Szőlészet-Borászat II.

2011. január 27. Hungexpo Vásárközpont, 25. pavilon (1101 Budapest

A Hungexpo hagyományosan egyszerre rendezi az Agro+Mashexpo, a Magyar Kert, valamint a Szőlészet  és Pincészet kiállításokat. A BORésPIAC szaklap az utóbbi kísérőrendezvényeként már másodszor szervezi meg a Szőlészet–Borászat konferenciát. A szakmai rendezvény célja azoknak a fejlesztéseknek, új technológiáknak, szolgáltatásoknak az ismertetése, amelyek használatával a borászok jobb minőségű, versenyképesebb termékeket állíthatnak elő. A résztvevők az ágazat teljes vertikumát átfogó előadásokat hallhatnak: kezdve a 2010-es év szőlővédelmi tanulságaitól a legújabb gépek, technológiák ismertetésén át a bormarketing 2011-es akciótervéig és az idei támogatási lehetőségekig.

Részvételi díj: 7 900 Ft+áfa


Programok Letöltöm PDF-ben

10:00-10:10 Előadás
Megnyitó Előadó: Bozzai Zsófia (Grabowski Kiadó Kft., Bor és Piac)

A napi program ismertetése

10:10-10:40 Előadás
A magyar szőlő- és bor ágazat időszerű feladatai és az ezekben rejlő lehetőségek Előadó: Horváth Csaba (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa)
Letölthető prezentáció - A magyar szőlő és borgazdaság időszerű feladatai és az ezekben rejlő lehetőségek

Az új év számos lehetőséget tartogat a hazai szőlő- és borágazat számára, hiszen már jelentős előrelépések történtek 2010-ben is. A BCE-n belül megalakult Szőlészeti-Borászati Intézet elindította első évfolyamát. Ez azért is jelentős előrelépés, mert az oktatás-kutatás terén Magyarországon nagy lehetőségek vannak. 2010 nyarán megalakult az országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságán belül a Szőlészeti-Borászati albizottság. Év végén pedig megválasztották a Bormarketing Bizottságot, amely a közösségi bormarketinget hivatott megtervezni. 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét, melynek kapcsán tovább erősödhet a magyar bor presztízse.

10:40-11:05 Előadás
A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai Előadó: Lovász Csaba (Bayer CropScience)
Letölthető prezentáció - A 2010-es év szőlővédelmi tanulságai

A 2010-es év nagyon nehéz volt növényvédelmi szempontból; eleinte a lisztharmat, majd a hűvös, csapadékos időjárás hatására a peronoszpóra pusztított. Az egyedüli megoldást az okosan alkalmazott növényvédelem jelenthette, amelynek elveit ismerteti az előadó. A nehéz szőlővédelmi helyzetet súlyosbította, hogy a sorozatos esőzések és a felázott talajok miatt a kontakt készítményekkel történő kezelések részben vagy teljesen elmaradtak a vegetáció elején. Sok helyen csak közvetlenül a virágzás előtt tudták elvégezni az első permetezést, amikor már az első fertőzések megindultak. Ebben a helyzetben az döntött jól, aki ekkor már nem a csak kontakt hatóanyagot tartalmazó gombaölő szereket, hanem a felszívódó (vagy legalább mélyhatású) és kontakt, blokkolni is képes hatásmechanizmusú készítményeket választotta.

11:05-11:30 Előadás
Az év traktora 2011-ben: Landini Rex Előadó: Fehér Ottó (Axiál Kft.)
Letölthető prezentáció - Az év traktora 2011-ben: Landini Rex

Az előadó a Landini gépcsaládon belül a Rex szériát mutatja be, amely az év traktora lett 2011-ben. Az Axiál Kft 1998-ban kezdte a Landini traktorok forgalmazását és évről évre 8-10-12 % körüli piaci részesedést ér el. A Rex szériába nagyobb teljesítményű (74-90 LE) gépek tartoznak. Hazai viszonylatban főként a kabinos gépekre van igény, amelyek túlnyomásos biztonsági vezetőfülkével és aktív szenes fülkeszűrővel rendelkeznek a növényvédelmi munkák nagy aránya miatt.

11:30-11:55 Előadás
Újrainduló közösségi bormarketing 2011 Előadó: Geönczeöl Attila (Ital Magyarország Kft.)
Letölthető prezentáció - Újrainduló közösségi bormarketing 2011

Több mint fél év kihagyással újraindult a közösségi bormarketing. Az eddigi háromszereplős rendszer a jövőben a Bormarketing Bizottság és az AMC együttműködésére korlátozódik, új koncepciók, új programok várhatók. Az új rendszer, a 2011-es programok és pályázati lehetőségek ismertetése.

11:55-12:20 Előadás
Savtartalom csökkentése és ízharmonizálás a 2010-es évjáratban Előadó: Szövényi Áron (Kerttrade Kft.)
Letölthető prezentáció - Savtartalom csökkentése és ízharmonizálás a 2010-es évjáratban

Az előadás a 2010-es évjárat nagy problémáját a borok savtartalmának csökkentését taglalja. Mivel a bor savtartalmát lényegében két sav az almasav és a borkősav mennyisége határozza meg nem mindegy, hogy milyen módszerrel végezzük a savtartalom csökkentését. A borászati technológia fejlődésével a már régóta használt kálcium-karbonátos savtompítás mellett számos más eljárás is rendelkezésre áll többek közt az almasav tartalom csökkentésére is. A 2010-es évjárat boraiban további problémákat okoz a nagyobb polifenol tartalom, mely íz harmonizációs kezeléseket tesz szükségessé. Az íz harmonizációs kezelések köszönhetően a célzott polifenol csökkentésnek gyümölcsössé és hosszú életűvé teszik a borokat.

12:20-13:20 Ebédszünet
Ebédszünet
13:20-13:45 Előadás
Oxigén a borban: barát vagy ellenség? Előadó: Kiss Edina (Nomacorc SA)
Letölthető prezentáció - Oxigén a borban: barát vagy ellenség?

A Nomacorc piacvezető az alternatív lezárók gyártásában, évi több mint 2 milliárd koextrudált dugót ad el a világban. Emellett vezető szerepet tölt be az bor oxigén menedzsmentjének kutatási területén, primer kutatásokat folytatva a világ vezető borászati kutatóintézeteivel. 2007 óta egy egyedülálló oxigénmérési eljárás (NomaSense) kizárólagos forgalmazója borászatok számára. Az előadás során könnyű és közérthető módon fogunk beszélni az oxigén szerepéről a borban, a jövő tendenciáiról és arról, hogy ez a tudás hogyan építhető be a dugók megfelelő kiválasztásával a borok eltarthatóságának javítása érdekében.

13:45-14:10 Előadás
Az eredetvédelem új rendszere és az aktuális teendők Előadó: Tarján Balázs Dr.

Az eredetvédelem új rendszerét a 2009 augusztus 1- jei dátumhoz köthetjük. Ekkor vált hatályossá az az Uniós rendelet, amely új szabályozást jelent. Az új eredetvédelmi rendszer kidolgozásának és bevezetésének célja az Európai Unióban megtermelt borok versenyképességének javítása és az átlagfogyasztó egyszerűbb, áttekinthetőbb tájékozódásának biztosítása. Az előttünk álló legsürgetőbb feladat az EU által hivatalosnak elfogadott, E- Bacchusnak nevezett nyilvántartásban szereplő védett nevekhez társítani kívánt borok termékleírásainak elkészítése és az EU-nak történő benyújtása legkésőbb 2011. december 31-ig. Az előadás a legfontosabb alapelveket, a felmerült problémákat, az erre adott hazai szakmai válaszokat, a jogszabály alapján létrejött Bor Eredetvédelmi Tanács szerepét, tevékenységét és a hátralévő időszak munkáinak kívánatos ütemezését mutatja be.

14:10-14:35 Előadás
A magyar bor lehetőségei a gasztronómiában Előadó: Jakabffy László (Prímás Pince)
Letölthető prezentáció - A magyar bor lehetőségei a gasztronómiában

A méltán elismert szakember egy lehetséges utat vázol fel a hazai vendéglátó egységek borválasztékának kialakítására, illetve a magyar bor népszerűsítésére a vendéglátás keretein belül.

14:35-14:55 Előadás
Támogatási lehetőségek a borágazatban – Magyarország Nemzeti Borítékja Előadó: Sztanev Bertalan (Vidékfejlesztési Minisztérium)
Letölthető prezentáció - Támogatási lehetőségek a borágazatban – Magyarország Nemzeti Borítékja

A jövő tervezése szempontjából lényeges kérdés, hogy milyen fejlesztési lehetőségekre kapható támogatás, azokat milyen jogszabályok alapján lehet igénybe venni. A szőlő-bor ágazatban elérhető támogatások keretét Magyarország Nemzeti Támogatási Programja adja meg. A 2008-2013-as időszakra vonatkozó program első két évét már lezártuk, így már jól látszanak azok az intézkedések, támogatási lehetőségek, amelyekre jelentősebb az érdeklődés.