2010. szeptember 28.

Itt az új Google-főnök

Hivatalosan is megerősítette a napok óta terjedő szóbeszédet a Google Magyarország: megvan az új vezető.

Hivatalosan is megerősítette a napok óta terjedő szóbeszédet a Google Magyarország: megvan az új vezető. A Peresztegi Zoltán által tavaly év végén elhagyott pozíciót Heal Edina foglalhatja el. Karrierjét reklámügynökségeknél kezdte, majd a zeneiparban dolgozott. Franciaországi és nagy-britanniai kitérő után hat esztendeje tért haza, s a következő évben a Sláger Rádió vezérigazgató-helyettese, 2006-ban pedig vezérigazgatója lett.

A bejelentést épp egy nappal a cég tizenkettedik születésnapja utánra időzítették. Pedig a szaksajtóban már a múlt héten jelentek meg értesülések arról, hogy nem más nyerte el a posztot. Heal Edina előbb reklámügynökségeknél, majd a zeneiparban dolgozott. Franciaországi és nagy-britanniai kitérő után hat esztendeje tért haza, s a következő évben a Sláger Rádió vezérigazgató-helyettese, 2006-ban pedig vezérigazgatója lett.

Miután a cég (máig vitatott módon) tavaly novemberben elvesztette frekvenciáját, ő is távozott az adót egykor működtető társaságtól. Neve a tavasszal került elő ismét, mint a Magyar Rádió elnöki posztjára pályázók egyike. (Portálunk információját akkor nem kívánta kommentálni Heal Edna,)

Mellékszál, de tegnap volt 12 éves a Google. Az ilyen sikertörténetek részletei pedig annak rendje és módja szerint változnak; mostanra három héttel későbbre csúszott a tortavágás hivatalos időpontja. Kezdetben szeptember hetedike volt a dicső dátum, a cégalapítás (1998-as)időpontja, majd nyolc nappal későbbre csúszott az ünnep (1997-ben ekkor regisztrálták a domain-t.)

A két alapító Sergey Brin és Larry Page 1996-os nagy ötlete az volt, hogy a weblapok közötti kapcsolatok matematikai analízisét felhasználó elmélettel kezdték kialakítani saját rendszerüket, s így a korábbiaknál gyorsabban értek el jobb eredményt. Előbb egyetemük, a Stanford honlapja alá rendezve kísérleteztek, majd saját domaint regisztráltak.

Kilenc évvel ezelőtt regisztráltatták a PageRank-et, amely – mi mindent elárul a név – a cég saját kritériumai szerinti osztályozó-rendszer. Ez lett a később oly nagy karriert befutó keresőoptimalizálás alapja. 2004-ben jött el az ideje a tőzsdére lépésnek. Majd szorgosan lépegetve tovább hol a saját levelezőrendszerüket turbózták fel (majd tovább), hol önálló böngészővel léptek a piacra, okostelefon operációs rendszert alkottak, vagy a Google TV alkalmazás révén törtek be újabb piacokra.

 

Címkék: google önéletrajz

Több száz állás a média és marketing világából