2011. június 07.

Hazavisszük a munkahelyi zűröket

Főleg a vezetőket és vállalkozókat nem hagyják otthon békén a ″benti″ gondok. Az Ipsos szerint többen viszik haza a munkahelyi zűröket, mint fordítva.

Főleg a vezetőket és vállalkozókat nem hagyják otthon sem békén a ″benti″ gondok. Az Ipsos szerint összességében is többen viszik haza a munkahelyi zűröket, mint fordítva. A családi történéseket viszont sokkal inkább a gyereket nevelő nők, mint a férfiak vagy a hajadonok szokták megbeszélni munkahelyükön.

A vezetők hazaiviszik a munkahelyi gondokat

A gazdaságilag aktív magyarok több mint negyede (28%) viszi haza a munkahelyi gondokat, és osztja meg a családjával - derül ki az Ipsos 600 fős megkérdezéséből, amely reprezentatív a hazai munkavállalókra.

Ez azt jelenti, hogy 72 százaléknak sikerül valahogy kizárni otthonról a munkahelyi gondokat. Főképp a fizikai tevékenységet végzőknél sikerül ez, körükben csak 18%, aki nem tudja benn hagyni a zűröket.

A szellemi munkát végzők közül inkább a beosztottak tudják lezárni a munkanapot: 22 százalékuk gondolkodik otthon a benti problémákon. A vezetőknek viszont 43 százaléka képtelen kikapcsolni, s a vállalkozók között is átlag feletti (35%) az arány.

 

Inkább a nők viszik be a magánéleti zűröket

Miközben 28% viszi haza a munkahelyi zűröket, kisebb arányban, 19 százaléknyian nem tudják otthon felejteni a magánéleti gondokat. E téren a nők rosszabbul állnak, mint a férfiak: utóbbiaknak mindössze 11, míg a hölgyeknek 29 százaléka vitatja meg a munkahelyen a családi élet problémáit.

A munkahelyen szóba kerülő otthoni gondok főképp a gyerekekhez kapcsolódnak, mivel a harmincas-negyvenes éveikben járó, házasságban vagy élettársi kapcsolatban élő nők az átlagot jóval meghaladó mértékben (35%) viszik be a cégbe a magánéletüket. Az elvált nők között pedig 27 százalék ez az arány.

A férfiak mellett azok a nők sem agyalnak sokat munkahelyükön a magánéleti problémákon, akik hajadonok, vagy párkapcsolatban élnek és még nincs gyerekük, vagy házasok, de gyerekük már kirepült a családi fészekből. Ebben a körben kb. minden tizedik ember viszi be az otthoni bajokat.