2011. július 18.

Tanácsok munkát keresőknek II.: mutasd meg, ki vagy!

Cikksorozatunk második részében az énképpel, azaz a reális, az ideális és az elvárt énkép illesztésével, illetve a személyes USP-vel foglalkozunk.

Nyári tanácsadó cikksorozatunk második részében az énképpel, azaz a reális, az ideális és az elvárt énkép illesztésével, illetve a személyes USP-vel (unique selling point) foglalkozunk. Hajdu Zoltán fejvadász és tréner szerint bemutatkozásunk akkor hatásos, ha egyéni, megkülönböztető és hiteles, vagyis személyiségünkre alapozott.

Az énkép személyiségünk központi programja: hit, hozzáállás, értékek, érzelmek és gondolatok összessége. A reális énkép az, amit magunkról igaznak hiszünk. Olyan információkon alapul, melyeket felvettünk és igaznak tartunk. Az ideális énképünk az, amilyen emberré válni szeretnénk. Emellett folyamatosan különböző elvárásoknak is meg kell felelnünk. Ezek határozzák meg, hogyan gondolkodunk, érzünk magunkkal kapcsolatban.

Az önbecsülés énképünk fontos velejárója. Kifejezi azt, hogy milyennek látjuk magunkat, hogyan gondolunk magunkra. Mennyire fogadjuk el és tiszteljük önmagunkat. Az önbecsülés hajtóerő, amely a szakmai sikerek elsődleges forrása lehet. Minden javulás, valóságunk összes pozitív változása az énképünkről alkotott gondolataink, érzéseink változtatásával kezdődik, mert ezek változtathatók.

Az önismeret és a tudatos önfejlesztés az álláskeresés különösen fontos eleme. Ezáltal tudjuk megfogalmazni, hogy mit várunk el a leendő munkaadónktól, és mi mit tudunk ezért nyújtani. Enélkül bele se kezdjünk, mert felesleges. Álláskeresés előtt tehát fontos tisztáznunk:

 • erősségeinket és komparatív előnyeinket,
 • értékrendünket,
 • életcéljainkat és karriercéljainkat,
 • hozzáállásunkat, szakmai kiválóságunkat,
 • tárgyalási erőnket és tárgyalási pozíciónkat.

A USP (Unique Selling Point) megkülönböztető termék- vagy márkaelőny, amelyet a versenytársak közül csak az adott márka tudhat magáénak. Tehát fontos annak a meghatározása, hogy melyek azok a - lehetőleg számokban is kifejezhető - kiemelkedő képességek, tudástőkék, amelyek másoktól megkülönböztetnek? Miben tudunk egyedi, speciális előnyt jelenteni a leendő munkáltató számára? A USP-nek erősségeink és tapasztalataink egyedi ötvözetének kell lennie:

 1. Mutasd be magad! Te most egy termék vagy szolgáltatás vagy.
 2. Vázold fel az adott iparág vagy vállalat számára jelentett előnyödet.
 3. Írd le, hogyan oldottál meg egy adott problémát, helyzetet vagy értél el jelentős karrier eredményt.

Bemutatkozásunk legyen egyéni, megkülönböztető és hiteles, vagyis a személyiségünkre alapozott. A személyes énmárka-építés (personal branding) itt kezdődik. A személyes énmárka-építés öt fő lépése:

 1. Önismeret: fedezd fel, hogy ki vagy és mit akarsz. Tűzz ki célokat.
 2. A saját USP alapján határozd meg a személyes branded.
 3. Tanulj a nagy cégek márkaépítéséből.
 4. Kommunikáld a személyes márkád, írj egy jó CV-t.
 5. Tartsd karban, ápold a branded, azaz dinamikusan alkalmazkodj a piac elvárásaihoz.

 

Következő cikkünk ahhoz nyújt segítséget, hogy miként pozícionáljuk magunkat a piacon.


Hajdu Zoltán

A szerző fejvadász és tréner.


A cikk szakmai támogatója a CV Online.

Jelentős változásokra kell készülniük a hazai cégeknek

2018. szeptember 20.

Számos, a hazai vállalkozásokat is érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD) - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.