2018. december 28.

Mozgalmas év jöhet a kkv-hitelezésben

Hamarosan indul az NHP fix a Budapest Banknál, amely 1.000 milliárd forintos keretösszegből kínál fix kamatozású, kiszámítható forrást a hazai kis-és középvállalatoknak.

A 2013-ban elindított Növekedési Hitelprogram előző három szakaszának hatása a mai napig érezhető a vállalati hitelezési piacon, és az NHP fixnek hasonlóan fontos szerepe lehet a következő években. A Budapest Bank is pozitív tapasztalatokkal rendelkezik a programmal kapcsolatban, ugyanis az előző szakaszokban kiemelkedően eredményesen segítette ügyfeleit a forráshoz jutásban. A bankcsoport − a lízing- és autófinanszírozási leányvállalatokat is beleértve − mintegy 245 milliárd forint összegben finanszírozta a magyar kis- és középvállalatokat a program keretében. Az NHP fix kapcsán is pozitívak a várakozások, ezért a vállalati üzletág már január 2-tól elérhetővé teszi.

„Az új konstrukció által biztosított maximum 2,5 százalékos kamatszint jelenleg 5 évnél hosszabb futamidőre gyakorlatilag nem vagy alig érhető el a piacon vállalatok számára, amelyek ezért nem tudják hosszú távon is élvezni a jelenlegi kedvező kamatszintet. A hosszúlejáratú futamidőknél a kamatok jelenlegi emelkedése egy beruházás esetén olyan kamatkockázatot jelent, melyet a vállalkozásoknak kezelniük kell. Erre jelent megoldást az NHP fix, melynek keretében elérhető hosszú, akár 10 éves futamidőre fixálható, alacsony kamatozású hitel" – mondta Toldi Balázs, a bank vállalati üzletágának vezetője.

A magyar vállalkozói szektort kiemelt célcsoportként kezelő Budapest Banknál továbbra is külön üzletág foglalkozik az évi nettó 200 millió forint alatti, illetve az évi 200 millió forint feletti árbevételű ügyfélkörrel, így a vállalatok a sajátosságaikra szabott szolgáltatásokban és ügyfélkiszolgálásban részesülhetnek. A mikrovállalkozások január 7-től a teljes fiókhálózatban igényelhetik az NHP fixet, a kkv-kat pedig a megszokott módon dedikált, személyes kapcsolattartójuk szolgálja ki, az NHP fix pedig számukra már január 2-tól elérhető.

Az NHP fix legfontosabb paraméterei

A vállalatonként minimum 3 millió, maximum 1 milliárd forintos hitelösszeg csak forintban és csak új beruházásra – új és használt eszközök beszerzésére egyaránt - igényelhető, lízinget is ideértve.

Fontos még tudni, hogy az adott beruházáshoz uniós támogatás is kapcsolódhat, forgóeszköz finanszírozásra azonban egyáltalán nem, személygépkocsi-vásárlásra pedig csak kivételes esetben használható a konstrukció.

A keretből olyan vállalkozások is részesülhetnek, amelyek összfoglalkoztatotti létszáma meghaladja a kkv besorolás felső határaként meghatározott 250 főt, de pénzügyi mutatóik tekintetében megfelelnek a törvényi meghatározásban szereplő határértékeknek.

Ágazati és regionális szempontból is rugalmas a program (például agráriumban tevékenykedő vállalkozások is igényelhetik, és egy régió sincs kizárva).

A törlesztésre vonatkozó szabály szerint pedig a tőkeösszeg 50 százalékát (5 évnél hosszabb hitel esetén), illetve 33 százalékát (5 éves vagy annál rövidebb futamidő és lízing esetén) kell a futamidő első kétharmadában visszafizetni.

A futamidő 3 évtől 10 évig terjedhet.