Kövess minket!

Karrier

Ezért van több női coach, mint férfi

Bár a férfiak mintha hátrányosabb helyzetből indulnának az alacsonyabb empatikus készségük miatt, ez könnyen fejleszthető.

Hazánkban is egyre kevésbé kell magyarázni, hogy létjogosultsága van a business és life coach szakmának. A világtrendhez hasonlóan itthon is több nő választja ezt a hivatást, a jelenséget sokan az érzelmi intelligenciához kötik, de szocializációs és gazdasági okai is vannak, hiszen a nőknek gyakran fontosabb a rugalmas munkaidővel megkereshető tisztes fizetés – hívták fel a figyelmet az In Dynamics Consulting vezetői, Wiesner Edina és Snír Péter.

A coach képzést nagyon sokan azért választják, hogy meglévő szakmájukban jobban teljesítsenek, egy hasznos eszköztárral, szemléletmóddal tudjanak problémákat megoldani – mondta el Snír Péter, az In Dynamics Consulting egyik alapítója. A megfelelő hosszúságú business coach képzéssel egy cégvezető vagy vezetők nagy mértékben tudják növelni a teljesítményt, javítani a munkahelyi légkört, aminek következményeként csökkenhet a fluktuáció – tette hozzá a Wiesner Edina, a coach képzéssel és tanácsadással foglalkozó cég társalapítója. A másik nagy csoportot a karrierváltók alkotják, akik felismerték, hogy a coach képzés nagyban megnöveli munkapiaci értéküket, legyen szó arról, hogy szakmájukban maradnak vagy kizárólagosan coach-á válnak. Itt azért érdemes megjegyezni, hogy a business és executive coach-ok iránt a kereslet jóval nagyobb, mint a kínálat.

 

Külföldi és a hazai felmérések is az mutatják, hogy több nő választja a coach szakmát, mint férfi, amit az In Dynamics Consulting számai is alátámasztanak. Az egyik magyarázat erre a jelenségre, ahogyan arra egy német tanulmány is rámutat: férfiak és nők egyaránt szívesebben fordulnak női coach-okhoz. „A kvalitatív eredmények megmutatták, hogy a női coaching ügyfelek inkább női coach-okat választanak, részben azért, mivel ők szereppéldák lehetnek a szakmai sikerhez. (…) A férfi ügyfelek hajlamosak inkább női coach-okat választani érzékeny, személyes kérdések megbeszéléséhez” – olvasható a tanulmányban. Mindezeket gyakran az érzelmi intelligenciára vezetik vissza, miszerint a „gyengébbik nemnek” több van belőle, de ebben a témában mindenki megtalálhatja a véleményének megfelelő felmérést.

“Az a tapasztalatom coach képzéseinkről és vállalati tréningjeinkről, hogy mindkét nemnek van mit tanulni az érzelmi intelligenciáról. Ugyanis az ebben fellelhető különbségek inkább a szocializációból fakadnak, így szerencsére fejleszthetők. Nagyon leegyszerűsítve: a nőknek az agresszivitást, míg a férfiaknak a szomorúság-félelem-fájdalom hármast tiltják. Az a tapasztalatunk, hogy ötnapos, bentlakásos csoportdinamikai tréningen extrém módon tudjuk fejleszteni az érzelmi intelligencia megfelelő részét” – mondta el Snír Péter.

“Több olyan női résztvevőnk is volt, aki az agresszivitás, akár „csak” verbális formájával, sem tudott mit kezdeni, illetve a haragját sem tudta kezelni, inkább elfojtotta és sírt. Ugyanakkor képzésünk végére megtanulták, hogy hogyan lehet jól kifejezni a haragot, és hogyan tudják mások agresszivitását kezelni. Ennek haszna az is, hogy az önmagukkal való viszonyuk, továbbá a társas kapcsolataik javulnak, és így nem utolsó sorban az egészségük is. Van aki lefogy, párkapcsolatát rendezi, megérkezik a várva-várt baba a családba, előléptetést kap, de számtalan más példát is láttunk az elmúlt években” – mesélte Wiesner Edina.

Bár a férfiak mintha hátrányosabb helyzetből indulnának az alacsonyabb empatikus készségük miatt, ez könnyen fejleszthető. Egy jó falka- vagy éppen vállalati vezérnek az az ismérve, amire egy csimpánzok megfigyelése során készített tanulmány mutat rá a legjobban. A Psychology Todayben is hivatkozott kutatásból kiderül, hogy a nőstények alapvetően empatikusabbak, mint hímnemű társaik, kivételt ez alól csak az alfa hím képvisel, mely a legtöbb vígaszt nyújtja társainak, ahogyan azt egy jó vállalati vezetőnek vagy éppen coach-nak is illene – írják.

“Egy ilyen érzelmi fejlődés után a feleség is eljött képzésünkre, hogy megtudja, mit csináltunk a 64 éves cégvezető-mérnök férjével, aki megtanult differenciáltan érzéseket kifejezni és mások érzéseivel empatikusnak lenni. De természetesen nem kell egyből egy több hónapos képzésre jelentkezni, hogy megismerkedjünk a módszertannal, hiszen éppen ezért tartunk nyílt esteket” – tette hozzá Wiesner Edina.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom