2011. augusztus 01.

Megint sztrájkolnak a BBC-sek

Két héten belül másodszor tiltakoznak a tervbe vett nagyarányú elbocsátások miatt.

Két héten belül másodszor tiltakoznak a tervbe vett nagyarányú elbocsátások miatt.

Két héten belül már másodszor sztrájkolnak a BBC újságírói a tervezett nagymértékű leépítések miatt - számol be az MTI. A 24 órás akciót a NUJ brit újságíró szakszervezet hirdette meg.

Az elbocsátások a BBC Világszolgálatát és a külföldi rádiófigyelő szolgálatot érintik, s a lépéssel 46 millió millió angol fontot spórolna meg a vezetőség. Ehhez az első hullámban 387 munkahelyet kellene megszűntetni.

Az előző sztrájkot július 15-én tartották. A mostani más adások mellett a Radio 4 reggeli háromórás politikai hír- és magazinműsorát, a Todayt is érintette, amely a szokásos hat óra helyett egy órával később kezdődött.

A BBC Világszolgálatot 1932-ben alapították, s évi 272 millió fontra rúgó működési költségeit teljes mértékig a külügyminisztérium állja. Ez teljesen más modell, mint a hazai szolgáltatásé, amit előfizetési és licensz díjakból finanszíroznak.

A gondot az okozza, hogy a májusban megválasztott brit kormány komoly megszorításokba kezdett, ami a külügyminisztériumot is jelentősen érinti. Ennek nyomán megvágták a BBC Világszolgálat korábbi büdzséjét is.

Igazságot az Y generációnak!

1 napja

Átlagosan két évente váltanak munkahelyet, nem kifejezetten lojálisak, viszont elképesztő a tudásvágyuk: ez az Y generáció, akiket nem sok pozitív bírálat ért az elmúlt évek során.