2012. 7-8. szám | Lapkiadás

A digitális világban van pénz

Prémium célcsoportokra költenek a hirdetők

A Marquard Media csökkenő bevételek mellett is nyereséges maradt. Azokra a területekre koncentrálnak, ahol van hirdetői érdeklődés. Az eredményes működés garanciája most már egyre inkább az, ha a brandelérés több platformon működik. Margaret Ann Dowling ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Margaret Ann Dowling
Margaret Ann Dowling

A Marquard Media négy európai országban van jelen, és többtucatnyi médiatermék kiadója. Hogyan alakultak a tavalyi számok cégszinten?

A Marquard Media-csoport éves forgalma 100 millió euró, és 550 embert foglalkoztat.

Akkor nézzük meg közelebbről a Marquard Media Magyarországot. A publikus adatok szerint a kiadó árbevétele a 2010. évi 1,762 milliárdról 2011-ben 1,649 milliárdra csökkent, miközben a nyereség is megfogyatkozott, 64,8 millióról 54,4 millióra.

Csoportszinten nyolcadikok voltunk a bevételt tekintve, és a negyedik helyet foglaltuk el a nyereség szempontjából. A mögöttünk álló vállalatok már veszteségesek voltak. Mindenki tudja, hogy szűkül a piac. Az eladott lapmennyiséget nézve azonban már kis növekedés mutatkozott, csak a férfilapok piacán csökkent a megjelenések száma. A végeredmény, a nyereséggel zárt év a jelenlegi piaci viszonyok között szerintem sikernek számít. Nagyon visszafogtuk a költségeket. A stratégiánk alapja nagyon egyszerű: minden körülmények között több legyen a bevétel, mint a költség… A végeredmény jobb is lehetett volna, ha tavaly nyáron nem zuhan akkorát a piac.

A bérköltségek a 2010-es 342 millióról 302 millióra csökkentek. Nagyarányú elbocsátások voltak a kiadónál?

A piac elvárásainak megfelelően nálunk is szükség volt a költségek személyre szabására, ami a cég optimális gazdálkodását segíti. Jelenleg stabil létszámmal működünk, és célunk a nálunk dolgozók teljesítményének fokozása.

Az idei évnek már több mint a fele eltelt. Milyennek látod most a piacot?

Pozitívan állunk hozzá az év még hátralévő részéhez. Jó pozícióban vagyunk, remek brandekkel és jó helyen a hirdetési piacon. Ezek mellett most egy új projektet is indítottunk.

Tény, hogy a piacon változások voltak, vannak. Minden üzletág megpróbálja megtalálni a maga működő stratégiáját, hogy alkalmazkodjon a piaci helyzethez. Ez mindenképpen időigényes folyamat, de ahogy haladunk előre, úgy fog fejlődni minden, és én optimista maradok.

Ez akár előnyt is jelenthet azoknak, akik stratégiailag jól gondolkodnak. A külföldi cégek egyre kevésbé foglalkoznak a magyar piaccal, a magyar vásárlóval, s az így keletkező űrt akár magyar termékek is megpróbálhatják betölteni. A lengyelek is átélték ezt, a kilencvenes években róluk mondták, hogy túlságosan bezárkóztak, most viszont erősebbek a lengyel cégek a saját piacukon. A mi szempontunkból az a nagy kérdés, mennyi ideig tart az átmenet, és hogyan éljük túl ezeket az éveket. Intő jel, hogy idén 20 százalékkal emelkedett a csődbe jutott cégek száma.

Most novemberben lesz húsz éve, hogy Magyarországra költöztem. Könyvet tudnék írni arról, mennyit változott ezalatt az ország, egyfelől mennyi elveszett lehetőség, meg nem valósított dolog van a veszteséglistán, másfelől mennyit szépültek a falvak, városok.

A Marquard Media előtt milyen jövőt látsz?

Természetemnél fogva optimista vagyok. Házon belül látjuk, hol van a pénz: a digitális világban. Azt azért nem mondom, hogy sok pénz, de van. A standon már nincs sok versenyezni való, a Joy, az InStyle piacvezető a maga mezőnyében, az Éva unikális kiadvány. Nem mások ellen küzdünk, hanem a saját tevékenységünket szélesítjük. Cégen belül már teljesen integráltuk a munkafolyamatokat. Arra törekszünk, hogy minden szerkesztő, fotós, újságíró úgy gondolkodjon, hogy bármit is csinál, az a webre és printbe egyaránt jó legyen. Ha tovább erősödünk a digitális világban, akkor a bevételeinket is tovább tudjuk növelni, és továbbra is profitábilisan fogunk működni.

Az integrált munkafolyamat viszonylag könnyen megvalósítható, lehet szép, látványos tartalmakat előállítani, de hol keletkezik a pénz? A hirdető nem veszi meg a bannert, az olvasók nem kattintanak rá, az appok drágák, és kevesen használják őket…

A jól célzott, lényeges és innovatív dolgokra, amelyekkel prémium célcsoportokat lehet elérni, továbbra is van pénz. Tavaly piacra dobtuk az Éva iPad-verzióját, és nyereséges lett, elkészült a Playboy iPad-alkalmazása is, és több mobilapplikációval jelentkeztünk.

Az olvasók fizettek ezekért?

Vannak cégek, amelyeknek fontos, hogy amit csinálnak, az eltérjen a szokványostól. Ők friss, jól célzott kampányokat akarnak, és a megoldásokban letérnek a megszokott ösvényről. A magyar fejlesztésű Playboy Exclusive-app világszinten első volt, külföldi társcégek is átvették tőlünk. Van két Éva-alkalmazásunk is, egy a magazinra, egy pedig a különszámokra. Az Éva húszezer, a Playboy huszonháromezer felhasználót ért el – ahhoz képest, hány iPad van a magyar piacon, nem rossz eredmény. Az online árbevételünk tavaly megduplázódott.

Az összes árbevételen belül ez mekkora hányadot jelent?

Azon belül még nem érte el a 10 százalékot, de dolgozunk rajta, hogy elérje. Egy egységnyi befektetés a magazinoknál eddig sokkal több bevételt hozott, és nyilván ott költünk, ahol nagyobb a hozadék. De most már egyre inkább érdemes a digitális tevékenységbe is invesztálni.

A változás nyilván a fejekben kezdődik.

Rendszeresek a cégnél a tréningek. Mindenkit képezni szeretnénk, legyen szó stylistról, főszerkesztőről, marketingesről vagy akár értékesítőről. Ha prosperálni akarunk, meg kell változtatni a szemléletünket. Ahogy Darwin is mondta: nem a legerősebb marad életben, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.

Magadat hogyan képzed? Van a Marquard Mediánál nemzetközi képzési program a vezetők számára?

Amilyen gyakran csak lehet, igyekszünk megosztani a kompetenciáinkat egyik németországi testvércégünkkel, a Computeckel, amely szakértő a gaming, illetve a technológia témájú tartalmak terén. Emellett voltam olyan szerencsés, hogy négy évvel ezelőtt meghívást kaptam Barcelonában az IESA University CEO-fórumára. Az eseményen mintegy kétszáz ügyvezető igazgató vesz részt – főleg a mobil, a digitális és a közösségi média területéről –, akik nagyon konstruktív módon osztják meg tudásukat egymással. Miután ezek az emberek befolyásolják a kiadók életét, jó betekintést kapok arról, hogy mi és hogyan alakíthatja a jövőt.

A lapkiadás nem fog eltűnni, a prémium magazinok különösen hosszú jövő elé néznek. De meg kell szabadulnunk a régi beidegződésektől, hogy mondjuk megírunk egy sztorit, és azzal kész. Minden percben tartalmat gyártunk, ennek van egy folyamata, és ezt az egészet el kell tudnunk adni. Van egy olyan érték a kezünkben, amit még messze nem aknáztunk ki. Brandekben kell gondolkodnunk. Mindenki rendelkezik okostelefonnal mindenki posztol a Facebookon. Az olvasókat mindig is érdekelték a kulisszatitkok. Ezek megosztását kell összekapcsolnunk a napi munkával, hogy sokkal dinamikusabb tartalomgyártást tudjunk megvalósítani.

Nyolc évvel ezelőtt kezdtem ezt a munkát, akkor hat darab havi újságot jelentettünk meg. Most a különszámokkal együtt tizenegy magazinunk és összességében 35 médiaplatformunk van – például a Joy Facebook-rajongóinak száma ötvenezer. A teljes portfólió elérése hihetetlen erejű marketingeszközt ad a kezünkbe, főleg hogy mi kizárólag valós fogyasztókkal vagyunk kapcsolatban. De csak olyan dolgokba invesztálunk, ahol látszik a hirdetői érdeklődés.

Tizennyolc éve dolgozom a lapkiadásban, de úgy érzem, az utolsó három év volt a legeredményesebb. Most az a legfontosabb, hogy képesek legyünk hozni egy elfogadható üzleti eredményt, és közben növelni tudjuk a digitális bevételünket.

Igyekszem sokat tanulni, és néha elcsodálkozom, milyen kevés magyar résztvevőt látok a külföldi konferenciákon. Pedig az új dolgok elsődlegesen nem nálunk születnek, nehéz előrelépni, ha nem figyelünk külföldre.

Szerző: T.

A Magyar Zenei Tanács a talpon maradáshoz kér segítséget

1 napja

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson - írja az MTI.

Duplázott a Wonderduck Agency

2 napja

Az eredetileg felajánlotthoz képest több mint kétszer akkora értékű védőeszköz gyűlt össze a Wonderduck-POP cégcsoport kezdeményezésére. A cél a kisebb kereskedőhelyek dolgozóinak és vásárlóinak megvédése.

Két hónap után véget ér a Maradj Otthon! fesztivál

2 napja

Több mint két hónappal az indulása után véget ér a Maradj Otthon! Fesztivál. A nonprofit kezdeményezés több száz interneten keresztül nézhető eseményt kínált a járvány miatt otthon maradóknak - írja az MTI.

Újrakezdődnek az Avatar-sorozat munkálatai Új-Zélandon

2 napja

Újrakezdődnek az Avatar című film több részes folytatásának munkálatai Új-Zélandon. Jon Landau producer az Instagramon közölte posztjában, hogy a forgatócsapat a következő héten visszatér az országba - írja az MTI.

Vissza a munkába, de hogyan?

2 napja

Munkavállalók milliói térhetnek vissza a munkába, a korábban megszokott kerékvágásba. A biztonságos munkakezdés most rendkívüli kulcskérdés minden munkáltató számára.