2010. október 27.

Állás a netről

Leggyakrabban a világhálón keresünk magunknak új állást. Sláger az informatika, a net és a kiskereskedelem.

Leggyakrabban a világhálón keresünk magunknak új állást. Sláger az informatika, a net és a kiskereskedelem.

A munkahelyi mobilitás a válság ellenére sem változott az elmúlt két évben hazánkban, viszont az ágazati preferencia átrendeződött – derül ki a piacvezető állásportál, a Profession.hu és az NRC piackutató felméréséből. A kutatás rávilágít arra is, hogy a két évvel ezelőtti eredményekhez képest csökkent az ismerős útján való elhelyezkedés gyakorisága, mára ezt már megközelítik az internetes álláshirdetések, gyorsaságban és kényelemben pedig meg is előzik azt.

Két év után megismételte az online álláskeresői piacot feltérképező 1200 főn végzett, reprezentatív kutatását a Profession.hu és az NRC. A piacvezető állásportál egy online adatfelvétel során arra volt kíváncsi, hogy a 18-49 év közötti, legalább hetente egyszer internetező felhasználók hogyan és hol keresnek elsősorban munkát: melyek az állásokkal kapcsolatos elvárásaik és milyenek az álláskeresési szokásaik.

Az internet mint álláskeresési forrás népszerűsége lendületesen nő, jellemzően a sajtó kárára. Mára már a megkérdezettek 70 százaléka keresett online állást, de legalábbis tervezte azt. Budapesten az internetes penetráció, falun pedig az egyéb csatornák hiánya ösztönzi az online álláskeresést.

A Profession.hu és az NRC 2010-es kutatása szerint – a két évvel ezelőtti felméréshez képest - a netes álláshirdetés mint módszer beérte az ismerősi körben való érdeklődést. Érdekesen ítélik meg a megkérdezettek a különböző módszereket: míg az internetes lehetőséget értelemszerűen kényelmesnek és gyorsnak tartják, addig meglepő, de az ismerősi, baráti vonalat már nem tartják kiemelkedően hatékonynak. A válság átrendeződést hozott a vonzó ágazatok tekintetében. A pénzügyi szektor és a vendéglátóipar visszaesett, míg a nagy nyertes az internet/adatfeldolgozás, kiskereskedelem és a szállítmányozás. Mindez a gazdasági folyamatok mellett arra utal, hogy keresettebbek lettek az alacsonyabb végzettséget kívánó állások.

 

Jelentős változásokra kell készülniük a hazai cégeknek

7 órája

Számos, a hazai vállalkozásokat is érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD) - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.