2012. december 14.

Rockenbauer Zoltán távozik az MTVA-tól

Felmondott a közmédiánál a Kulturális Főszerkesztőség vezetője, miután újabb nagyszabású leépítési hullám vette kezdetét az MTVA-nál.

Ahogy előre megígérte, felmondott a közmédiánál a Kulturális Főszerkesztőség vezetője, miután újabb nagyszabású leépítési hullám vette kezdetét az MTVA-nál. Orbán egykori miniszterétől az MTVA sajnálkozó közleményben búcsúzik. Közben megjelent a neten, hogy kik kerülnek utcára.

"A közmédiában továbbra is hangsúlyos a kultúra szerepe" - ezzel a címmel adott ki közleményt az MTVA azután, hogy napvilágot látott: felmondott a Kulturális Főszerkesztőség vezetője, Rockenbauer Zoltán, akinek több munkatársát is elbocsátották tegnap. (A főszerkesztő-helyettes pedig nyugdíjba vonul.) Rockenbauer, aki nem sokkal a 2010-es kormányváltás után került a pozícióba, korábban fideszes országgyűlési képviselő, illetve az első Orbán-kormányban kultuszminiszter is volt. Távozása az MTVA-tól összefügg azzal az újabb nagyszabású leépítési hullámmal, ami nemrég vette kezdetét vette a közmédiában, és amelynek keretében a napokban felmondóleveleket kezdett kézbesíteni - többek között a kulturális területen dolgozóknak.

Az MTVA-t valószínűleg váratlanul érte Rockenbauer döntése, mivel a cég közleményében azt írják, hogy új főszerkesztőt csak később tudnak kinevezni. Pedig lapinformációk szerint a főszerkesztő korábban már előre szólt, hogy ha a kulturális szerkesztőségben dolgozók jelentős részét is kirúgják, akkor tiltakozása jeléül maga is távozni fog.

"Az MTVA sajnálattal vette tudomásul Rockenbauer Zoltán főszerkesztő lemondását. Egyúttal köszönetet mond azért a munkáért, amelynek segítségével a közmédia kulturális kínálata az elmúlt két esztendőben megújult" - írja a közmédia közleménye, melyben köszönetüket fejezték ki Rockenbauernek a munkájáért, egyúttal azt is állították, hogy a rádiós és televíziós kulturális tartalom tekintetében a közmédia piacvezetővé vált az elmúlt időszakban.

Több száz újságíró kerül utcára

A közmédiában egyébként annak ellenére kezdődtek meg a leépítések, hogy a szakszervezetek kedd este sztrájkbizottságot alakítottak, ami pedig - állítják a szakszervezetek - a törvény szerint további hétnapos egyeztetést követel a munkáltatóval, és ez idő alatt nem lehet megkezdeni vagy folytatni a leépítést.

Eközben az interneten már elolvasható egy lista, hogy kiket tesz utcára az MTVA. A távozók között ismert képernyős arcok is vannak.

A leépítés összesen 210 munkavállalót érint.

A MÚOSZ tiltakozik

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége egyébként közleményt adott ki pénteken, melyben megdöbbenését fejezi ki a közszolgálati médiában zajló események miatt. Az elnök megdöbbenéssel tapasztalja, hogy a közmédia megújítását ígérő program megvalósítása helyett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) további egyoldalú és erőszakos lépéseket tesz a közmédia átalakítására – olvasható a legnagyobb hazai újságíró-szervezet közleményében. "A minőségi és független közmédia működtetésének esélyétől a rendszerváltás óta soha ilyen távol nem szorította a magyar állam a közmédia alkotóit és közönségét. A legújabb csoportos létszámleépítést, az eddig megismert információk alapján csak a szakma szétverésének lehet minősíteni" - tették hozzá.

″Aki akar dolgozni, el tud helyezkedni″

1 napja

MMOSZ elnöke: Tudjuk, honnan indultunk, éppen ezért tekintjük egyik legfontosabb küldetésünknek, hogy csak a szakmai sztenderdek szerint működő cégek foglalkozhassanak kölcsönzéssel.