2012. október 18.

Ők tették a legtöbbet az online reklámpiacért

Az IAB Hungary a tagság körében hirdetett szavazást arról, hogy mely szakemberek voltak a legnagyobb hatással az elmúlt 15 év piacfejlődésére.

Az IAB Hungary a tagság körében hirdetett szavazást arról, hogy mely szakemberek voltak a legnagyobb hatással az elmúlt 15 év piacfejlődésére.

Szavazást hirdetett tagjai körében az IAB Hungary: olyan szakembereket lehetett jelölni, akikről úgy gondolták, hogy sokat tettek a magyarországi online reklámpiac fejlődéséért. A 35 jelölt közül a három legtöbb szavazatot kapott embert díjazták:

  • Novák Péter – jelenleg Rcko.fm, előtte Origo, kirowski, Matávnet, Matáv
  • Szabó Ákos – jelenleg Adaptive Media, előtte Index
  • Vértes János – Adverticum, Prím Online

Novák Péter 15 éve foglalkozik digitális marketinggel és médiával, szakdolgozatát e témában írta a Budapesti Közgazdasági Egyetemen. A Matávnál reklámozói, majd a MatávNetnél szerzett médiaértékesítési tapasztalatok után, 2000-ban csatlakozott a kirowski csapatához, melynek 2006-tól 2010-ig ügyvezetője volt. 2010 márciusától 2 éven keresztül az Origo általános vezérigazgató-helyettese. Az 1999-ben elindított MRSZ Internet Tagozatnak vezetője, majd a 2008-ban megalakult IAB Hungary elnöke, 2000-től a Reklámszövetség elnökségének és ügyvezetésének tagja, 2006 és 2009 között a szakmai szervezet alelnöke.

Szabó Ákos építészmérnökként diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen 1992-ben. 1999 vége óta dolgozik az online médiában, 2008-ig az Index értékesítési és marketing-igazgatója, 2007-től a Bookline igazgatótanácsi tagja volt. Előzőleg a Graphisoft külkereskedelmi képviselőjeként és képviseleti irodavezetőjeként tevékenykedett a Távol- és Közel-Keleten, illetve Ausztráliában. 2009. februártól tanácsadóként segítette az Adaptive Media sales house munkáját, 2009. októbertől üzletfejlesztési vezető, 2012 augusztusától online értékesítési és üzletfejlesztési vezető a cégnél. 2009-tól második alkalommal választott IAB elnökségi tag, a 2011-es Reklámkonferencia programigazgatója.

Vértes János, végzettségét tekintve okleveles matematikus és színháztörténész, tevékenységét tekintve pályája kezdetén programozóként, majd újságíróként dolgozott. Alapítója és főszerkesztője az 1991-ben indított VGA Monitor hetilapnak, az 1996-ban indított Internet Kalauz és Business Online folyóiratoknak. Elindítója az online informatikai hírszolgáltatásnak, az 1996 és 2004 között létező vgamonitor.hu-nak, továbbá a ma is működő Prím Online-nak. Az 1991-ben alapított Prím Kiadó irányítása alatt több változáson ment keresztül, ezek közül a legjelentősebb, hogy a Prím Online-hoz kifejlesztett adszerverre 2001-ben külön cég alakult Adverticum néven. Az Adverticum AdServer Magyarország első hazai fejlesztésű rendszere, ami ma is piacvezető a médiaoldali hirdetések kiszolgálásban.