Novák Péterrel az IAB Hungary januárban esedékes éves taggyűlése és bejelentett visszavonulása kapcsán beszélgettünk eredményekről, kihívásokról és jövőbeli tervekről.

Az IAB Hungary 2016. január 14-én 16.00 órakor tartja éves közgyűlését a Mediaworks székházában. Az éves beszámolón túl a taggyűlés egyben tisztújító esemény is lesz. A 2015. december 14. - 2016. január 7. közötti jelölési időszakban minden élő IAB Hungary tagsággal rendelkező cég képviselőjére lehet elnöki és/vagy elnökségi jelölést leadni a jelölőbizottságnak (Fülöp Szilvia és Somogyi Endre). Az elnöki, valamint a 4 médiaoldali, 3 ügynökségi és 2 szolgáltató/hirdetői mandátumra várják a jelöléseket. A jelöltlistát január 12-éig küldik el a tagoknak, akik a 14-ei taggyűlésen választhatják meg az új tisztségviselőket.

Novák Péter, aki több mint 16 éve vezeti a hazai digitális reklám- és médiaipari szakmai szervezetet (1999-2008: MRSZ Internet Tagozat, 2008-2015: IAB Hungary) bejelentette, hogy az elnöki pozícióért ezúttal már nem indul. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

Novák Péter

 

Nézze meg Novák Péter teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Mi áll a döntésed hátterében?

Mindenekelőtt hatalmas megtiszteltetésnek tekintem, hogy ilyen hosszú időn át bizalmat szavazott nekem a tagság, a piac. Ugyanakkor eljön az idő, amikor el kell gondolkodni, hogy tudja-e az ember hasonló lelkesedéssel és időráfordítással folytatni, mint addig. Már a jelenlegi ciklus előtt is felmerült, hogy nem folytatnám, de most már biztos.

Milyen kihívásokra kell majd az új elnökségnek választ adnia?

Az eddig is eredményes területeken fenn kell tartani a folytonosságot. Már közel 80 tagunk van, a hirdetői oldal bevonásán tovább kell dolgozni, ebben segít az IAB Hirdetői Klub léte is. Az egyre bonyolultabb piacon folyamatos szakmai és gyakorlati kihívást jelent a digitális reklámköltés-kimutatás összeállítása, melyre biztosan szükség lesz a jövőben is. Folytatni kell a piac számára fontos kereteket adó programjainkat, mint az ajánlások összeállítása és a hasznos tudást nyújtókat, mint a Mesterkurzusok szervezése. Új kihívásként jelentkezik a világban és az IAB-n belül megszülető újdonságok még jobb és gyorsabb követése.

Az idén került előtérbe a reklámkerülés, -blokkolás kérdése. Erről nyílt, transzparens beszélgetés indult, de a jövőben még többet kell vele foglalkozni. Ez a probléma az egész reklámpiacot érinti, csak a digitális területen pontosan mérhető. Lehetőség nyílhat egy új típusú megállapodásra a fogyasztókkal a tartalom finanszírozásáról. Erre már vannak példák, mint a blokkolás blokkolása, a tartalom elméleti beárazása vagy a tartalmak fizetősségének kérdése, ezek közül kell megtalálni a legjobb gyakorlatokat. Emellett visszafogottabb reklámeszközökkel lesz érdemes operálni, mert az agresszivitás elriasztja a felhasználókat.

Idén már itthon is érezhetően terjed az automatizált, programmatic megoldások használata, viszont hiányzik a széles szakértői bázis, ennek a kialakításához oktatási-képzési tevékenységre lesz szükség.

De természetesen a prioritásokat már az új vezetés fogalmazza majd meg.

Teljesen visszavonulnál a vezetésből?

Nem. Elnökségi tagságra fogok pályázni és az Adex-munkacsoportot is tovább szeretném vezetni, hiszen a digitális reklámpiac és az IAB mégiscsak a szívem egyik csücske.