2012. június 26.

Válságban több gyakornokot foglalkoztatnak

A Profession.hu többek között azt vizsgálta, mely szakmákból van hiány, és hogyan hat a válság a gyakornoki foglalkoztatásra.

A Profession.hu többek között azt vizsgálta, mely szakmákból van hiány, és hogyan hat a válság a gyakornoki foglalkoztatásra.

Nincs egyensúly

Nem meglepő, hogy a jelen helyzetben nincs egyensúlyi helyzet a magyar munkaerőpiacon: egyes szakmákban óriási a túlkínálat, míg másokban hiány van s megfelelő munkaerőből. "Ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogni a hiányszakma lényegét, azt mondhatjuk, ezek azok a pozíciók, ahol az állást kínálók nem találnak elegendő megfelelően képzett munkaerőt. A statisztikáinkat figyelve azt tapasztaljuk, hogy évek óta a mérnöki, informatikai pénzügyi és értékesítési területeken van a legnagyobb hiány, a gyártást, termelést támogató mérnöki területeken a kínálat-sokszorosa a keresletnek" - mondta el Zsédely Krisztián, a nemrégiben e témában felmérést végző Profession.hu kereskedelmi vezetője. - Az elmúlt időszak statisztikái továbbra is erős, növekvő igényt jeleznek az IT munkaerő iránt, miközben a pályázók száma kevés, és stagnál. Hasonló a helyzet a mérnöki pozíciók terén, itt a növekvő igény mellett a jelentkezők száma lassú emelekedést mutat, bár még így is rosszabb a helyzet, mint az IT pozíciók esetében."

 

Top szakmák

Az elmúlt félévben a mérnöki, IT-fejlesztői, ügyfélszolgálati, értékesítői és könyvelői szakmák voltak a legkeresettebbek. Az év elején a listát még az informatikai-fejlesztői pozíciók vezették, helyüket februárban és márciusban az ügyfélszolgálati, később a különböző mérnöki állások vették át. Folyamatos volt a hiány jól képzett könyvelőkből is, az elmúlt fél évben szinte folyamatosan dobogós helyen szerepeltek.

A legtöbb mérnökre egyértelműen a gyártóiparban, termelésben lenne szükség - derül ki a kutatásból. A mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezeti, utánuk a tesztmérnök, a folyamatmérnök, majd a villamosmérnök következik. Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek, de IT támogatói és Java fejlesztői pozíciókba is egyre több jelentkezőt várnak. A pénzügyi szektorban könyvelőkből van a legnagyobb hiány, utánuk az alacsonyabb képzettségű pénzügyi munkatársakat, a tapasztalt kontrollereket és elemzőket keresik leginkább a cégek.

"A fent említett szakmákban dolgozóknak ez az időszak kifejezetten jó lehetőség arra, hogy új, akár a jelenleginél is izgalmasabb szakmai kihívás után nézzenek, kifejezetten jó kondíciókkal. Érdemes a hiányszakma képviselőinek - kiemelten az IT és mérnök szakembereknek - 2-3 évente váltani és jobb kondíciókat kiharcolni" - tette hozzá Zsédely Krisztián.

 

Bővülő szektorok

A Profession.hu azt is megvizsgálta, melyek a munkaerőpiaci szempontból legdinamikusabban fejlődő szektorok jelenleg a magyar piacon. Az elmúlt egy évben a legtöbb állást a gyártás-termelésben kínálták: a Profession oldalán több mint 13 ezer hirdetést adtak fel a vállalatok. Ezt az IT-telekommunikáció követi egyre növekvő munkaerő-kereslettel, ebben a kategóriában több mint 10 ezer hirdetést regisztráltak egy év alatt. Folyamatosan erős a kereslet az ügyfélszolgálati, ügyfélkapcsolati és a pénzügyi-számviteli területeken. Növekedett a banki-biztosítási piac, a szállítás-logisztika felvevőképessége, és egyre nagyobb a munkaerőigény a szakmunkák területén is – leginkább raktárosokat és bolti eladókat várnak a cégek.

 

Népszerűek a gyakornokok

Nemcsak tapasztalt munkaerőre van igény. A felmérésből kiderül: gyakornokra mindig, mindenhol szükség van, a pozíció folyamatosan ott van az első 25 között. A magyarázat az lehet, hogy a cégek az alacsony kezdőbérrel felvett gyakornokból maguk nevelik ki a megfelelő munkaerőt, akinek látásmódja, munkakultúrája amúgy is könnyebben alakítható a cég elvárásai szerint. Sok helyen pedig egyszerűen a válság kényszeríti a munkaadót arra, hogy a tapasztaltabb, de drágább munkatársakat pályakezdőkkel pótolja - áll a kutatásban.

 

Nyáron nem keresgélünk

"Az online munkaerőpiacon szinte azonnal érzékelhetőek a szezonális hatások. A január-márciusi és szeptember-októberi időszakban mindig megnő az álláskeresők és kínálók száma, nyáron és télen kisebb az érdeklődés. Ennek az az oka, hogy az álláskeresők többsége meglévő munkahelye mellett keres jobb lehetőségeket", így Zsédely Krisztián. "A kínálati piac júniusban még a tavaszi hónapokhoz hasonlóan stabil, a július és augusztus azonban már visszafogottabb, hiszen jellemzően ekkor éri el a szabadságolás a tetőfokát. Augusztus végétől aztán újra élénk piacra számítunk, hiszen vélhetően az idén is a szeptember- novemberig tartó időszak lesz a tavaszi mellett a legintenzívebb."

Online nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

2020. december 2.

Az ELTE Informatikai Kara idén online formában rendezi meg csütörtökön a felvételi nyílt napját, ahol előadások, bemutatók és interaktív programok várják a pályaválasztás, felvételi előtt álló diákokat.