A digitális készségekre hamarosan nem csupán az IT-szektorban, de minden érdemi munkahelyen szükség lesz – hívja fel a figyelmet az IVSZ.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége az Információs Társadalom Parlamentje (Infoparlament) jubileumi, ötödik rendezvényén mutatta be az iskolai digitális oktatás megújításának tervét.

Az IVSZ rávilágított, hogy a gazdaságpolitika által kitűzött 2 százalékos növekedési cél teljesítése az infokommunikációs ágazatban jelenleg üresen álló közel húszezer álláshely betöltésével biztosítható lenne. Ugyanakkor a digitális írástudás nem csupán informatikus és IT szakértői állásokban fontos: a fejlett világban már szinte minden érdemi pozíció megköveteli az IT-környezet használatát vagy a digitális készségeket.

Ezzel szemben a magyar közoktatás meglehetősen gyengén teljesít a digitális készségek kialakítása terén: a 2012-es PISA-felmérésen a magyar diákok az OECD-országok közül hátulról a negyedik helyen végeztek digitális szövegértésben. (Nálunk rosszabb eredményt Brazília, az Egyesült Arab Emírségek és Kolumbia produkált, míg az élbolyban ázsiai országok – Szingapúr, Korea, Kína és Japán – találhatóak.) A diákok mintegy 35 százaléka teljesen digitális analfabétának tekinthető, további 25 százalék készségszintje nem kielégítő. A PISA-teszt olyan típusú készségeket mér, mint például az online vonatjegy-foglalás vagy egy MP3-lejátszó, illetve egy légkondicionáló beállítása.

A kapcsolódó kutatás arra is rávilágított, hogy az iskolai számítógépezés a digitális szövegértésre összességében negatív hatással van, míg a mérsékelt idejű otthoni használat (beleértve a házi feladat megírása kapcsán végzett netezést) pozitívan befolyásolja a készségeket. Előbbi jelenségre magyarázat lehet az iskolák elavult informatikai felszereltsége, lassú internetkapcsolata, valamint a nem kellően felkészített és motivált tanári kar is, míg a fiatalok aktívan, saját maguk által vezérelve és a kortársakkal együtt tudnak igazán tanulni.

A fenyegető helyzet kezelésére, a további leszakadás megelőzésére az IVSZ stratégiai és rövidtávon megvalósítható taktikai javaslatokat is megfogalmazott.

Stratégiai célkitűzések:

 • Az iskola legyen a hely, ahonnan a diák felfedezi a világot! 100 Mb/s netkapcsolat legyen elérhető minden tanteremből.
 • Az iskola ne legyen múzeum! Eszközök 25%-ának frissítése vagy cseréje évente, az eszközök átlagéletkora legfeljebb 3 év legyen.
 • A programozás is legyen része az informatikaoktatásnak! Kötelező robotprogramozás minden általános iskolásnak, kötelező mobil/webfejlesztés minden középiskolásnak.
 • A digitális eszközök használata legyen alapkészség. Legalább 2 informatika/programozás óra hetente.
 • Legyen esélyegyenlőség a digitális fejlődésben is!
 • Minden tanóra használja ki a digitális technológia lehetőségeit! Minden pedagógusnak legyen saját laptopja, a tanórák legalább 25-50 százaléka infokommunikációval támogatott.

2018-ig megvalósítható teendők:

 • A tanár legyen a diákok digitális fejlődésének motorja! Pedagógus IKT továbbképzés minden évben; 1 IKT pedagógiai asszisztens/10 pedagógus; 1 rendszergazda/100 tanuló
 • A gépírás tanítása legyen kötelező általános iskola felső tagozatában!
 • Legyen kötelező digitális tehetséggondozás!
 • Legyen minden élethelyzetben támogatott a tanulás! Iskolaim otthoni, intézményi oktatási környezetek szinkronizálása
 • Támogatni kell a digitális tananyagok terjedését! 5% ÁFA a digitális tankönyvekre is
 • A diákok saját okoseszközei váljanak taneszközzé, vonják be azokat is az oktatásba! Tiltás helyett támogatás.

Az IVSZ becslése szerint javaslataik összköltsége éves szinten mintegy 150-200 milliárd forint (melynek egy része már költségeket vált ki), de gazdasági és társadalmi haszna ezen jóval túlmutató.