2013. 7-8. szám | Lapkiadás

A portfólió hatékonysága nem fúziófüggő

Az Axel Springer és a Ringier magyarországi fúziója ismét napirendre került. A két portfólió egyesítésének menetrendje, illetve egyes portfólióelemek jövője, esetleges eladása még ma sem publikus, de a kiadókra kitehetnék „A bolt az átalakítás alatt is üzemel” feliratú táblát. Jön az ősz, az éves tárgyalások, a jövő évi eredményeket – bármilyen jövőbeni struktúrához – most kell megalapozni. Miczinkó Katalint, a Ringier értékesítési igazgatóját kérdeztük arról, milyen tervekkel vágnak bele az év végi hajrá időszakába.

Tavaly tavasszal jelent meg önnel interjú a Médiapiacban. Akkor már túl voltak a Ringier print és online sales összevonásán, és friss fejleményként beszélt a Népszabadság értékesítésének integrációjáról. Milyen állapotban van ma a salesosztály?

A salesterület integrációja lezajlott, de ez a közös irányítást és nem minden esetben a teljes portfólió egységes képviseletét jelenti. Vannak olyan részterületek, termékcsoportok, ahol továbbra is egy-egy dedikált csapat végzi a munkát, mert így a leghatékonyabb. Úgy vélem, minden területen a pillanatnyilag optimális megoldást választottuk. A struktúra azonban a jövőben is folyamatosan alakulni fog, minden esetben idomulva a piac változó igényeihez. Az integrált sales és a nagyfokú rugalmasságunk egyik nagy előnye szerintem éppen az, hogy ebben a folytonosan formálódó piaci környezetben tudunk gyors és hatékony megoldásokat nyújtani az ügyfeleknek, nemcsak a portfólióval, hanem a szakembergárdánkkal is.

Miczinkó Katalin
Miczinkó Katalin

A legtöbb kiadónál az értékesítés szinten tartása a cél, s némi csökkenés is belefér. A Ringier-nél mi a helyzet, hogyan alakulnak a 2013-as számok?

A korábbi évekhez hasonlóan növekedési szándékkel vágtunk neki az évnek, de a realitás az enyhe csökkenés. Ettől függetlenül a piac általános szintjénél továbbra is jobban teljesítünk, számos részterületen pedig sikerült növekedést elérni. Az elmúlt években indult, sikeres márkakiterjesztésekkel kapcsolatos munka gyümölcse sok esetben, a női portfólió márkakiterjesztéseiben, a sportportfólióban is kezd beérni. Itt további lehetőségeket látok. Az online és mobilterületeken úgyszintén. Idén sokszorosan igaz az elmúlt évek tendenciája, több helyről, integrált megoldásokat nyújtva kell az ügyfeleknek az elérést megadni. Ez biztosítja mindkét fél pénzügyi sikerességét.

Megítélése szerint mennyire befolyásolja az ügyfeleket a portfóliójuk körüli jelenlegi hírverés?

Nem tapasztaltam, hogy ez bármilyen formában befolyásolná az együttműködéseket. Ha az ügyfelek egy adott termékünknek, termékcsoportunknak bizalmat szavaznak, tisztában vannak azzal, hogy a velünk kötött megállapodás minden forgatókönyv esetén érvényben marad. Minden területen piacvezető termékeink vannak, hatékony megoldásokat tudunk nyújtani, és ez a legfontosabb az ügyfél számára.

Jön a tervezési időszak és az éves tárgyalások. Milyen ajánlattal fogják megkeresni az ügynökségeket és az ügyfeleket?

Az általunk képviselt, jelenleg is megújuló portfóliót fogjuk bemutatni nekik, különös figyelmet fordítva az olyan új területeknek, mint például a tévéprodukciók vagy a folyamatosan bővülő online lehetőségek, többek között a mobilhirdetések. Tévéfronton idén már letettük a névjegyünket, elég csak A címlaplányra vagy a Hegyi Barbarával készült Abraka Babra című műsorra gondolni. Erre az alapra tudunk építkezni jövőre, jelenleg is több tárgyalást folytatunk különböző produkciókra. Az online területen Szelke Barna, a Ringier digitális igazgatója irányításával új stratégia is készül. A változástól az oldalak fejlesztése mellett a hirdetési lehetőségek növekedését is várjuk. Kiemelt szerepet kapnak majd az olyan események (például a 2014-es labdarúgó-világbajnokság), amelyek nemcsak meghatározzák az előttünk álló évet, de tökéletesen illeszkednek az általunk képviselt termékekhez. A sportterületen piacvezető portfóliónk remekül példázza, hogy a print és az online kiadványok egysége milyen hatékony lefedettséget képes kínálni. A jövő évre is érvényesnek tartom az idei irányokat – összetett, kreatív, többszintű: print-, online és mobilterületen is hatékony megoldásokkal keressük meg az ügyfeleinket, amelyekhez pluszban tudjuk ajánlani a tévéprodukciós és eseménymarketinges megjelenéseket. Úgy látom, hogy nagy előnyünk a szerkesztőségeinkkel való szoros együttműködés, amelyek munkatársai segítenek a hirdetők számára megfelelő, a célcsoportot legjobban elérő megjelenéseket kitalálni.

A Sport TV közvetíti a WTCR-t

5 órája

A Sport TV közvetíti idén és jövőre a túraautó-világkupát (WTCR), amelynek bajnoka Michelisz Norbert - írja az MTI.

A koronavírus a hírekben is uralta a tavaszt

1 napja

A Clementine az online felületeken megjelent hírekből készített strukturált adatbázist, melyen megvizsgálta a súlypontok változását az érintett témákat illetően.