Szalay Dániel 2013. augusztus 23.

Örömmel fogadták a piacok Ballmer nyugdíjba vonulását

A Microsoft nem túl sikeresnek tartott vezetője nyugdíjba vonul. A piacok örülnek: a hírre nagyot ugrott a cég részvényeinek ára a NASDAQ-on.

A Microsoft nem túl sikeresnek tartott vezetője nyugdíjba vonul. A piacok örülnek: a hírre nagyot ugrott a cég részvényeinek ára a NASDAQ-on.

Egy éven belül félreáll Steve Ballmer, a Microsoft első számú vezetője, akit a cég számtalan kudarcáért felelőssé tett az elmúlt időszaban a piac. Többek között Ballmert hibáztatták, amiért a Google és az Apple elleni versenyben nem sikerült igazán jól felvenni a versenyt, valamint számtalan, egyelőre elhibázottnak tűnő üzleti döntést is felróttak neki, mint például a Skype felvásárlása vagy a Windows RT és a Surface buktája.

A személyi változással kapcsolatos hírre azonnal 8,5 százalékot ugrottak a Microsoft-részvényárak, vagyis a piac láthatóan kitörő örömmel van a vezetőcsere miatt és optimista, hogy majdani utódja sikeresebb lesz, pedig a leendő vezető személyéről még semmit sem tudni, csak azt, hogy a mostani CEO azonnal háttérbe vonul, amint sikerül megoldani az utódlásának kérdését.

Ballmer egyébként nyilvános levelet küldött cége munkatársainak, ebben közölte velük először a hírt. Olyan új vezetőt kívánt a Microsoftnak, aki a cég megváltozott, eszköz és szolgáltatás fókuszú stratégiájához illeszkedő szervezeti átalakításában teljes erővel részt tud venni. A levélben egyébként szó esik azokról a sikerekől is, amiket Ballmer alatt a Microsoft elért. A teljes levél elérhető itt.

A távozás kapcsán Bill Gates, Ballmer elődje is megszólalt, aki kifejezte háláját Ballmernek a munkájáért.

Steve Ballmer 2000-ben vette át a vezérigazgatói funkciót Bill Gates-től.

Ballmer a kinevezése óta járt Magyarországon is. 2008-ban, miután a magyar kormánnyal való tárgyalásairól a Corvinus Egyetemre érkezett diákok közé, egy vele nem szimpatizáló fiatal 3 tojással próbálta megdobni őt és szokatlan "angolsággal", hangosan szidalmazni kezdte, valamint a Microsoftot a magyar adófizetők elrablásával vádolta meg. Az ekkor készült videófelvételek szinte az egész világsajtót bejárták. Magyarországon rendőrségi ügy is lett belőle. Ballmert azonban nem különösebben zavarta meg a fizikai és verbális támadás, előadását szinte rezzenéstelen arccal folytatta az amúgy zsúfolásig megtelt előadóban.