2014 óta nincs parlamenti mandátuma, ám azóta is rendszeres szereplője a magyar közéletnek. Korrupcióellenes megmozdulásai mellett legutóbb kommunikációs ügynökség-alapítási terveitől volt hangos a sajtó. Vannak, akik Vágó Gábort gyűlölik és támadják. A vádakra mindig egy latin közmondással felel: Aquila non captat muscas (A sas nem kapkod legyek után).

Az, hogy egy-egy társadalmi ügyre szakosodott szervezet sem gondolatiságban, sem eszközrendszerrel nem tudja megfelelően kommunikálni a tevékenységét, sajnos, nem új keletű dolog. Az azonban meglepett, hogy megsegítésükre ügynökséget alapítottál. Politikai trükk?

A pártpolitika önmagában engem már nem ambicionál, pedig megfelelő munkával kiharcolhatnék magamnak egy helyet a parlamentben.

Komolyan hiszem, hogy van esély arra, hogy megújítsuk az országot, ehhez azonban szükséges egy olyan stabil alap, amelyen el tudunk kezdeni dolgozni. A demokrácia intézményei csak demokratikus társadalmakban működnek. Ezért első lépésként a társadalmi munkát kell elvégezni. Ebben partner tudok lenni.

A hangsúlyozottan nem ellenzéki ügynökséged missziója szerint célotok, olyan társadalmi változásokban segíteni a partnereiteknek, amelyek egy összetartó, megújulásra törekvő közösséggé formálják a magyar és az európai társadalmat. Hiszel ennek megvalósíthatóságában?

Természetesen. Azt látom, hogy jelenleg nincs megfelelő szolidaritás a különböző társadalmi csoportok között. Ha képesek lennénk szociális kampányokkal hangot adni az emberek problémáinak, a szolidaritás kialakulhatna, ahogy egy ellenállóbb társadalom is.

Mit értesz pontosan társadalmi ügyek alatt?

Olyan kampányokra gondolok, amelyek egy nagyobb társadalmi réteg problémáit zenésítik meg. Az egyik célunk olyan ügyeknek hangot adni, amelyek elszenvedői képtelenek artikulálni a saját hangjukat. Az elnyomott rétegekkel foglalkozó civilek nem találják a hangot a társadalom egészével. Sokszor a hatalom pedig azt érzi, hogy őt kritizálják a problémák miatt, viszont sok olyan közös metszetet látok, ami a jelenlegi kormány politikájával is egybe vág. A gyermekvállalás ösztönzése például egy ilyen cél. A családpolitika kapcsán sem csak abortuszellenes konferenciákat kellene szervezni. Van ezeknek jobb, kulturáltabb módja. Sokkal jobb kampányokat lehetne folytatni, mint amelyek most mennek.

Azt mondjátok: „A kulcspozíciókban lévő döntéshozókra való nyomásgyakorlás széles eszköztárának minden elemét ismerjük.” Mit jelent ez pontosan?

Nem a hagyományos kommunikációs eszköztárban gondolkodunk. Tevékenységünk nem merül ki a sajtóközlemények megírásának, a Facebook oldalak kezelésének és a kis, színes videók elkészítésének háromszögében. Olyan meghökkentő, olykor megható módszereket is szeretnénk behozni a kommunikációs térbe, mint például az alternatív street art, vagy olyan cutting edge technológiák, amelyek Magyarországon még nem terjedtek el.

A változás – legyen az közpolitikai vagy egyéb jellegű – elsőként a fejekben megy végbe. Célod rendet tenni a gondolatok körül?

Nekem az a célom, hogy legyen egy-egy olyan ügy, amely nem hal el közvetlenül a kampányidőszak után, hanem folyamatosan, akár éveken át folytatott kitartó munkával, napirenden tud maradni. Sok társadalmi célú kampánynál lemegy a három hónap, majd utána mindenki elégedetten hátradől. Miközben egy társadalmi ügynek a véghezvitele, több év vagy akár évtized. A megrendelőnek hosszú távon szükséges komolyan gondolkoznia, elköteleződnie, mert csak így tud a márkája dinamikusan épülni.

Párbeszéd és edukáció. Sokan és sokféleképpen a zászlajukra tűzik egy-egy kampány során, de valóban élnek az ezek adta lehetőségekkel a magyar márkák?

Mi most társadalmi ügyekről és célokról beszélgetünk.

Az nem brand építő, ha egy vállalat az egyik évben az autista gyerekeket, másik évben a kerékpáros mozgalmat támogatja. Egy márkának szükséges kimondania, hogy bizonyos ügyekben el szeretne érni valamit. Ha elköteleződött, elérheti a célját, ha elérte, ki tudja tűzni a zászlajára, ami a márka célcsoportjának egy referencia pont lehet.

A megbízók rövid határidőn belül hathatós eredményeket várnak, ugyanakkor nem mérnek, gyakran még a saját célcsoportjukat sem tudják jellemezni. Szerintem a többség nem tud elszakadni az illúziótól, amellyel a követőiket csábítják. Különösen érzékeny terület a társadalmi ügyek.

Ha a megrendelő úgy látja, hogy a célcsoportjának van egy súlyos társadalmi problémája, mi lehetünk a megfelelő partner. Ha valódi társadalmi változást kíván elérni, nagyon alaposan átgondolt stratégiára van szüksége, mert az, hogy az üzenete jelenjen meg párszor a médiában, nem elég. A tárgyalások elején ezért mindig felteszek egy-két keresztkérdést, amellyel körvonalazom magamban, tudja-e a megbízó, mit szeretne elérni.

Miből adódnak össze az ismereteid?

Például abból, hogy én voltam az LMP-nek a kommunikációs vezetője egy olyan krízis időszakban, amely akár a párt megszűnéséhez is vezethetett volna, mégis sikeresen túlélte a válságot.

Hogy néz ki jelenleg az ügynökség felépítése?

Ez egy decentralizált módon működő ügynökség, amelyet én fűzök össze. Mivel nem állandó munkatársakkal dolgozom, ha szerzek egy megrendelést, azokkal a szakemberekkel veszem fel a kapcsolatot, akik az adott területhez a legjobban értenek. Van, aki grafikában jó, van, aki kiváló operatőr, van, aki a street arthoz ért.

Jelenleg milyen referenciával rendelkeztek?

Legutóbb a Helyi Mérték Alapítvány „Ez van, ez jó” kampányán dolgoztunk, amely az RTL Klubon futott. Az egy hónapos kampány alatt több mint négy millió Facebook felhasználót értünk el.

Vágó Gábor

A kritikusaid szerint számos ügy mellé álltál, mégsem értél el nagy áttörést. Ügynökségi vezetőként milyen mentalitást képviselsz?

A kritikusaimnak annyit mondanék, hogy az ÁFA botrányban végzett egy éves munkám után a NAV elkezdte komolyan venni a problémát, és ezzel százmilliárdokat spóroltam az adófizetőknek, így nekik is. Hálát és köszönetet nem várok, de én mások eredményeit elismerem.

Alapvetően csapatjátékos vagyok, de mindig a csoport dinamikájától függ, milyen szerepet veszek fel. A kosárlabdás múltamból adódóan, ha kell, centert játszom, ha kell irányítót, de egyébként hátvéd a posztom egy tökéletes csapatban.

Olyan típusnak tűnsz, aki gyorsan átveszi az irányítást, ha náladnál gyengébb jellemmel találkozol.

Ha vezetőként nincs autoritásom, nem vagyok vezető. Attól függ, mennyire akarok involválódni egy-egy történetbe. Ha egy olyanban vagyok benne, amire nem tudok elég energiát szánni, hagyom, hogy csak mellékszereplője legyek az eseményeknek. Ha komolyan gondolok egy dolgot, akkor szívem, lelkem beleteszem.

Ettől még bennem egy egész más karakter képe kezd körvonalazódni, mint akit eddig ismertem a médiaszerepléseid kapcsán.

A karakter, amit kialakítottam magamról a médiában, óhatatlanul egy szerep, de egy karakter azonos szerep. Düh nélkül beszélni a kiszolgáltatottságról, a korrupcióról, hiteltelen. Azt tudni kell, hogy én nem dühöngök a nap 24 órájában, megállás nélkül. Nem a düh éltet, vannak szép dolgok is a világban. (Nevet.)

Az egyértelmű, hogy a személyes márkádat tudatosan építed.

Igyekszem tudatosan alakítani. Például itt van a bajuszom, ami huszonéves koromban is megvolt, de általában csak tavasszal és ősszel növesztettem meg, télire és nyárra levágtam. Amikor képviselő lettem, megtartottam, mert tudtam, hogy könnyen felismerhetővé tesz.

Bukott politikusnak, tehetségtelen oknyomozó-újságírónak, kalandornak is bélyegeztek már. Közszereplőként ezt el kell viselned, de milyen érzés mindez a harmincas fiatalnak?

A bukás érdekes vád, mert nem indultam a választásokon, így nehéz elbukni. Újságíróként pedig számos olyan ügyet túrtam ki, ami napokig tematizált, van huszonnyolcezeres lájkszámmal bíró publicisztikám is. Az biztos, hogy vannak nálam sikeresebb politikusok és tehetségesebb újságírók. Ahogy Churchill mondta, az ellenségek csak azt jelentik, hogy valamikor valamit már felépítettél az életedben.

A közéleti szerepvállalásaid hatnak az ügynökség tevékenységére, megítélésére.

Tisztában vagyok vele, hogyha én karcosan elmondom a véleményemet a korrupcióról, az üzleti alapon hátrányt jelent, még akkor is, ha valószínűleg nem Mészáros Lőrinc Búzakalász 66 Kft.-je fog megkeresni.

A kommunikációs piacon is számos olyan szereplő van, akinek elege van a korrupcióból, abból, hogy egyes szereplők állami csöcsön való csüngésétől torzult a piaci működés. Ha valaki ennek hangot akar adni, mi jó partnerek lehetünk, merthogy a korrupció versenyhátrányt jelent azoknak, akik tisztességesen szeretnének dolgozni. Tudom, hogy ezzel több ellenséget szerzek, mint barátot, de a barátokból elég, ha kevés van, de azok jók.

Az emberek látják benned a küzdeni akarást, a szenvedélyt?

Azt látják, hogy el akarok érni valamit, és ez tetszik nekik. Sokaknak a lélektelen mókuskerék nem motiváló erő. Egy újabb tucat reklámban részt venni hosszú távon nem ösztönző. Engem sem motivál, ha nem látom a munkám eredményét.

Miközben egyre több korunkbeli fiatal tervezi elhagyni Magyarországot, te azt gondolod, hogy akár egyedül is van értelme küzdeni?

Nem vagyok magányos harcos. Szeretném, ha a jelenleg különböző körökben szerveződő társadalmi mozgalmak csomósodnának. Legyen egy olyan felület, ahol ők közösen tudnak dolgozni a saját ügyükért.

(Az interjú elsőként a Médiapiac 2017/7-8. számában jelent meg.)
A cikk szerzője Tóth Olivér

Nézze meg Tóth Olivér teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.


Új vezető a T-Systemsnél

2020. október 8.

Operációs és standard megoldások igazgatóként csatlakozik a T-Systems Magyarország vezetéséhez Mihályi Gábor 2020. november 1-jével.