2016. október 03.

Beszélgess Toyota-minirobottal!

Még az idén feltűnnek a minirobotok az első autókereskedések kínálatában – egyelőre a japán piacon.

A Kirobo Mini neve hivatalosan kompakt kommunikációs partner; a minirobot képes könnyed beszélgetésbe elegyedni, azt gesztusokkal aláfesteni, valamint felismerni a felhasználók érzelmeit, és reagálni azokra.

A felhasználói preferenciákat és a korábbi eseményeket megjegyezve képes fejlődni és személyre szabott társsá válni, miközben a járműből, illetve otthonról gyűjtött információkat felhasználva tökéletesíteni tudja beszélgetési képességét. Mivel a Kirobo Mini elfér egy tenyérben (ülő magassága mindössze 10 centi), gyakorlatilag bárhová magunkkal vihetjük.

A Toyota 2017-től a márka japán autókereskedői hálózatán keresztül értékesíteni kívánja a kompakt, szeretni való Kirobo Mini kommunikációs partnert. Az országos bevezetést megelőzően egyes kereskedésekben (Tokió, illetve Aichi városokban) lehetőség nyílik az előrendelésre, amelyeket online vesznek fel. A Kiboro Mini tervezett nettó irányára 39 800 jen (körülbelül 108 900 forint). A Kirobo Mini egy miniatűr kommunikációs partner, amelyet kifejezetten azzal a céllal fejlesztettek ki, hogy társa legyen felhasználóinak. Elfér a tenyérben, ülő helyzetben mindössze 10 cm magas. Képes fejét a hozzá beszélő személy felé fordítani, és könnyed beszélgetést folytatni*1, miközben mozgatja a fejét és kezét. Kompakt méreteinek köszönhetően gyakorlatilag bárhová magával viheti gazdája, így teljes mértékben betöltheti célját: hogy ölelni való társként mindig rendelkezésre álljon, ha szívmelengető beszélgetésre vágyunk.

A Kiboro Mini gesztuskészletének és beszélgetési képességeinek teljes kiaknázásához a robotot Bluetooth®*2 kapcsolaton keresztül csatlakoztatni kell egy olyan okostelefonhoz, amelyre előzőleg telepítettük a megfelelő alkalmazást. Beépített kamerája segítségével a Kirobo Mini felismeri az emberek arckifejezését, ez alapján pedig megpróbálja kideríteni pillanatnyi érzéseiket, hangulatukat, hogy azzal összhangban folytassa a párbeszédet, a mozgást. A Kirobo Mini a járműből vagy otthonról szerzett információk alapján is képes beszélgetést folytatni, avagy empatikus megjegyzéseket tenni, például: „Sokat vezettél az imént. Jól csináltad.” vagy„Üdv itthon! Vár rád a forró fürdő.”

A Toyota célja régóta az, hogy az ügyfelek elvárásait messze túlszárnyaló gépkocsikat teremtsen, és hogy az ügyfelek „pótolhatatlan társként” tekintsenek rá. Hasonló módon nyilvánul meg a Kiboro Mini személyében a Toyota Szív Projekt, amely határozottan emberi interakciót kíván megvalósítani ember és gép között. Olyan interakcióról van szó, amely eltér az autók fedélzetén megismerttől, és amely a Toyota által az autógyártásban is alkalmazott„ihlet a szívnek, ihlet Önnek" elvet követi.

Azáltal, hogy megteremti a felhasználók és a Kirobo Mini együtt élésének a lehetőségét, a Toyota reményei szerint hozzájárulhat az élet és a társadalom gyarapításához.

Címkék: bulvár japán toyota