2015. november 18.

Adatújságírást támogató program indul

Előadásokkal, workshopokkal és egy adatújságíróknak szóló díjjal indít fiatal újságírókat és az adatújságírást támogató közös programot az Asimov Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Google.

Az „Adattal az újságírásért” elnevezésű projekt keretében az adatújságírást bemutató előadássorozatok és workshopok indulnak két magyar egyetemen, és egy fiatal adatújságíróknak szóló díjat is létrehoznak. A programban Budapesten az ELTE BTK MMI Média és Kommunikáció Tanszéke és Pécsett a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke működik közre, ahol az érdeklődőknek bemutatják az adatokkal való munkát azok feltárásától kezdve a mögöttük rejlő történetek kibontásáig. A programok az egyetemi tanév második szemeszterében, 2016 februárjában indulnak. Az előadásokat elismert magyar és külföldi szakértők tartják majd, köztük Beata Biel lengyel újságíró, a digitális újságírás szakértője.

Az „Adattal az újságírásért” kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza az adatújságírást a szakma képviselőihez és az érdeklődőkhöz, módszereket és eszközöket adjon a kezükbe. „Az adatújságírás minden eddiginél szélesebb lehetőségeket és folyamatosan gyarapodó, innovatív eszközöket kínál az újságírónak. Megújítja a történetmondást, átláthatóbbá teszi a feltárt tényeket és folyamatokat. Hatékony eszköz abban, hogy az újságírás ma is betölthesse ellenőrző szerepét" - mondta az adatújságírás jelentőségéről Móricz Ilona, a Független Médiaközpont igazgatója.

Az előadások és workshopok mellett a program keretében a Független Médiaközpont szervezésében egy adatújságírás díjat is létrehoznak. Erre diákok és 30 év alatti fiatal újságírók jelentkezhetnek majd legkülönfélébb, adatújságírással kapcsolatos projektjeikkel. A beérkezett jelentkezéseket egy háromtagú, adatújságírókból álló zsűri fogja elbírálni. A nyertes pályamű készítője díjazásban részesül, és lehetőséget kap a projektje megvalósításán szerkesztőségekkel, újságírókkal együtt dolgozni. A pályázatot jövő év elején hirdetik meg, a részletekről a Független Médiaközpont honlapján is lehet majd tájékozódni.

A program részeként, az atlatszo.hu szakmai közreműködésével magyar nyelven is elkészül az Adatújságírás Kézikönyve, amely az adatújságírás iránt érdeklődőknek, valamint diákoknak szól, és az újságírás eszközeit és legfrissebb trendjeit mutatja be. A könyv ingyenes, PDF formátumban 2016 februárjától lesz online elérhető és letölthető. Az atlatszo.hu főszerkesztője, Bodoky Tamás a kézikönyv kapcsán arról beszélt, hogy „az adatújságírás magyarországi elterjesztése azért fontos, mert a magyar sajtóban a vélemények előnyt élveznek a tényekkel szemben. A kézikönyv segítséget nyújthat a magyar újságíróknak abban, hogy közérthető módon prezentálják a mindenkit érdeklő adatokat”.

Az "Adattal az újságírásért" projekt Magyarországon kívül Csehországban, Szlovákiában és Romániában indul el. Az Asimov Alapítvány és a Független Médiaközpont mellett a kezdeményezés regionális partnere a cseh és szlovák Nyílt Társadalom Alapítvány, valamint a romániai Független Médiaközpont.

Marketingvezetőt igazolt a Codecool

2020. július 1.

Londonban élő szabadúszó marketingszakértő, Ferenczy Anna vette át a Codecool programozóiskola marketing csapatának irányítását 2020 márciusától.