Kövess minket!

Karrier

Tízből négy ingatlanos alkalmas a szakmájára

Az ingatlanközvetítők jelentős része képzettség és hozzáértés nélkül, vagy etikátlanul tevékenykedik?

„Amikor az üzleti etika kérdéséről beszélünk, fontos látnunk, hogy nem szólunk mind a 10.000 hazai ingatlanközvetítőhöz. Az etika kérdéséről a Maslow-piramis alján nehéz beszélgetni, pedig ez egy rendkívül fontos kérdés, ami sikeressé, vagy sikertelenné tehet egy piaci szereplőt. Az ügyfelek fokozódó elvárásainak köszönhetően várhatóan erős szelekció megy végbe a minőségi szolgáltatást nyújtó kollegák és a kóklerek között. Ez nem csak a szakmai megítélés szempontjából, hanem az ügyfelek biztonságát illetően is jótékonyan hat az ingatlanszakmára. Úgy gondolom, hogy elsősorban azok fognak nagy hangsúlyt fektetni az etikus működésre, akik már, akár cégben vagy magánvállalkozóként dolgoznak, de elég nagyok, vagy elég régi piaci szereplők ahhoz, hogy legyen félnivalójuk” – magyarázza Balla Ákos, a Balla Ingatlan alapító tulajdonosa, egy nemrég alakult ingatanszakmai szervezet etikai bizottságának tagja.

Vannak azonban akik képzettség nélkül dolgoznak és ez már a törvénytelenség kategóriájába esik, hiszen a szabályos ingatlanközvetítés alapfeltétele az OKJ-s végzettség és a jegyzői regisztráció. Emellett, a regisztráció során az ingatlanközvetítőnek be kell mutatnia az adótartozás mentességéről szóló dokumentumot, valamint az erkölcsibizonyítványát is. Amennyiben valaki nem regisztrált ingatlanközvetítő, ezeket az információkat nem tudjuk arról az emberről, akire nagyértékű vagyontárgyunk eladását bízzuk, így ez már nem pusztán etikai kérdés.

Balla Ákos becslése szerint jelenleg közel 10.000 közvetítő tevékenykedik az ingatlanszakmában, amelyből több ezer még a törvényi minimumnak sem felel meg.

Felmerül a kérdés, mégis hogyan lehet megállapítani, hogy egy ingatlanközvetítő etikusan működik-e? Balla Ákos szerint az, hogy valaki mennyire etikus, csak az elvégzett munka után fog teljességében kiderülni, azonban vannak alapkövetelmények, amelyek könnyen egyértelművé teszik, hogy kit lehet komolyan venni.

1. Ingatlanközvetítők névjegyzéke

Akár magánszemélyről vagy cégről beszélünk, érdemes leellenőriznünk, vajon az ingatlanközvetítő valóban rendelkezik-e a fentebb említett jegyzői regisztrációval. Ha valóban regisztrált tag, akkor megtaláljuk a nevét az ingatlanközvetítők névjegyzékében.

2. Fizikai jelenlét: telephely vagy iroda

Ez egy alapvető elvárás, amikor valaki szolgáltatást nyújt, hiszen, ha például az ügyfél panasszal szeretne élni, szükséges, hogy a szolgáltató elérhető, számon kérhető legyen.

3. Online jelenlét

Ma már fontos megbizonyosodnunk arról, hogy az ingatlanközvetítő használja-e a teljes rendelkezésére álló online eszköztárat, tehát, van honlapja vagy más hirdetési felülete.

4. Személyes találkozó

Mindenképpen találkozzunk személyesen az ingatlanközvetítővel, annak érdekében, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket. Figyeljünk arra, hogy pontosan érkezik-e, mennyire üzleties a megjelenése, hogyan mutatja be a szolgáltatását, köt-e szerződést és ez a szerződés mennyire átlátható, illetve fair? A nagyon sok oldalas, apróbetűs, nehezen értelmezhető szerződés már kétkedésre ad okot.

5. Referencia

A legfontosabb pedig, hogy olyan ingatlanközvetítővel vegyük fel a kapcsolatot, akit ajánlás útján találtunk meg. Nem az a mérvadó, amit az adott cég a saját weboldalán saját magáról publikál. Akár kicsi, akár nagy cégről beszélünk, fontos, hogy legyen pozitív tapasztalatunk, ha ilyet nem találunk a közvetlen ismeretségünkben, akkor bátran kérdezzük az adott cég ügyfeleit!

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom