2015. január 28.

Mentori program fiatal újságírók számára

Jelentkezési határidő 2015. február 15.

A Független Médiaközpont programjára nők jelentkezhetnek, a feltétel legalább 2-3 éves, bármely médiaágazatban szerzett újságírói tapasztalat.

Nemzetközi felmérések igazolják, hogy bár az újságíró-hallgatók körében többségben vannak a nők, és ebből adódóan egyre nagyobb számban helyezkednek el a média különféle ágazataiban, mégis számos akadályba ütköznek vezetői pozíciók elérésében. Magyarországon a trendek hasonlóak: az újságírói szakma „elnőiesedett”, ám a hírmédia szerkesztőségeiben változatlanul alacsony a női vezetők aránya és a nemek média-ábrázolásában is tartósak a sztereotípiák és egyenlőtlenségek – állítja a Független Médiaközpont.

A 2015. márciusban kezdődő, hat hónapos program (március 2.-szeptember 2.) e hátrányokat kívánja mérsékelni és kifejezetten nőknek szól. Ebben a kísérleti programban három mentor és pályázat eredményeként kiválasztott három mentorált párokban dolgozik hat hónapon át.

A mentor megosztja tapasztalatait és szakmai ismereteit a mentorálttal, segíti őt szakmai kapcsolatai bővítésében, az újságírói pályán maradásban és karrierje tudatos formálásában. A közös munka eredményeként a mentorált magabiztosabban haladhat céljai megvalósítása felé, részesévé válhat egy partnerségen alapuló női újságírói közösségnek, hosszabb távon pedig ő maga is segítheti saját kollégáit tapasztalatai megosztásával.

A programban résztvevő mentorok:

  • Kocsi Ilona - Táncsics Mihály díjas újságíró, jelenleg a Manager Magazin szerkesztője, s a Világgazdaság főmunkatársa. Korábban a Magyar Hírlap és a Világgazdaság főszerkesztője volt
  • Molnár Gabriella - Táncsics Mihály díjas újságíró, a Nők Lapja korábbi főszerkesztője, jelenleg szabadúszó kulturális újságíró, oktató és a www.mimind.hu szerkesztője
  • Sipos Júlia – Pulitzer-emlékdíjas, Hevesi Endre díjas tudományos újságíró, Kossuth Rádió

A mentori program alapja az együttműködés, a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a személyre szabott tervet, közösen határozza meg a munkamódszereket. Mind a mentorok, mind a mentoráltak részt vesznek a nyitó és záró rendezvényeken, havonta személyesen találkoznak, emellett folyamatosan tartják a kapcsolatot egymással online és telefonon. A program a mentoráltak számára ingyenes.

A programra olyan jelentkezőket várnak, akik

  • elkötelezettek az újságírás iránt;
  • határozott és konkrét céljaik vannak e pályán;
  • legalább 2-3 éves gyakorlatot szereztek újságíróként a hírmédia bármely ágazatában szerkesztőségi munkatársként vagy szabadúszóként;
  • elfogadják és alkalmazzák az etikus és minőségi újságírás normáit;
  • igénylik a segítséget és vállalják az együttműködést a mentori program végéig.

A programra kizárólag a palyazat@cij.hu email címre küldött pályázattal lehet jelentkezni. A pályázat az alábbi részekből áll:

  • kitöltött pályázati adatlap (mellékelten letölthető), amely tartalmaz egy rövid szakmai önéletrajzot és a mentori programban való részvétel motivációjának leírását;
  • három megjelent cikk (egyéb újságírói tartalom) beküldése – link vagy szkennelt változat elegendő.

Beküldési határidő: 2015. február 15. (vasárnap). A pályázatok eredményéről legkésőbb 2015. február 27-ig írásban értesítik a jelentkezőket.

További információért 2015. február 10-ig hívják a Független Médiaközpontot a 36-1-3175448-as telefonszámon vagy írjanak levelet a palyazat@cij.hu címre.

A mentori program része az „Egységes női hang – egyenlően hallható” projektnek, amelyben a Független Médiaközpont a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség partnereként vesz részt. A projekthez az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap, valamint az Ökotárs és partnerei nyújtanak támogatást.

Online nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

2 napja

Az ELTE Informatikai Kara idén online formában rendezi meg csütörtökön a felvételi nyílt napját, ahol előadások, bemutatók és interaktív programok várják a pályaválasztás, felvételi előtt álló diákokat.