2011. május 24.

600 fő repülhet a közmédiából

Hatszáz munkavállalót érintő csoportos létszámleépítés szándékát jelentette be Böröcz István, az MTVA vezére. Most jön a konzultáció.

Hatszáz munkavállalót érintő csoportos létszámleépítés szándékát jelentette be Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója az alap üzemi tanácsának, érdekképviseleteinek és az állami foglalkoztatási szerveknek. Most jön a konzultáció, aztán a létszám pontosítása.

Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője azt közölte, hogy a szándékbejelentést követően legkorábban hét nap múlva konzultációt kezdenek az üzemi tanáccsal, melyre az érdekképviseletek is meghívást kapnak.

A konzultációra legfeljebb 15 nap áll az érintettek rendelkezésére, így az várhatóan június közepén zárul. Ezután véglegesítik az elbocsátandók pontos létszámát, s értesítik az érintetteket - tájékoztatott Cserháti Ágnes.

"A korábbi közmédiumok szervezeti rendje és működési módja rendkívül sok kívánnivalót hagyott maga után. A közmédiumok csatornái között együttműködés alig volt: ezt meg kell változtatni. Az indokolatlan párhuzamosságokat meg kell szüntetni" - indokolta az elbocsátásokat.

Az MTVA a közmédiumoktól mintegy 3000 munkavállalót vett át. Most a közmédiában mintegy 800 munkakörben, tucatnyi bérfizetési rendszerben dolgoznak munkavállalók. Ezt szeretnék egységesíteni, illetve a vezetők számát is lefaragják.

A közlemény szerint az MTVA módosítja szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) jelentős részét is. Ezt szintén egyeztetés előzte meg, s a szóvivő szerint a javaslatok beépültek a szövegbe. Ez azonban csak az első átalakítási kör, amit újabbak követhetnek.

 

Jelentős változásokra kell készülniük a hazai cégeknek

13 órája

Számos, a hazai vállalkozásokat is érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD) - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.