2011. december 27.

Elbocsátották az éhségsztrájkoló közmédiásokat

Az MTVA rendkívüli felmondással szüntette meg Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka munkaviszonyát - írja az MTI.

Az MTVA rendkívüli felmondással szüntette meg Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka munkaviszonyát - írja az MTI.

Azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással szüntette meg kedden Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka munkaviszonyát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

Az MTI-hez eljuttatott érvelés szerint a közmédiás szakszervezeti vezetők "több mint két hete tartó demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót. Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a Médiatörvény és a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályait, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a Közszolgálati Kódex előírását, mely szerint politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak, a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak".

Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője hozzátette: az elbocsátott közmédiások "nem akarnak a közszolgálati médiában dolgozó munkavállalói közösséghez tartozni", ezért "nem hagytak más lehetőséget a munkáltató számára", mint hogy éljen a rendkívüli felmondás munkajogi eszközével.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) két alelnöke december 10-én kezdett éhségsztrájkba az óbudai tévészékház előtt. Ennek oka Lomnici Zoltán volt főbíró, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökének kitakarása volt a Híradóból. Azt kívánták elérni, hogy bocsássák el az ügyben vétkes vezetőket. A botrány kipattanása után először csak végrehajtói szinten osztottak figyelmeztetéseket, majd december 15-én Élő Gábor munkaviszonyát megszüntették, Papp Dánielt pedig leváltották.

Az Index közlése szerint a két szakszervezeti vezetőnek (kb. öt perccel) később adták át a felmondásukat, mintsem az MTI-n kiment volna az MTVA vonatkozó közleménye. Nagy Navarro Balázs azt közölte a portállal, hogy nem vették át a felmondási papírokat. Az Index szerint a rendkívüli felmondás következménye lehet, hogy az éhségsztrájkolókat kiszorítják a székház elől, mivel már nem közmédiás alkalmazottak. Nagy Navarro elmondta: nem adják fel az éhségsztrájkot, és ha rajtuk múlik, akkor nem hagyják el a bázisukat.

A Népszavához igazolt M. László Ferenc

2020. augusztus 18.

A Magyar Narancs online vezető szerkesztőjének, aki egy időben a Médiapiac főszerkesztője is volt, már meg is jelent írása a napilapban.