2014. szeptember 17.

Leépítések előtt áll a FAZ

Nem javul a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pénzügyi helyzete, így elkerülhetetlenné vált a létszám csökkentése.

Nem javul a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pénzügyi helyzete, így elkerülhetetlenné vált a létszám csökkentése.

A FAZ megerősítette a Handelsblatt azon információját, miszerint 2017-ig az összesen kilencszáz munkatársból kétszáz alkalmazottat bocsátanak el. Így minden harmadik kiadói területen és minden tizedik szerkesztőségben dolgozó munkatárs elveszíti az állását. A leépítés oka, hogy 2017-ig évi több mint húszmillió eurós megtakarítást szeretnének elérni. Mindezt részben a természetes fluktuációval és a nyugdíjkorhatár előtti részmunkaidővel, valamint kiszervezés révén szeretnék megvalósítani.

A közlés szerint a szerkesztőséget is érintik a "hosszú távú gazdasági biztonság" érdekében hozott intézkedések. Várhatóan negyven fővel csökken a FAZ szerkesztőségi létszáma. A felmondásokat azonban a kiadói területtel ellentétben itt el szeretnék kerülni. A Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung és a Faz.net szerkesztőségében jelenleg négyszáz állandó munkatárs dolgozik.

"Strukturális költségeinket a megváltozott bevételekhez kell igazítanunk, a következő években ugyanis a tartósan stabil jövedelmezőség irányába szeretnénk vezetni a lapot. Az új termékek és a kínálat fejlesztéséhez, valamint a jövőre vonatkozó stratégiánkhoz mozgástérre van szükségünk" – nyilatkozta Thomas Lindner, a FAZ vezére, aki ugyanakkor a megszokott újságírói színvonal megtartását ígérte, sőt, elmondása szerint az átszervezések egyik célja éppen az, hogy ezt megőrizhessék.

 

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.