2010. augusztus 10.

Szalai Annamária az NMHH elnöke

A várakozásoknak megfelelően Szalai Annamáriát nevezte ki az új hírközlési és médiahatóság élére a kormányfő.

A várakozásoknak megfelelően Szalai Annamáriát nevezte ki az új hírközlési és médiahatóság élére a kormányfő. Kinevezése szerdai hatállyal, kilenc esztendőre szól. A döntés nem sokkal azt követően jelentették be, hogy Schmitt Pál aláírta a médiacsomagot. az időzítés már nem okozhatott meglepetést. A múlt hét végén küldte ki azt a meghívót az NHH, amelyben holnap délelőttre meghirdették az új grémium vezetőjének bemutatkozó sajtótájékoztatóját. Ebból már tudható volt: legkésőbb ma aláír Schmitt, kinevez Orbán.

Az Országgyűlés még július 22-én (a nyári szünet előtti utolsó ülésnapján) fogadta el a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását. A két fideszes honatya (Cser-Palkovics András és Rogán Antal) jegyezte kezdeményezést a kormányoldal 244 képviselője támogatta, a három ellenzéki párt oldaláról 72 elutasító voks érkezett.

A törvény értelmében Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) néven összevonják a Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH) és Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT); az új formáció feladata, hogy a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés területén részt vegyen a kormány politikájának végrehajtásában. Elnöke korlátlan számú alkalommal újrázhat posztján. Az ORTT jogutóda a hatóságon belül felálló, önálló jogi személyiséggel bíró, a parlament által ellenőrzött médiatanács lesz, amelynek tagjai, akárcsak az elnök, a törvényhozásról kapják (szintén kilenc esztendőre szóló) mandátumukat. Erre várhatóan az őszi ülésszakon kerül sor.

E poszton Szalai Annamáriának számos tisztségbe lesz módja embert kinevezni: ő döntheti el, ki legyen a két helyettese, hivatala főigazgatója, a hírközlési és médiabiztos, illetve a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal igazgatója. Vár még Szalaira egy parlamenti menet, hiszen most elnyert megbízatása azt is jelenti, hogy automatikusan ő a jelölt a médiatanács élére. (A többi négy tagot a törvényhozás választja majd, kétharmados többséggel, egyetlen gombnyomással, a parlamenti jelölőbizottság ajánlásai alapján.)

A jogszabály kimondja: zártkörűen működőből nonprofit részvénytársasággá alakul a négy közmédium, amelyek tulajdonosa a Közszolgálati Közalapítvány lesz. A cégeket elnök helyett vezérigazgató irányítja.

Mindhárom parlamenti ellenzéki párt – korábbi közlésüknek megfelelően - máris jelezte: az Alkotmánybírósághoz fordulnak a jogszabály miatt, amelynek szerintük több pontja is ellentétes az alaptörvénnyel.

Egyre több fiatal gondol az öngondoskodásra

6 órája

Sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent valójában az öngondoskodás, mi a szerepe a mindennapokban? Pedig gyakran ez jelentheti a kiutat az anyagi bizonytalanságból, kiszolgáltatottságból.