2010. szeptember 13.

„A rentábilis példányszám a lényeg”

Megint egy csúcs Európa legolvasottabb napilapjánál. Még ha szakmai eredmény is, amit sikerült elérni.

Megint egy csúcs Európa legolvasottabb napilapjánál. Még ha szakmai eredmény is, amit sikerült elérni. Az egyik legnagyobb szeriőz lap csinált is egy interjút a rekorderrel. A beszélgetés pedig igen mókásra sikeredett. És tanulhattunk belőle új kifejezést is.

Mai munkanapjával ugyanis minden hivatali elődjét lekörözte Kai Diekmann főszerkesztő. Ennyi ideig ugyanis egyikük sem állt az 1952-ben alapított a Bild élén. A 46 éves menedzser az új évezred első reggelén állt munkába, mint a kiadás teljhatalmú ura – lássuk be, kilenc és fél még gombócból is sok, nemhogy hivatali évből egy ilyen médium élén. A jeles alkalom kapcsán a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúból kiderül, hogy neki fekszik ez a dolog.

„A Bildtől mindig a rendkívülit várják, így itt nincsen rutinmunka. Ezért aztán nem egyszerű a hétvége kezdetén búcsút inteni az irodának” – mondta, hozzátéve, tudja, hogy sokan nem kedvelik azért, hogy folyton ellenőrzi beosztottait, de szereti tudni, hogy mi van a szerkesztőségben.

„Annyi szabadsága egyetlen igazgatósági tagnak sincsen, mint a legnagyobb példányszámú európai napilap főszerkesztőjének” – válaszolta arra a felvetésre, hogy vajon egy zsíros állásba lehet-e innen továbblépni. Ő élvezi a lapkészítést, különösen, hogyha a lap makkegészséges. Márpedig szerinte a Bild az – ha országlása alatt harmadával, hárommillió közelébe csúszott is vissza a példányszám.

„Ha a példányszám volna a gazdasági eredmény legfőbb mércéje, akkor a Süddeutsche Zeitung a maga stabil eladásai mellett nem hozott volna össze tavaly kilencmillió eurós veszteséget” – dobta vissza az ezzel kapcsolatos kérdést. Diekmann szerint ugyanis nem a példányszám, hanem a rentábilis (azaz a pénzt hozó) példányszám számít. Abban pedig nekik nemigen akad versenytársuk.

Szerinte „mindent rosszul kellene csinálnunk az idén, hogy a 2010-es ne legyen megint rekordév a Bild számára”. Merthogy – példányszám-csökkenés ide vagy oda – a kiadó annyit keres a lapon, mint még soha. A lap amúgy – 12 milliós olvasótáborával – története legjobb elérési adatait hozza, és árusított példányszáma alapján sem volt még ekkora a piaci részesedésük, mint most, a print mellett pedig online-ban is elsők – jegyezte meg.

Hozzátette: mindezt úgy hozták össze, hogy míg 2000-ben átszámítva 35 eurócentbe került a lap, ma 60-ért adják. Ami – szerinte – súlyos félreértés, hiszen így egy capuccino árának töredékét fizetik ki az emberek csupán eredeti információkért. Aztán megnyugtatólag hozzátette: nem csupán a Bild, de a Süddeutsche Zeitung is alul van árazva. Úgyhogy saját lapjáért még akár az egy eurót is jutányos árnak tartaná.

Jogi kommunikációs kurzust indít a szegedi jogi kar

1 órája

Az országban egyedülálló tantárgy érinti a jogi pálya számos kommunikációs sajátosságát, a jogi hivatásrendeket és az ügyvédi reklámokat is - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.

Jelentős változásokra kell készülniük a hazai cégeknek

2018. szeptember 20.

Számos, a hazai vállalkozásokat is érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD) - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.