint a csökkenő részvétel egyrészt azt jelzi, hogy a válság továbbra is érezteti hatását, másrészt azt, hogy meg kell újítani a fesztivál tartalmát ahhoz, hogy továbbra is vonzó legyen a résztvevők számára.

„A kiállítói elégedettséget mérő kérdőívek feldolgozása alapján egyértelmű, hogy a kiadók továbbra is igénylik a fesztivál megrendezését. A helyszínt jónak találják, de fontosnak tartják a megújulást, a sajtóhoz direkt módon kapcsolódó új programokat, az olvasók által ismert szerkesztők, főszerkesztők meghívását és a velük való személyes találkozást, a kvízműsorokat, a játékos fejtörőket, a közönség aktivizálását – mondta lapunknak Fári István, aki azt is hangsúlyozta: a fesztivál megrendezése elsősorban a szponzoroktól függ. – A korábbi évek két nagy támogatójának visszalépése miatt az idei fesztivál pénzügyi fedezete egy ideig veszélyben volt. Kitartó munkával azonban a kieső szponzorokat pótolni tudtuk, a többiek pedig idén is hűségesek maradtak a rendezvényhez.”

Szerző: T.

A Magyar Zenei Tanács a talpon maradáshoz kér segítséget

1 napja

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson - írja az MTI.

Duplázott a Wonderduck Agency

2 napja

Az eredetileg felajánlotthoz képest több mint kétszer akkora értékű védőeszköz gyűlt össze a Wonderduck-POP cégcsoport kezdeményezésére. A cél a kisebb kereskedőhelyek dolgozóinak és vásárlóinak megvédése.

Két hónap után véget ér a Maradj Otthon! fesztivál

2 napja

Több mint két hónappal az indulása után véget ér a Maradj Otthon! Fesztivál. A nonprofit kezdeményezés több száz interneten keresztül nézhető eseményt kínált a járvány miatt otthon maradóknak - írja az MTI.

Újrakezdődnek az Avatar-sorozat munkálatai Új-Zélandon

2 napja

Újrakezdődnek az Avatar című film több részes folytatásának munkálatai Új-Zélandon. Jon Landau producer az Instagramon közölte posztjában, hogy a forgatócsapat a következő héten visszatér az országba - írja az MTI.

Vissza a munkába, de hogyan?

2 napja

Munkavállalók milliói térhetnek vissza a munkába, a korábban megszokott kerékvágásba. A biztonságos munkakezdés most rendkívüli kulcskérdés minden munkáltató számára.