2012. szeptember 06.

10 kérdés Bánhegyi Zsófiához

Az utóbbi hetek hazai és külföldi történéseit Bánhegyi Zsófia, a T-Systems marketingvezetője kommentálja. A Médiapiac szaklap cikke.

Az utóbbi hetek hazai és külföldi történéseit Bánhegyi Zsófia, a T-Systems marketingvezetője kommentálja. A Médiapiac szaklap cikke.

Az interjú elsőként a július-augusztusi Médiapiacban jelent meg.

 

A napokban jelent meg a hír, hogy a Magyar Telekom Nyrt. több mint tízmilliárd forintos nettó eredményt ért el 2012 második negyedévében. Nagyon hálás feladat lehet manapság telekommunikációs szolgáltatásokkal foglalkozni.

Még csak néhány hét tapasztalat áll mögöttem jelenlegi munkahelyemen. Magyarország vezető távközlési vállalatánál, ezen belül a T-Systemsnél dolgozni a hálás feladaton túl nagy felelősség is, a gazdasági válság következtében kiszámíthatatlanná vált környezetben kell a célzott kommunikációs tevékenységgel hozzájárulni a nagy számokban mérhető eredmények megtartásához és növeléséhez.

 

Eközben vannak, akik az új technológiáknak sem tudnak felhőtlenül örülni. Steve Wozniak, az Apple társalapítója nemrég negatívan nyilatkozott a felhőalapú adattárolásról és a cloud computingról. Wozniak azt állítja, csak azok az adataink vannak biztonságban, amelyeket nem osztunk meg az interneten.

Wozniak úr állításai alapvetően a privát szférára, a tömegpiaci szolgáltatásokra vonatkoznak. Ebben egyébként bizonyos mértékig igaza van, hiszen a társadalom számottevő része – különösen a fiatal generáció – jelentősebb kontroll nélkül gyakorlatilag az interneten éli az életet. El kell telnie egy kis időnek, amíg kialakul egy egészséges veszélyérzet és az ebből következő jó gyakorlatok, szokások. Az üzleti felhőszolgáltatások ugyanakkor más alapokon nyugodnak. Egy olyan hivatalos felhőszolgáltató, mint a T-Systems, szigorú szolgáltatási szinteket garantál, amelyekbe nemcsak az adatbiztonságot illető vállalások tartoznak, de szigorú szabályok vonatkoznak az olyan területekre is, mint például a rendelkezésre állás. Olyan garanciák ezek, amelyeket az ingyenes lakossági szolgáltatások – amelyekre Steve Wozniak célzott – nem tartalmaznak. A felhőszolgáltatás jelenleg a legnagyobb hatású trendek közé tartozik az infokommunikációs technológiai területen, és az adatbiztonság elsődleges szempont minden, a technológiát alkalmazni kívánó vállalat számára.

 

Mindennapjainkat nem csak a felhőkkel kapcsolatos aggodalmak nehezítik. A 2008-ban kezdődött gazdasági válság csak nem akar véget érni. Most ismét recesszióba került a magyar gazdaság, miután a második negyedévben 0,2 százalékkal elmaradt a teljesítménye az előző negyedévitől. A KSH előrejelzése szerint éves szinten akár 1,2 százalékkal is visszaeshet a hazai gazdaság teljesítménye.

2011 őszén a gazdasági válság minőségi fordulatot vett, előre nem látható mélységűvé vált az európai országok adósság- és növekedési válsága. Magyarország külső hatásoknak erősen kitett, nyitott gazdaságát jobban sújtotta-sújtja ez a folyamat. Az ősszel várható IMF/EU megállapodás és a kapcsolódó intézkedések megnyugvást hozhatnak a piacok számára, megerősíthetik a megingott bizalmat, csökkenhet a finanszírozás ára. Remélhetőleg megjelenik az emberek, vállalkozások mindennapi pénzügyi terheinek enyhülésében is a hatásuk, és megindulhat a belső fogyasztás várva várt növekedése.

 

Bár mindenki ilyen optimistán nézhetne a jövőbe! Európa beteg embere, Görögország tovább süllyed a recesszióba, a GDP tavalyi 6,9 százalékos visszaesése után az idén további 7 százalékos csökkenést várnak az elemzők, és jövőre sem ígérnek –2,3 százaléknál jobbat a hellén gazdaságnak. Szerinted mi lesz az Európai Unióval és a sokat által már temetett közös valutával?

A finn külügyminiszter nemzetközi színtéren nagy visszhangot kavart bejelentése az euróövezet lehetséges szétesésére való felkészüléssel kapcsolatban – amelyet a finn kormány azonnal cáfolt – is mutatja, hogy Európán belül is erősen megoszlanak a vélemények a közös valutát, valamint az európai gazdaság stabilitását és jövőjét illetően. Az európai uniós döntéshozók az elmúlt évek során nem bizonyultak elég szigorúnak egyes tagországok esetében például az adatszolgáltatás tisztaságának ellenőrzésében, illetve a kritériumok betartatásában. Viszonylag későn reagáltak uniós szinten a válságra, ami elmélyítette a recessziót. Bízom benne, hogy a most látható, uniós szintű válságkezelő lépések megoldásra vezetnek, és a helyzetből egy erősebb, versenyképesebb Európai Unió születik, amelynek döntései egyaránt figyelembe veszik a nagyobb és a gazdaságpolitikailag kevésbé jelentős kisebb tagországok – mint hazánk – eltérő érdekeit is.

 

Augusztusban elhunyt Zwack Péter, a magyar gazdaság egyik emblematikus figurája. Elvették mindenét, emigrációba kényszerült, karriert csinált külföldön, hazajött, majd itthon is sikeres lett. Vajon azok, akik most mennek el, vissza fognak jönni?

Amit Zwack Péter életpályájából különösen kiemelnék, az a család szerepének és a Magyarországon való boldogulásnak a fontossága. A Zwack családban az évek során hittek a közös munkában, felépítették a cég sikeres vezetéséhez szükséges kompetenciákat, és most már a következő generáció viszi tovább a családi vállalkozást. Évek óta tapasztalható a régiónkban az elvándorlás problémája, amelyet elősegítettek az uniós integrációval megnyíló lehetőségek, és felgyorsított a munkanélküliség növekedése, ezt nem tartom kifejezetten magyar sajátosságnak. Nemrég olvastam, hogy még egy olyan jóléti állam is, mint Ausztria, küzd a felsőoktatásban tanuló fiatalok későbbi elvándorlásának problémájával. Mindenkinek magának kell átgondolnia, hogy mik a céljai, mit szeretne elérni, és magának kell mérlegelnie, hogy a jólét önmagában azt is jelenti-e, hogy jól van. Azt a döntést érdemes meghozni, ahol a kettő találkozik.

 

Az Unicum receptjét valószínűleg soha nem fogjuk megismerni. Ennél kisebb esélyünk csak a kilencvenes évek olajszőkítő, bombarobbantó alvilágának megismerésére volt. Most mégis úgy tűnik, fellebbenhet a fátyol néhány másfél évtizeddel ezelőtti bűnügyről.

Lassan egy hollywoodi akciófilmre emlékeztet, ami most történik, nagyon meglepett, milyen szintű hálózat épült ki az elmúlt évtizedekben Magyarországon, milyen összefonódásokra bukkannak rá mostanában a nyomozók. Reményeim szerint a történet azzal fog zárulni, hogy meggyőződhetünk arról, Magyarországon nincs feltáratlan és következmények nélkül működtethető bűnszövetkezet.

 

Az emberek előbb-utóbb talán biztonságban érezhetik magukat, de az állatokra is gondolni kell. Augusztus 16-a a hontalan állatok világnapja. Magyarországon állítólag százezer kóbor kutya él.

Hazánk eljutott arra a társadalmi szintre, hogy ezzel a kérdéssel is súlyának megfelelően foglalkozunk, a mindennapi "emberi" problémák mellett. A kóbor, kidobott állatok problémájának kezelése átgondolt megközelítést igényel szakpolitikai szinten, de komoly felelőssége és talán nagyobb lehetősége is van a civil kezdeményezéseknek is, hiszen ezt csak felülről megoldani nem lehet. A social media eszközeivel különösen jó, akár egyéni kezdeményezések indulnak, mélyen érinti az embereket mindaz, ami az állatokkal történik. Mi otthon egyelőre két hörcsöggel gyakoroljuk az állatokkal való megfelelő bánásmódot, családomban két befogadott kutyus él.

 

Nem tudom nem szóba hozni az augusztusi uborkaszezon egyik döbbenetes hírét: a veszprémi állatkertből megszökött egy lajhár, akit a gondozók csak fél óra elteltével tudtak visszavinni a helyére. Vajon fogalmazhatunk úgy, vannak állatok, akiknek semmi sem elég jó?

Mindig azt hittem, egy lajhárt nagyon könnyű utolérni. De most ismét tanultam valamit.

 

Több mint két hétig Londonra figyelt a világ, ahol sportolóink nem bizonyultak lajhárnak, sőt. Te hogyan élted meg ezt az eseményt?

Végig követtük az olimpia eseményeit, szurkoltunk a kiváló magyar csapatnak. A közvetlen környezetemben is megtapasztaltam pozitív hatását, a kisfiam ugyanis az olasz–magyar meccs után kijelentette, hogy hajlandó újrakezdeni a vízilabdát, amiért korábban egy évig hiába könyörögtünk neki.

 

Mi volt az a történés, ami az utóbbi időben jókedvre hangolt?

Visszatérnék ez előző témához. Egyértelműen a magyarok olimpián nyújtott eredményei adtak egyfajta olyan magával ragadó érzést, hangulatot, amely áthangolta a napjaimat. Napról napra vártuk és néztük a közvetítéseket, közösen drukkoltunk, és a szélesebb környezetemben is éreztem, hogy – néhány érthetetlen kivétellel – mindenki együtt tudott örülni hazánk sportsikerének. Ez valamiféle kohéziós erőt hozhatott létre, mintha az emberek is boldogabbak lettek volna körülöttem...