Kövess minket!

Karrier

Tanácsok munkát keresőknek VI.: az állásinterjú

Cikksorozatunk legújabb részében arra igyekszünk választ adni, hogy kivel és hogyan tárgyaljunk interjú helyzetben. Az, hogy mehetünk állásinterjúzni, azt jelenti, hogy az önéletrajzunk hatásosan kommunikálta az énmárkánkat, azaz jók vagyunk önmarketingben. A személyes találkozón az derül ki, hogy önértékesítésben is olyan jók vagyunk-e. Fejvadász-tréner szerzőnk 10+1 hasznos tanáccsal szolgál, s szót ejt a gyakran legnehezebbnek tűnő béralku kérdésről is.

Ha hívást kapunk állásinterjúra, az azt jelenti, hogy önéletrajzunk alapján hatásosan kommunikáltuk énmárkánkat leendő munkaadónk felé. Kíváncsiak és nyitottak lettek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünka karosszékben. Jók voltunk önmagunk marketingjében, de most kérdés, hogy milyen jók vagyunk önmagunk értékesítésében. A munka oroszlánrésze még csak most kezdődik! A személyes találkozás döntő fontosságú. Alapszabály, hogy állásinterjúra alaposan felkészülve menjünk. Ehhez nyújtunk most néhány könnyen betartható, de annál fontosabb tanácsot.

  1. Állásinterjúra elegáns vagy lezseren elegáns öltözékben illik menni. Az utcai öltözet, ápolatlanság, hanyagság rossz benyomást kelt.
  2. Érkezzünk pontosan, 10 perccel korábban és tudjuk, kit és hol kell keresnünk. Jegyezzük meg, írjuk fel a nevét és a telefonszámát.
  3. Készüljünk fel a cégből! Az interneten nagyon sok információ elérhető. Nagyon valószínű, hogy fel fog merülni a kérdés, hogy mit tudunk a cégről és az interjúztató nem a ködösítésre kíváncsi. Történetesen, ha a Coca-Colához mennénk interjúra, nem lenne elég az a válasz, hogy “Üdítőitalokat gyártanak. Én is szeretem a Colát!” Olyat ne is mondjunk, hogy nem szeretjük a cukros üdítőket. Ha ez így van: inkább el se menjünk. Ezért is fontos, hogy személyes értékrendünk megfeleljen a vállalat által vallott értékeknek.
  4. Kapcsoljuk ki a mobiltelefonunkat és vegyük ki a headsetet, fülhallgatót a fülünkből. Ellenkező esetben nem azt fogjuk ezzel kommunikálni, hogy milyen fontosak vagyunk, hanem azt, hogy nem vagyunk ott lélekben az interjún, nem is érdekel az egész. Ha nagyon fontos telefont várunk, mert például szül a feleségünk, akkor ezt még az elején mondjuk meg! Egyébként nincs kivétel.
  5. Legyünk természetesek és hitelesek! Ne játsszunk szerepet és ne hazudjunk. Ha valamiben nincs tapasztalatunk, akkor azt mondjuk meg. Az első munkahéten úgyis kiderülne, hogy fogalmunk sincs a feladatról és nagyon kínos utólag magyarázkodni.
  6. Készüljünk fel önmagunkból is! Mindenképpen tudjunk többet mondani, mint amennyit leírtunk az önéletrajzunkban. Nagyon kellemetlen, ha az interjúztató csak annyit tud meg, amit két oldalban leírtunk. Állításainkat próbáljuk mindig konkrétumokkal alátámasztani. Tipikus kérdés, hogy soroljuk fel azt az öt pozitív tulajdonságot, ami a leginkább jellemző Ránk. Például, ha azt mondjuk, hogy “együttműködési készség”, akkor egy-két mondatban tudjuk is elmondani, hogy előző munkahelyünkön egy 5 fős team tagjaként dolgoztunk, ahol az egyes tagok munkavégzése szorosan kapcsolódott és kölcsönösen függött a többi tag munkavégzésétől.
  7. Készüljünk fel a tipikus kérdésekre. Lehet tudni, hogy körülbelül mit fognak kérdezni az állásinterjún.
  8. A feltett kérdésekre határozottan válaszoljunk. Legyünk tömörek, egyértelműek és ne kezdjünk hosszú monologókba. A stressz alatt sokszor ömlengéssé alakul a jelölt mondanivalója. Lehetőleg számszerűsíthető eredményekről, képességekről számoljunk be. Legyünk pozitívak és fókuszáljunk a jövőre!
  9. Ha nem kérdeznek rá, lehetőleg ne részletezzük, miért jöttünk el előző munkahelyünkől. Ha rákérdeznek, legyünk tömörek és ne ócsároljunk senkit! Valahogy így: “Korábbi munkahelyemen a vezetőség rákényszerült a kiadások csökkentésére és ezt úgy oldották meg, hogy nagyobb létszámú munkaerőtől váltak meg”.
  10. Ne féljünk kérdezni! Biztos, nem tudunk mindent a leendő munkakörről. Ez a tökéletes alkalom, hogy megkérdezzük az interjúztatót. Kérdezzük meg azt is, mikor várható válasz. Megspórolunk magunknak néhány feszült napot.

 

+1. Végül, de nem utolsó sorban: okosan tárgyaljunk a bérünkről, de csak a munkaadó kezdeményezésére! Életidőnk minimum egyharmadáról tárgyalunk, ezért elvárt a felkészültség.

Ha nagyobb összeget ajánlanak, mint amit eddig kerestünk, fogadjuk el, ne alkudozzunk.

Ne mondjunk alacsony összeget, hogy mindenképpen megkapjuk az állást. Nem fogjuk megkapni! Gyanús lesz, hogy miért is kérünk ilyen keveset. Ne mondjunk túl magas összeget sem, mert akkor keresnek valaki mást.

A bértárgyalás mindig egy adott sávban történik. Ez a sáv a munkavállaló minimális bérigénye és a munkaadó által megadható maximum bér között van. Ha tehát a jelentkező min. nettó 250.000 forintot szeretne kapni, mert annyit eddig is kapott, a munkaadó pedig maximum 280.000 forintot hajlandó adni, akkor 30.000 forint az a mozgástér, amin belül tárgyalni lehet. Érdemes előzőleg egy kis felmérést végeznünk, hogy mi az, amit jogosan elvárhatunk, és mi az a fizetés, amit adott munkakörben adni szoktak. Kérdezzük meg ismerőseinket, böngésszünk álláshirdetéseket, kérdezzünk meg fejvadászokat! Ez az állásinterjú egyik legnehezebb, de fontos és elkerülhetetlen pillanata, viszont ha az állásinterjúra úgy készülünk, mint életünk egyik legfontosabb tárgyalására, mert ez az!, akkor profin fogunk tárgyalni.

Utolsó két cikkünkben azzal fogunk foglalkozni, mi a teendőnk az állásinterjú után.

 

Hajdu Zoltán

A szerző fejvadász és tréner.


A cikk szakmai támogatója a CV Online.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom