Szalay Dániel 2013. augusztus 23.

Örömmel fogadták a piacok Ballmer nyugdíjba vonulását

A Microsoft nem túl sikeresnek tartott vezetője nyugdíjba vonul. A piacok örülnek: a hírre nagyot ugrott a cég részvényeinek ára a NASDAQ-on.

A Microsoft nem túl sikeresnek tartott vezetője nyugdíjba vonul. A piacok örülnek: a hírre nagyot ugrott a cég részvényeinek ára a NASDAQ-on.

Egy éven belül félreáll Steve Ballmer, a Microsoft első számú vezetője, akit a cég számtalan kudarcáért felelőssé tett az elmúlt időszaban a piac. Többek között Ballmert hibáztatták, amiért a Google és az Apple elleni versenyben nem sikerült igazán jól felvenni a versenyt, valamint számtalan, egyelőre elhibázottnak tűnő üzleti döntést is felróttak neki, mint például a Skype felvásárlása vagy a Windows RT és a Surface buktája.

A személyi változással kapcsolatos hírre azonnal 8,5 százalékot ugrottak a Microsoft-részvényárak, vagyis a piac láthatóan kitörő örömmel van a vezetőcsere miatt és optimista, hogy majdani utódja sikeresebb lesz, pedig a leendő vezető személyéről még semmit sem tudni, csak azt, hogy a mostani CEO azonnal háttérbe vonul, amint sikerül megoldani az utódlásának kérdését.

Ballmer egyébként nyilvános levelet küldött cége munkatársainak, ebben közölte velük először a hírt. Olyan új vezetőt kívánt a Microsoftnak, aki a cég megváltozott, eszköz és szolgáltatás fókuszú stratégiájához illeszkedő szervezeti átalakításában teljes erővel részt tud venni. A levélben egyébként szó esik azokról a sikerekől is, amiket Ballmer alatt a Microsoft elért. A teljes levél elérhető itt.

A távozás kapcsán Bill Gates, Ballmer elődje is megszólalt, aki kifejezte háláját Ballmernek a munkájáért.

Steve Ballmer 2000-ben vette át a vezérigazgatói funkciót Bill Gates-től.

Ballmer a kinevezése óta járt Magyarországon is. 2008-ban, miután a magyar kormánnyal való tárgyalásairól a Corvinus Egyetemre érkezett diákok közé, egy vele nem szimpatizáló fiatal 3 tojással próbálta megdobni őt és szokatlan "angolsággal", hangosan szidalmazni kezdte, valamint a Microsoftot a magyar adófizetők elrablásával vádolta meg. Az ekkor készült videófelvételek szinte az egész világsajtót bejárták. Magyarországon rendőrségi ügy is lett belőle. Ballmert azonban nem különösebben zavarta meg a fizikai és verbális támadás, előadását szinte rezzenéstelen arccal folytatta az amúgy zsúfolásig megtelt előadóban.Egyre több fiatal gondol az öngondoskodásra

19 órája

Sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent valójában az öngondoskodás, mi a szerepe a mindennapokban? Pedig gyakran ez jelentheti a kiutat az anyagi bizonytalanságból, kiszolgáltatottságból.