2011. január 04.

Többre tartjuk a kapcsolati tőkét, mint a diplomát

Cseh és magyar diákokat kérdezett a KutatóCentrum a P&G megbízásából. A csapatjátékról eltérően, a diplomáról viszont hasonlóan gondolkodnak.

Cseh és magyar diákokat kérdezett a KutatóCentrum a Procter&Gamble megbízásából. Mint kiderült, egész mást gondolunk a csapatjáték fontosságáról, a diploma szerepét illetően viszont egyeznek a vélemények.

A magyar diákok fontosabbnak tartják a kapcsolati tőkét, mint a csehek, viszont egyik ország fiataljai sem alapoznak túl nagy mértékben a diplomára, sőt a "papírt" mindkét piacon gyakorlatilag a legkevésbé fontos sikertényezőnek tartják az álláskeresés során - derül ki a KutatóCentrum felméréséből, melyet a Procter & Gamble megbízásából végzett.

Ha azt vizsgáljuk, hogy a megkérdezettek szerint milyennek kell lennie a jó vezetőnek, eltérő eredményeket kapunk. A magyar fiatalok szerint a vezetői és a kommunikációs képességek mellett az önállóság a legfontosabb, míg a csehek szerint éppen a jó csapatjátékos érhet el sikert. Honfitársaink szerint a vezetőnek legyen jó kapcsolati tőkéje és ismerje a piacot, viszont az empátia nem szerepel a lényegi kívánalmak között, szemben a cseh diákok értékrendjével.

A magyar egyetemisták első látásra karrieristábbnak tűnnek: közülük többen (74% a 65% ellenében) akarnak vezetővé válni. Az ambíciók azonban fékezett habzásúak: ha azt nézzük, hogy előbbieknek mekkora része szeretne 5 éven belül felsővezető vagy regionális főnök lenni, akkor már a csehek állnak jobban (39% vs. 28%).

Bár az empátiát nem tartjuk annyira, mint a csehek, a szakmaiságra viszont nagy figyelem jut. Legalábbis erre utalhat az is, hogy az egyetem melletti szakmai képzéseket fontosabbnak tartjuk, mint a csehek. Szakmai programra a megkérdezett honi diákok 16 százaléka jelentkezett, s 37% tervezi. A cseh kipróbálók aránya 13%, s csak 25% tervezi a jövőben.

Egészében a magyarok azok, akik a szakmai gyakorlatokat fontosabbnak tartják, de ez nem jelenti azt, hogy a cseh diákok ne szeretnének az egyetem alatt gyakorlati tapasztalatokat szerezni. Csak éppen a preferált módszer más. A magyarok a külföldi ösztöndíjak mellett a gyakornoki programokat kedvelik, míg a csehek inkább a vállalati tréningekre esküsznek.

Címkék: karrier

Igazságot az Y generációnak!

5 órája

Átlagosan két évente váltanak munkahelyet, nem kifejezetten lojálisak, viszont elképesztő a tudásvágyuk: ez az Y generáció, akiket nem sok pozitív bírálat ért az elmúlt évek során.