2011. augusztus 08.

Tanácsok munkát keresőknek V.: mit akar a leendő munkáltató?

Nem működik, legalábbis csak erős megkötésekkel fogadható el az a hozzáállás, hogy mindegy mi a munkánk, a lényeg, hogy legyen valami.

Nem működik, legalábbis csak erős megkötésekkel fogadható el az a hozzáállás, hogy mindegy mi a munkánk, a lényeg, hogy legyen valami. Fejvadász szerzőnk szerint érdemes nehéz gazdasági helyzetben több helyre elküldeni az önéletrajzunkat, de csak megfontoltan, s nem mindenáron. Azok a munkavállalók indulnak nagyobb eséllyel a munkaerőpiaci versenyben, akik megértenek és alkalmaznak néhány lényegi, a személyes márkákat érintő alapszabályt.

Fejvadászként találkozom azzal is, hogy az álláskereső jelöltnek szinte mindegy, hol dolgozik, csak legyen munkája. Ez a hozzáállás kivételesen nehéz élethelyzetekben és csak ritkán fogadható el. Hosszútávon semmiképpen sem tartható. Nagyon egyszerű hasonlattal élve: bele lehet menni egy kapcsolatba különösebb elköteleződés nélkül, de a "bármi jobb, mint egyedül" mentalitás rövidesen szakításhoz fog vezetni. Hasonlóképpen van ez a munkavállalásnál is.

Gyakori jelenség az, hogy az álláskeresők több tucat helyre beadják önéletrajzukat minden felkészülés nélkül. Elvállalnak bármilyen munkát, majd egy-két év múlva újra munkát keresnek, mert már nem motiváltak egy olyan helyen maradni, ami nem fér össze képességeikkel, értékrendjükkel.

Nehéz gazdasági helyzetben célszerű sok helyre elküldeni a jelentkezést, de megfontoltan! Az álláskeresést előzze meg egy-két napos felkészülés a cégből és a jövőbeli feladatokból. Korábbi cikkeink abban segítettek, hogyan tegyünk szert önismeretre: ismerjük meg képességeinket és határozzuk meg céljainkat. Ha kész az önéletrajzunk, most már konkrétan neki tudunk állni az álláskeresésnek. Mi az a terület, ahol szívesen dolgoznánk?Mivé és milyen emberré fogunk válni hogyha az adott cégnél eltöltünk legalább 3 évet? Milyen munkakör betöltéséhez rendelkezünk a legerősebb képesség, tudás, tapasztalat ötvözettel? Milyen cégek felelnek meg értékrendünknek? Hasznosnak, jónak találjuk-e a szolgáltatást, terméket, amivel foglalkoznak? Még mielőtt elküldjük valahova a jelentkezésünk, nézzük meg az adott cég honlapját! Tudjuk, hogy mivel foglalkoznak, próbáljuk meg kitalálni, milyen lehet a vállalati légkör. Ha van ismerősünk a cégnél, beszélgessünk vele. A hosszú távú elköteleződésnek mindezek elengedhetetlen feltételei.

A munkavállalás egy kölcsönösen jövedelmező vállalkozás. Az adott pozíciónak a jelölt érdekeit is szolgálnia kell. Közös cél, hogy a leendő munkatárs haladni tudjon a saját pályáján. Ha az egyén karriercéljai és a vállalati célok megegyeznek, a munkaadó cég egy elkötelezett, lojális és motivált munkatárssal, szó szerint, gazdagodhat. Az állásinterjú arra szolgál, hogy a fejvadász vagy HR-es feltárja a jelölt valós, korábbi cselekedetei alapján felmérhető erősségeit, értékrendjét, valamint karriercélját.

Tapasztalataink alapján azok a jelöltek kerülnek ki sikeresen a munkakeresési és kiválasztási folyamatból, akik megértik, hogy jobb helyzetben lesznek a személyes márkák piaci versenyében, hogyha:

  • értik, mi a saját fő mozgatórugójuk, és értik, hogy mi vezethet a saját márkájukkal kapcsolatos, munkaadói oldalon kialakuló hosszú távú elégedettséghez (brand satisfaction), elfogadáshoz (brand adoption) és végül a márkahűséghez (brand loyalty)
  • életrajzukban, motivációs levelükben, kérdőíveikben, az interjú során jól célzott módon és egyértelműen, konkrét és számszerűsíthető tényekkel alátámasztva közlik saját személyes teljesítmény paramétereiket. Tehát, konkrét feladatok és sikeres projektjek megoldását és konkrét eredményeket mutatnak be.
  • a számszerűsíthető tények mellett és a saját fő motivációjuk tudatosítása után, sugározni tudják, hogy igazi "doer-ek", akik nemcsak elszállt délibábokat kergetnek, hanem megcsinálják azt, ami a munkadójuknak és nekik is jó. Hozzáállásuk energikus és nem fakó a tekintetük, motiváltságot sugároz minden mozdulatuk.
  • érződik az, hogy vannak elképzeléseik, amelyek érdekében döntéseket tudnak hozn.
  • értik a csapatjáték, az "adogatás" lényegét és értelmét, nem one man show-t akarnak játszani

A jelölteknek olyan üzenetet kell közvetíteniük, amely a korábbi munkaakadóik véleménye, a korábbi munkájuk konkrét eredményei alapján egyértelművé teszi az új munkaadó (target audience) számára, hogy a jelölt munkába lépése után a két fél mit fog nyerni. Így ezeknek a jelölteknek a saját brandjük pozícionálása a "célközönség" (munkaadók) fejében egyértelmű lesz és a gazdasági-társadalmi nehézségek dacára is sikerrel pályázhatnak, mert motivált és tehetséges munkatársra továbbra is szükség lesz, és akik elolvasták eddigi anyagjainkat azt is értik, hogy szerintünk mindenki tehetséges néhány területen.

Következő cikkünk a sikeres állásinterjúhoz nyújt segítséget.

 

Hajdu Zoltán

A szerző fejvadász és tréner.


A cikk szakmai támogatója a CV Online.