2010. augusztus 10.

Szalai Annamária az NMHH elnöke

A várakozásoknak megfelelően Szalai Annamáriát nevezte ki az új hírközlési és médiahatóság élére a kormányfő.

A várakozásoknak megfelelően Szalai Annamáriát nevezte ki az új hírközlési és médiahatóság élére a kormányfő. Kinevezése szerdai hatállyal, kilenc esztendőre szól. A döntés nem sokkal azt követően jelentették be, hogy Schmitt Pál aláírta a médiacsomagot. az időzítés már nem okozhatott meglepetést. A múlt hét végén küldte ki azt a meghívót az NHH, amelyben holnap délelőttre meghirdették az új grémium vezetőjének bemutatkozó sajtótájékoztatóját. Ebból már tudható volt: legkésőbb ma aláír Schmitt, kinevez Orbán.

Az Országgyűlés még július 22-én (a nyári szünet előtti utolsó ülésnapján) fogadta el a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását. A két fideszes honatya (Cser-Palkovics András és Rogán Antal) jegyezte kezdeményezést a kormányoldal 244 képviselője támogatta, a három ellenzéki párt oldaláról 72 elutasító voks érkezett.

A törvény értelmében Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) néven összevonják a Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH) és Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT); az új formáció feladata, hogy a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés területén részt vegyen a kormány politikájának végrehajtásában. Elnöke korlátlan számú alkalommal újrázhat posztján. Az ORTT jogutóda a hatóságon belül felálló, önálló jogi személyiséggel bíró, a parlament által ellenőrzött médiatanács lesz, amelynek tagjai, akárcsak az elnök, a törvényhozásról kapják (szintén kilenc esztendőre szóló) mandátumukat. Erre várhatóan az őszi ülésszakon kerül sor.

E poszton Szalai Annamáriának számos tisztségbe lesz módja embert kinevezni: ő döntheti el, ki legyen a két helyettese, hivatala főigazgatója, a hírközlési és médiabiztos, illetve a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal igazgatója. Vár még Szalaira egy parlamenti menet, hiszen most elnyert megbízatása azt is jelenti, hogy automatikusan ő a jelölt a médiatanács élére. (A többi négy tagot a törvényhozás választja majd, kétharmados többséggel, egyetlen gombnyomással, a parlamenti jelölőbizottság ajánlásai alapján.)

A jogszabály kimondja: zártkörűen működőből nonprofit részvénytársasággá alakul a négy közmédium, amelyek tulajdonosa a Közszolgálati Közalapítvány lesz. A cégeket elnök helyett vezérigazgató irányítja.

Mindhárom parlamenti ellenzéki párt – korábbi közlésüknek megfelelően - máris jelezte: az Alkotmánybírósághoz fordulnak a jogszabály miatt, amelynek szerintük több pontja is ellentétes az alaptörvénnyel.

Kulcsterületeken erősít új szakértővel az EY

2018. április 20.

Partnerként csatlakozott az EY üzleti tanácsadással foglalkozó csapatához Demeter Ákos, aki korábban jelentős tapasztalatot szerzett mind a bank- mind a tanácsadói szektorban.