2012. 7-8. szám | Elektronikus média

Megállíthatatlan növekedés

Fizetés mobillal

A brit Tesco nemrégiben virtuális boltot nyitott a gatwicki repülőtéren. A repülőről leszálló felhasználók 80 alaptermék közül válogathatnak, azokat azonnal megrendelhetik, és akár már hazaérve fogadhatja őket a tej, tojás, kenyér vagy vegyi áru. A vásárlás pofonegyszerű: le kell fotózni a kiválasztott termékek kódját, az árucikkek bekerülnek a virtuális kosárba, a végén bankkártyával lehet fizetni, és a megadott címre kiszállítják a termékeket. Hasonló megoldás már Magyarországon is létezik. Itthon a G’Roby kínál QR-kód-alapú vásárlást: tucatnyi budapesti outdoor megjelenés segítségével próbálható ki a szolgáltatás. A mobilos vásárlás a kényelmet, szórakozást is segíti majd, és kifejezetten sokat dobhat az impulzusvásárlásokon.

Fizetés mobillal

A bankkártyák elterjedésének „hőskorában” a kereskedők azért tették be olyan lassan a kártyás szolgáltatást a fizetési repertoárba, mert nem volt kinek kínálni, a vásárlók viszont az elfogadóhelyek alacsony száma miatt kezdték el relatíve lassan használni. A helyzet a mobilfizetés területén jelenleg sokkal jobb: a technológiai folyamatok felgyorsulásával ma már számos piacvezető szolgáltató teremt lehetőséget a mobilfizetésre, ilyen például a NetPincér.hu, a Shopline vagy a Bónusz Brigád. A helyzet annyiban is eltér a korai bankkártyás korszaktól, hogy viszonylag nagy az átfedés az online szolgáltatásokat már igénybe vevők és a megfelelő telefonnal rendelkezők között.

Sőt, a nemzetközi applikációboltok már a hazai szolgáltatók előtt „megtanították” a magyarországi felhasználók többségét a fizetős alkalmazások vásárlására – az elv pedig ugyanaz, mint a QR-kódos vásárlásnál: le kell küzdeni a pszichológiai, bizalmatlansági gátakat, és ezzel egyidejűleg meg kell tanítani mobilon keresztül vásárolni a fogyasztót, majd ezt szokássá kell alakítani. A Nielsen egyik nemrég végzett kutatása szerint az Egyesült Államokban idén júniusban már 45 millió okostelefon-tulajdonos használta vásárlásra készülékét. A toplistát a vizsgált hónapban 13 millióval az eBay vezette, amelyet az Amazon 12 milliós, a Groupon pedig 11,9 milliós vásárlószámmal követett. Még ennél is biztatóbb, hogy átlagosan 17-szer vettek igénybe vásárlási appokat a felhasználók.

A mobilfizetés terjedése nem igazán technológiai kérdés. Már hazánkban is piacvezető online szolgáltatások kínálnak megoldást mobilos fizetésre alkalmazásaik formájában, valamint az NFC-s (near field communication) fizetési módozatok is egyre több helyen érhetőek el (most már vidéki éttermekben is találkoztunk velük). A továbbiakban tételesen foglalkozunk azzal, hogy milyen fizetési lehetőségek vannak, és jelenleg milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak az itthon elérhető megoldások.

Mobilapplikációs fizetés

A hazai online szolgáltatók jelenleg a MasterCard Mobile applikációt használják leginkább mobilon történő fizetésre. A megoldás lényege, hogy a felhasználók telepítik az alkalmazást, ott megadják adataikat, és az applikációval kapcsolatban lévő online szolgáltatók a vásárlási folyamatban felajánlják a felhasználónak a fizetést az appon keresztül. Előnye, hogy az eltárolt adatok alapján felhasználói szempontból az úgynevezett mPIN kód megadása után a tranzakció gyorsabban, kényelmesebben megy végbe, hátránya, hogy a felhasználónak az adott online webshopból/szolgáltatásból át kell „ugrania” egy másik mobilalkalmazásba. Az online szolgáltatók – csakúgy, mint a többi bankkártyás fizetési metódusnál – tranzakciós díjat fizetnek, a felhasználónak azonban mindössze egy egyszeri regisztrációs díjjal kell számolnia.

A DigiCsekk mobilalkalmazással elektronikus vagy papíralapú számlák bankkártyás befizetésére nyílik lehetőség, a felhasználók a Díjnet Zrt., a Díjbeszedő Holding Zrt., az Öko-Dombó Dombóvári Környezet- és Hulladékgazdálkodási Kft., valamint a Debreceni Egyetem tranzakcióit tudják az applikáción keresztül végrehajtani.

A G'Roby-QR-kódos vásárlási lehetősége Budapest számos pontján kipróbálható
A G'Roby-QR-kódos vásárlási lehetősége Budapest számos pontján kipróbálható

A PayPlaza mobilalkalmazás érdekessége, hogy több fizetési megoldást tesz lehetővé az emelt díjas telefonos fizetéstől a bankkártyásig. A cikk írásakor webes szolgáltatások (Cégfürkész, Okosanvasarolok.hu stb.) voltak találhatók az üzleti referenciák között. Az iziSHOP applikáció ugyanakkor széles körű szolgáltatáspalettát kíván maga mögé gyűjteni. A repertoárban autópálya-matrica, parkolás, újság-előfizetés, utazási biztosítás, koncertjegy is szerepel.

Mobilos kártyaelfogadás

Az Egyesült Államokban már több mint egy éve terjed a csekély értékű tranzakciókra kitalált mobilos kártyaelfogadás. Ennek lényege, hogy az okostelefonba be lehet dugni egy kártyaolvasót, és a telefon internetkapcsolata segítségével pár dolláros pénzügyi műveleteket lehet indítani: ez kiváló alkalom a manhattani hot dog árus számára, hogy már ne csak készpénzzel lehessen nála fizetni, hanem kártyával is.

Kártyaelfogadás mobiltelefonos kapcsolat és eszköz segítségével
Kártyaelfogadás mobiltelefonos kapcsolat és eszköz segítségével

 

 

 

 

 

A Square, az Intuit GoPayment és a PayPal Here kísérletezik e megoldással (egyébként a Square a Twitter-alapító Jack Dorsey projektje).

Fizetés NFC megoldással

A kis értékű ügyletek királya lehet az NFC-s fizetés. A technológia lényege, hogy az NFC-képes okostelefon és a fogadóoldalon működő felismerő eszköz egymáshoz közelítésével gyorsan végbemegy a tranzakció. Az NFC alkalmazása jóval több területre terjed majd ki, mint a fizetés, ilyen lehet többek közt az adatcsere vagy az indoor interakciók. A magasabb kategóriás okostelefonok ma már alapértelmezetten fel vannak készítve e technológiára: például hazai éttermekben vagy hipermarketekben is fizethetünk már ily módon (például PayPass). A fizetés virtuális pénztárcás megoldással működik.

Alkalmazáson belüli vásárlás

Az igazi nyertesek elsősorban azok lesznek, akik megoldják az alkalmazáson belüli vásárlást. Ezt ma még nagyon kevés webáruház és mobilapplikáció kínálja, a folyamat viszont már ismerhető például az App Store-vásárlásokból. Lényege az, hogy a fizetés az alkalmazáson belül történik, így sokkal kisebb az esélye a lemorzsolódásnak, azaz nagyobb a valószínűsége a fizetés befejezésének. Ahhoz, hogy valaki ezzel a megoldással élhessen, PCI DSS-megfelelőséggel kell rendelkeznie, ekkor indíthat ugyanis bankkártyás tranzakciókat az applikáción belül. Ez persze korántsem egyszerű folyamat, éppen ezért van létjogosultsága az alternatív metódusoknak. A PayPal kínál olyan in-app felületet, melyet iOS- és Android-alkalmazásokba is be lehet építeni, ezzel könnyen el lehet érni az olyan felhasználókat, akik PayPal-fiókjukban már megadták bankkártyaadataikat, és szívesen fizetnek kártyával. A fogyasztók motivációja a nagyobb felhasználói élménynek köszönhetően erősebb, és ez – különösen az impulzusvásárlások esetében – növeli a vásárlási konverziós rátát.

Szerző: Dunder Krisztián, DUNDER.HU

Új fesztivál debütál Budapesten

3 órája

A Bikers´ Weekendet szeptember 17-től 19-ig rendezik meg a Vasúttörténeti Parkban, fellép az Omega, az Edda Művek, a Mobilmánia, a programok sorában lesz motorépítő bajnokság és szépségverseny is.

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2 napja

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.

Véget érhetnek a jogsértő Black Friday akciók

2020. július 10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentős, összesen 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára Black Friday akciók tisztességtelen reklámozásával kapcsolatban.