2011. július 11.

Tanácsok munkát keresőknek I.: fókuszban a nyerő hozzáállás

A válság alaposan megnehezítette a munkaerőpiaci boldogulást, úgy a médiában, mint máshol. De nem igaz, hogy a munkát keresők ne tehetnének magukért.

A válság alaposan megnehezítette a munkaerőpiaci boldogulást, úgy a médiaiparban, mint máshol. Miközben bizonyos peremfeltételekkel nem lehet mit kezdeni, nem igaz az, hogy a munkát kereső semmit sem tehet magáért. Nyári cikksorozatunkkal egyfelől motivációs muníciót, másfelől néhány hasznos tanácsot szeretnénk adni. Bevezető anyagunk a hozzáállás kérdésével foglalkozik.

Munkát az ember alapvetően két okból keres: kényszerből vagy saját indíttatásból. Kényszerből akkor, ha veszélyben van a munkahelye, vagy már elvesztette az állását, és ezt válságként fogja fel. Saját indíttatásból pedig, amikor szakmai, anyagi vagy érzelmi okokból új lehetőségeket keres. Azonban ha mélyebben belegondolunk, a kényszerű veszteség is ismeretlen kapukat nyithat meg számunkra. A kínai nyelvben a "válság" írásjel ebből a két részből áll: "veszély" és "lehetőség". Csak rajtunk áll, hogy kihasználjuk-e a válságban rejlő karrierépítési lehetőségeket.

"Válság"

Ahhoz, hogy maximálisan ki tudjuk használni a lehetőségeinket, paradigmaváltásra van szükség. Nevezetesen önmagunk profi marketingeseként és értékesítőjeként kell fellépnünk a munkaerőpiacon. Nagyon jó "áruval", kommunikációval és "értékesítővel" kell rendelkeznünk ahhoz, hogy a munkaerőpiacon a portékánkat, azaz saját szaktudásunkat értékesíteni tudjuk.

Nem akárhogyan, hanem a legjobb vevőnek, azaz az értékrendünknek megfelelő munkahelynek nyújtott legjobb szolgáltatással, a számunkra elérhető legjobb feltételek mellett. Ilyen feltétel lehet a céljaink eléréséhez segítő pozíció, a nagyfokú szakmai elismerés vagy a kiváló fizetés.

Mi kell ahhoz, hogy az "önértékesítés" a lehető legjobban sikerüljön? Cikksorozatunkban ehhez nyújtunk majd segítséget, az alábbi témák mentén:

  1. Ki vagy Te igazán?- a reális, az ideális és az elvárt énkép illesztése, a személyes USP
  2. Mit akarsz munkakeresőként, önértékesítőként elérni? - reális karriercélok és akadályok
  3. Hogyan pozícionáld magad? - CV készítés
  4. Mit akar a "vevő" (a leendő munkáltató)? - felkészülés a cégre és a vezetőd igényeire
  5. Kivel és hogyan tárgyalj? - állásinterjú: tárgyalási szituációk, pozitív, szuggesztív kommunikáció, asszertivitás
  6. Hogyan zárj? – sikeres interjú esetén egyéni és vállalati célok kitűzése, sikertelen interjú esetén helyzetelemzés és új célkitűzés
  7. Interjú után II. - sikertelen interjú esetén helyzetelemzés és új célkitűzés, önértékelés, önbizalom, tanult tehetetlenség vs. tanult optimizmus.

 

Hajdu Zoltán

A szerző fejvadász és tréner.

 

A cikk szakmai támogatója a CV Online.

Nagy változások jönnek a munka világában

2019. március 13.

Már nem munkakörre, sőt nem is készségeket szem előtt tartva, hanem tanulási potenciál alapján kell keresni a munkavállalókat, hangzott el az SAP a „Future of work now” című rendezvényén.