2018. október 10.

A recessziónál is nagyobb veszélyt jelent a jó vezetők hiánya

A jövő döntéshozóinak és tehetségeinek kinevelése jelenti a legnagyobb kihívást a 25 ezer vezető megkérdezésével készült Global Leadership Forecast 2018 jelentés szerint.

Az előttünk álló évek legnagyobb kihívása a következő generáció vezetőinek és tehetségeinek megszerzése és megtartása a Global Leadership Forecast 2018 kutatás során megkérdezett több mint 25 ezer vezető és 2500 HR-szakember szerint. A felmérés egyik meglepő eredménye, hogy a téma a felsővezetők válaszaiban kétszer olyan gyakran jelent meg problémaként, mint például a fejlődő országok lassuló gazdasági növekedése vagy a recesszió - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.

Sokba kerül a jó vezető kinevelése

Ez a kihívás a költség- és időbefektetés terén is megmutatkozik: a felmérés szerint a cégek évente átlagosan 4000 dollárt és 39 órát szánnak egy potenciális vezető fejlesztésére. A kutatás során kiderült, hogy azok a cégek, amelyek a vezetői készségek fejlesztését korábban, a felsővezetői szint előtt megkezdik, pénzügyileg sikeresebbnek bizonyulnak, és erősebb felsővezetőkkel rendelkeznek. A digitális úttörők – azon szervezetek, melyeknek döntéshozói otthonosan mozognak a digitális megoldások világában – pénzügyi teljesítménye pedig több mint 50 százalékkal jobb a digitálisan kevésbé fejlett vállalatoknál.

Még mindig fontos a vállalati kultúra

A kutatás arra is rávilágított, hogy a vezetési stratégiák sikeréhez a szervezeteknek erős vállalati kultúrát kell építeniük. A szilárd alapok közé tartoznak többek között az egyértelműen megfogalmazott célok, a személyes coaching lehetősége, a kreatív és innovatív megoldások iránti nyitottság vagy a pszichológiai biztonság, azaz az elfogadó és megértő környezet. „A Global Leadership Forecast 2018 rámutat arra, hogy a tehetséges vezetők képzésére fókuszálva erősebb céges kultúrát építhetünk és jobb pénzügyi teljesítményt érhetünk el” – mondta el Dr. Bachmann Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) újonnan kinevezett rektora.

Már egyetemen is oktatják az agilis vezetést

A METU új, Transformative Agile Leadership kurzusa erősen fókuszál azokra a problémákra, amelyekkel a döntéshozók a saját cégeiken belül is találkoznak: hogyan lehet továbbadni az újra való nyitottságot és a vezetői készségeket, és miként lehet befogadó céges kultúrát teremteni. „Célunk, hogy egy terembe tereljük a különböző szakmák képviselőit, és együtt tudjon tanulni, dolgozni az ügyvezető, a marketinges, a HR-es, a sales-es és az IT-s is: mozduljunk ki a szervezeti keretekből” – mondta Csaba Zoltán, a Metropolitan Egyetem stratégiai igazgatója.

Az öt modulból álló, egyéves Mini MBA képzésre olyan szakembereket, vezetőket várnak, akik változatos, csoportmunka-orientált oktatási környezetben fejlesztenék digitális vezetési kvalitásaikat. A kurzus mögé, melynek résztvevői többek között a Flow elmélet atyjától, Csíkszentmihályi Mihálytól is tanulhatnak, olyan, iparágukban meghatározó vállalatok sorakoztak fel tudásukkal, mint a Microsoft, az NNG, az AImotive vagy az Invitech.

A Budapesti Metropolitan Egyetem új Mini MBA kurzusára az alábbi linken jelentkezhetnek az érdeklődők.

Speciális programozói készségeket igényel a filmipar

2019. június 20.

A filmiparban edződő programozók merőben más kihívásokkal kell szembenézzenek, más hozzáállással – állapították meg a szakmai előadók a Codecool Programozóiskola szervezésében lezajlott Főszerepben a programozó meetupon.