2011. augusztus 29.

Tanácsok munkát keresőknek VIII.: teendők sikeres interjú után

Sorozatunk utolsó részében hálás témával foglalkozunk: mi a teendő, ha sikerült az állásinterjú. Az örömön túl persze ilyenkor is érdemes gondolkodni.

Sorozatunk utolsó részében hálás témával foglalkozunk: mi a teendő, ha sikerült az állásinterjú. Az örömön túl persze ilyenkor is érdemes gondolkodni. Bár elvileg már az álláskeresés előtt átgondoltuk a céljainkat, azaz, hogy mire szeretnénk jutni a munkával, ilyenkor nem árt újra áttekinteni ezeket. Nem mindegy azonban, hogyan tűzzük ki a célt: annak egyedinek, mérhetőnek, reálisnak és időhöz kötöttnek kell lennie.

Ha sikerült az állásinterjú, azaz megvan a meghirdetett pozíció, először is, gratulálunk! Ez  fontos mérföldkő, élvezzük ki minden pillanatát! Lepjük meg magunkat valamivel, jutalmazzuk meg magunkat a jó teljesítményért.

A pihenésen, önjutalmazáson túl azonban egy feladatunk még van, de ez már kellemes lesz, ígérjük: a vállalat és a saját, személyes céljaink meghatározása.

Használjuk a SMART technikát – csak okosan!:) Célunk legyen:

 • Specific, azaz egyedi
 • Measurable, azaz mérhető
 • Achievable, azaz elérhető
 • Realistic, azaz reális
 • Time-based, azaz időtartamhoz kötött.

Céljaink megvalósítása, legyenek azok személyes vagy vállalati célok, történjen projektszerűen, határozott lépésekben.

A szokásos mantra: először is találjuk ki hogy, mit szeretnénk, és annak mi lenne a kívánt eredménye.

Tehát tisztázzuk elvárásainkat és értékrendünket. Jó esetben ez már megtörtént az álláskeresés előtt, de most itt az ideje újra átgondolni őket.

Írjuk le az eredményhez szükséges célt. Például régi vágyunk, hogy részt vegyünk egy szafarin Kenyában. Ehhez szükségünk lesz egy adott összegre. Célunk az lesz, hogy jelenlegi fizetésünkből megspóroljuk magunknak a szükséges pénzt, melynek eredménye, hogy végre utazhatunk.

Elemezzük a kiindulási helyzetet, ahogy régen a hadvezérek tették a háborús stratégiák kialakításakor vagy, ahogy cégek teszik ezt új termék vagy szolgáltatás bevezetésekor.

Tűzzünk ki határidőt! Egy cél határidő nélkül csak önáltatás.

Azonosítsuk és írjuk le félelmeinket és a lehetséges akadályokat. Legtöbbször az emberek legnagyobb ellensége saját maguk. Felejtsük el az "Igen, de..." kezdetű mondatokat. Inkább arra fókuszáljunk, hogyan tudnánk legyőzni az akadályokat.

Ha valamilyen eddig meg nem szerzett tudásra van szükségünk, azt most szerezzük meg! Tudjuk meg, hogy mi a projektünk ára időben és pénzben, és döntsük el, hogy megfizetjük az árat, mert előbb vagy utóbb, de úgy is megfizetjük.

Határozzuk meg azokat az embereket, legyenek azok ismerősök, barátok vagy munkatársak, akiknek az együttműködésére szükségünk lesz a megvalósítás során.

Készítsünk projekttervet, mely a szükséges lépések fontosságilag és időrendileg rangsorolt meghatározása.

Hajtsuk végre a tervet fegyelemmel és figyelemmel. Cselekedjünk, de közben folyamatosan ellenőrizzünk magunkat, hogy jó úton járunk-e.

Ha sikerült a fenti lépéseket végigjárnunk, próbáljuk ki a következő gyakorlatot. A mi kultúránkban ez már tényleg nehéz, de egyszerű... Dőljünk hátra és csukjuk be a szemünket. Lélegezzünk mélyeket, egyenletes tempóban. Képzeljük magunk elé, ahogy elérjük a vágyott eredményt. Figyeljük a megjelent belső képeinkre és arra, hogy milyen érzések kerítenek hatalmukba. Képzeljük el, hogy kik vannak velünk, mit mondanak. Érezzük az illatokat, a hőmérsékletet, lássuk a környezet színeit. Minél több érzékszervünket használjuk, minél részletgazdagabb az elképzelt kép, annál valóságosabbá válnak céljaink.

Ez egy olyan vizualizációs technika, melyet profi sportolók is gyakran alkalmaznak fontos versenyek előtt. Hatékonysága vitathatatlan, de itthon még gyakran azt mondogatják, "Jaj, ez olyan MLM-es, olyan amerikai." Kérdés, hogy Tiger Woods vagy Michael Jordan vizualizációs technikáját érdemes-e ezért nélkülöznünk?

A célokról mondta egyszer egy okos ember, hogy a leginkább fogyó eszközök, hiszen annyi impulzus ér bennünket, hogy néhány hét alatt el is felejthetjük a korábbi, határozottnak tűnő célunkat.

Ezért javasolt, hogy céljaink mindig legyenek előttünk, akár fizikálisan is, kinyomtatva a számítógépünk mellett. Hiszen, ha például íj-versenyre mennénk, akkor tudnánk, hogy nem találhatjuk el azt a célt, amit nem látunk, nem igaz?

Összefoglalva cikksorozatunk eddigi részei:

 • Ki vagy Te igazán?- a reális, az ideális és az elvárt énkép illesztése, személyes USP
 • Mit akarsz munkakeresőként, önértékesítőként elérni? - reális karriercélok és akadályok
 • Hogyan pozícionáld magad? – CV készítés
 • Mit akar a "vevő" (a leendő munkáltató)? – felkészülés a cégre és a vezetőd igényeire
 • Kivel és hogyan tárgyalj? – állásinterjú: tárgyalási szituációk, pozitív, szuggesztív kommunikáció, asszertivitás
 • Interjú után - sikertelen interjú esetén helyzetelemzés és új célkitűzés, önértékelés, önbizalom, tanult tehetetlenség vs. tanult optimizmus
 • Zárás – sikeres interjú esetén egyéni és vállalati célok kitűzése, sikertelen interjú esetén helyzetelemzés és új célkitűzés

Cikksorozatunk ezzel a végéhez ért. Célunk az volt, hogy hasznos tanácsokkal lássuk el az álláskeresőket, segítsük őket személyes márkájuk kialakításában, hogy sikeresen boldoguljanak a munkaerőpiacon. Köszönjük a soraink olvasására fordított figyelmet.

 

Hajdu Zoltán

A szerző fejvadász és tréner.


A cikk szakmai támogatója a CV Online.