mti 2013. január 25.

Új vezetők az állami mobilszolgáltató élén

Miután az egész menedzsment lemondott a frekvencia hiányában szolgáltatni képtelen állami mobilszolgáltató éléről, kinevezték az új vezetőket.

Miután az egész menedzsment lemondott a napokban a frekvencia hiányában egyelőre szolgáltatni képtelen és csak veszteséget termelő állami mobilszolgáltató éléről, kinevezték az új vezetőket.

Kovács Zsolt látja el az MPVI Zrt. vezérigazgatói teendőit csütörtöktől - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Kovács Zsolt 43 éves közgazdász, tanulmányait a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karának pénzügy szakán végezte. Az elmúlt két évtizedben vezetői pozíciókat töltött be a magyar pénzügyi szektor piacvezető cégeinél. Elnök-vezérigazgatóként öt éven keresztül irányította az ING Befektetési Alapkezelőt, az elmúlt két évben pedig ugyanezt a pozíciót töltötte be az ING Biztosító Zrt.-nél.

Kinevezésére azt követően került sor, hogy a negyedik mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt. tulajdonosi közgyűlése január 18-án elfogadta Kalmár István, az igazgatóság elnöke és Schmidt Pál vezérigazgató lemondását az igazgatósági tagságról, és ezzel egyidejűleg Schmidt Pál vezérigazgatói jogviszonya is megszűnt. A két megüresedett igazgatósági helyre Bíró Viktort (MVM Net Zrt.) és Imre Tamást (Magyar Posta Zrt.) választotta meg a tulajdonosok közgyűlése.

A közvetetten állami tulajdonban lévő MPVI Mobil Zrt.-ben az állami tulajdonban lévő Magyar Posta Zrt.-nek (10 százalék), az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek (45 százalék) és az MFB Invest Zrt.-nek (45 százalék) van tulajdonrésze. Az MPVI-t érintő bírósági döntés volt tavaly, hogy a Fővárosi Törvényszék szeptemberben jogerősen hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a frekvenciaárverésen hozott korábbi határozatait. A benyújtott felülvizsgálati kérelem miatt a Kúria hoz végső döntést, várhatóan február végén, addig viszont a mobilszolgáltató nem rendelkezik semmilyen frekvenciával, így tényleges munkát nem tud végezni.

A törvényszék szerint a negyedik mobilszolgáltató jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett akkor újabb frekvenciablokkokat. Annak eldöntése, hogy az NMHH az eredeti állapotot állítja helyre vagy új tendert hirdet, meghaladta a bíróság hatáskörét, így erről nem szól az ítélet. A frekvenciaárverés végeredményét a már piacon lévő mobilszolgáltatók támadták meg, szerintük ugyanis jogellenesen kapott volna frekvenciát a cég.