2019. március 13.

Nagy változások jönnek a munka világában

Már nem munkakörre, sőt nem is készségeket szem előtt tartva, hanem tanulási potenciál alapján kell keresni a munkavállalókat, hangzott el az SAP a „Future of work now” című rendezvényén.

2025-re az automatizálás eléri a munkakörök 50-60%-t, helyettesítik vagy támogatják a „robotok” a munkavégzést. Steve Hunt, az SAP vezető kutatója szerint azonban a mesterséges intelligencia nem lesz emberibb az embernél. Sőt, nem is szabadna intelligenciának nevezni, hiszen egy számítógép nem úgy gondolkodik, mint egy ember, nincsenek érzelmei, nem kreatív, nem tud önzetlen lenni. Ezért kell még hangsúlyosabban azzal foglalkozni, hogy mi teheti még emberibbé a szervezeteket. Ehhez pedig minél jobb minőségű kapcsolatra van szükség a munkavállalók és a menedzsment között, jobb kommunikációra, ami hatékonyabbá teszi az együttműködést. Valamint csökkenteni kell az előítéletek hatását a döntéshozatali folyamatokra, hogy ennek eredményeképp minél befogadóbb szervezet jöhessen létre - írja a HR Portal.

Steve Hunt szerint a HR számára a ma sokat emlegetett problémák, mint a tehetségekben mutatkozó hiány, vagy a dolgozói elkötelezés nehézségei már évek óta fennállnak. Az, ahogy ezekről a témákról kommunikálunk megváltozott, a mögöttük lévő pszichológia azonban nem. Az emberek nem változnak olyan gyorsan, mint a környezet, az elvárásaik, nagyjából változatlanok.

Öt megatrend, ami meghatározza az elkövetkező időszakban a munka világát:

- agilis szervezetek

- tanulásért végzett munka

- külső közreműködők munkájának bevonás a szervezetekbe

- teljes átláthatóság - például a fizetések terén

- befogadó szervezet - mindenkire szükség van, aki a megfelelő készségekkel rendelkezik, az elfogultság nem tolerálható.

Tudósítás a World Employer Branding Day-ről

2 napja

A világ legnagyobb cégeinek vezetői gyűltek össze Lisszabonban, hogy megosszák egymással a legújabb módszereket a legkiválóbb munkaerő toborzására, megtartására és a jövő munkahelyére vonatkozóan.