2017. június 07.

Bemutatkozott a Romani Design új kollekciója

Az “Ours Worlds” divatesemény különböző világok, identitások átjárhatóságát, találkozását, egymással való interakcióját mutatta meg.

A WANDERERS OF THE WORLDS KOLLEKCIÓ célja, hogy felkeltse kiváncsiságunkat, külső és belső világok felfedezésére inspiráljon. A kollekció darabjait figyelve egy mesének vagyunk részesei, amiben azt láthatjuk, hogy hogyan változunk utazásaink során és ez a változás hogyan hat vissza a környezetre tapasztalataink folyamán. A Romani Design új kollekciója gondolkodásra késztet, hogy hol lépjünk be egy új világba és hol hagyjuk el azt, ami már nem kell. Gondolkodásra serkent, hogy megvizsgáljuk, hogyan függ össze a kint és a bent, hol érezzük magunkat kívülállóként és hol pihenhetünk meg, otthonszerűen.

A Romani Design egyik legfontosabb küldetése, hogy felhívja a figyelmet az öltözködés jelentőségére, miszerint a ruha identitás hordozó, társadalmi üzeneteket hordoz. A Romani Design saját, Unique printjei feltöltenek az utazás örömével, a kollekció unisex vonala szabadságot és kalandvágyat kölcsönöz, a boho-chic stílus laza eleganciája megidézi a vándor szellemiségét. A kényelmes, utazásra is alkalmas viseletek mellett megjelennek az elegánsabb darabok is. Az összeállítás hangsúlyos darabja a bomber és a hoodie, egyes darabok formailag megidézik a cigány viseletre jellemző maxi szoknyát is. A ruhák mellett táskákat, hátizsákokat és sálakat is láthatott a közönség.

A ROMANI UNIQUE’56 KAPSZULAKOLLEKCIÓ múltunkat és jelenünket köti össze az új generációnak átadva szabad világunk értékeit. Az outiftek a forradalom cigány hőseinek állítanak emléket, többek között: Szabó Ilonának, Kóté Sörös Józsefnek, Hrozova Erzsébetnek, Cziffra Györgynek, Dilinkó Gábornak, Dandos Gyulának, Csányi Sándornak, Fátyol Itsvánnak.

Az elmodósott arcképek vizuálisan utalnak a magyar történelemből jószerivel kiírt roma hősökre, áldozatokra. A végtelen, szürreálisan megjelenő nevek pedig a számtalan, névtelenül áldozatul esett romákra utalnak. A sor folytatható lenne. Pixel és typo nyomatok, valamint liliom motívummal kísérve a hősök neve tünik fel az öltözékeken. A mintákban a fekete, fehér, khaki, az ezüst, sárga és a piros színek dominálnak.

Az esemény és a kollekciók létrejöttét az ERSTE Foundation, az ’56-os Emlékév Bizottság, az Akvárium Klub és a Unicorn Factory támogatta.