A lépésre azt követően került sor, hogy az új tulajdonos szerkesztőbizottságot nevezett ki a lap élére.

Február 1-jétől közös megegyezéssel távozik Lambert Gábor, a Figyelő főszerkesztője – adta hírül egy rövid közlemény a kiadvány honlapján.” Az idén 60 éves gazdasági hetilap, a brandhez tartozó egyéb kiadványok és a hozzátartozó portál napi munkája, valamint az elindított megújítása folyamat az elmúlt napokban felállított szerkesztőbizottság irányításával folytatódik” – teszik hozzá.

A régóta gondokkal küzdő kiadó két hónapja került Schmidt Mária tulajdonába, aki nemrég háromfős szerkesztőbizottságot nevezett ki a Figyelő élére. A lépés hivatalos indoklása a lap médiapiaci pozíciójának erősítése volt. „A bizottság értékeli a lap piaci helyzetét, javaslatokat dolgoz ki a nyomtatott és online verzió intellektuális, szerkezeti és vizuális megújítására, valamint felel az átalakítás sikeres megvalósításáért.”

A grémium összetétele – a bizottság elnöke a Századvég vezető elemzője, Lánczi Tamás, tagjai L. Simon László volt államtitkár és Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója – kérdéseket vetett fel a lap függetlenségét illetően. Különösen azt követően, hogy L. Simon a Magyar Nemzetnek kinyilatkoztatta, nem független, hanem értékalapú újságot szeretnének csinálni. Hozzátette: ő nem is tud olyanról, hogy létezne pártsemleges lap ma Magyarországon.

Lambert Gábor a 24.hu-nak távozása kapcsán azt nyilatkozta: azért döntött így, mert nem értett egyet a lap jövőjével kapcsolatos elképzelésekkel és az újság jelenlegi piaci pozíciójával kapcsolatos nézetei is eltértek a Schmidt Mária érdekeltségei közé tartozó kiadó új vezetésétől.

A laptól már korábban távozott Brückner Gergely főmunkatárs és Jandó Zoltán újságíró is.

A 24.hu értesülései szerint az értékesítési és marketingigazgatói pozícióban is változás történt, Bánki Anita a Szerencsejáték Zrt-től érkezett a laphoz.