2011. május 19.

Csillagászati fizetések a médiában

A médiavilág legjobban fizetett embere az amerikai Leslie Moonves, aki a Wall Street Journal szerint jelenleg évi 54 millió dollárt keres.

A médiavilág legjobban fizetett embere az amerikai Leslie Moonves, aki a Wall Street Journal szerint jelenleg évi 54 millió dollárt keres.
Leslie Moonves

A jelenleg legjobban fizetett Les Moonves, a CBS 62 éves elnök-vezérigazgatója, aki 1995-ben került a médiaóriáshoz, ám előtte is e szektor vezető pozícióiban dolgozott. A folyó üzleti évben mintegy 10 milliárd forintra rúgó javadalmazási csomagját annak köszönheti, hogy sikerült 38 százalékos emelést elérnie, és ezzel a jelenleg legjobban fizetett amerikai csúcsmenedzserek ranglistáján a dobogó harmadik fokára juthatott.

Az amerikai gazdaság és a médiaüzlet is tavaly vett lendületet, ez magyarázza részben a megugró javadalmazásokat. A legjobban fizetett menedzserek 2010-ben 11 százalékot meghaladó mértékben tudták pénzüket feltolni, amiben természetesen nem kis szerepet játszott az általuk birtokolt részvénypakettek árfolyamának növekedése.

Az amerikai fizetési lista első tíz helyezettje között egyébként négy "médiás" is van: a CBS-főnök mellett Michael White (DirecTV, 32,6 millió dollár), Bob Iger (Walt Disney) és Jeff Bewkes (Time Warner). Utóbbi két elsőszámú vezető egyaránt 30 millió dollár alatti teljes javadalmazási csomagot visz haza éves szinten.