2016. szeptember 20.

EASA-kitüntetés a távozó Robert Madelinnek

Az EASA igazgatósági ülésén „Best Practice Award” kitüntetés átadásával búcsúztak el Robert Madelin volt főigazgatótól.

Robert Madelin 1979 óta volt brit köztisztviselő, és 1993 óta dolgozott az EU-ban, többek között a digitális piacért felelős DG Connect, valamint az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Bizottság főigazgatójaként. Munkája során az iparra partnerként tekintett, hitt abban, hogy a fogyasztókat érintő ügyekben a megoldás részeseként működhetünk közre.

Az önszabályozás fejlődésében és elismertségének növekedésében óriási szerepe volt, hiszen a Reklám Önszabályozási Kerekasztal létrehozásával (2005), az OBA Kerekasztal-sorozat vezetésével (2012-től), továbbá az Alkohol Fórum és az Egészség, Táplálkozás és Testmozgás Platform megalakításával a szereplők bevonását és ellenőrizhető vállalását biztosította.

Beszédében Stéphane Martin, az EASA soros elnöke kiemelte, hogy Robert Madelinnek köszönhetően a szabályozási eszköztárban a hatékony ön- és társszabályozás megkapta méltó helyét.

Válaszában Robert Madelin hangsúlyozta, hogy nem a szabályozás volt az elsődleges célja, hanem a közös cselekvésben hisz. A lehetőség adott volt, de a siker nem jöhetett volna létre az ipar nyitottsága és felelős tenni akarása nélkül.

A kerekasztal-tárgyalásokon Robert Madelin nem ígéretekre, hanem felelős vállalásokra és eredményekre volt kíváncsi, például az OBA lefedettségével és az önszabályozás szolgáltatásainak bővítésével kapcsolatban. Jórészt e tevékenységének köszönhető, hogy a közlemúltban közzétett „Better regulation” csomagban a megfelelően kialakított önszabályozás kellő hangsúlyt kapott - fogalmaz Fazekas Ildikó ÖRT-főtitkár, az EASA korábbi elnöke.

Fotó: Robert Madelin (középen) és az EASA igazgatósága (Executive Committee)