2018. január 17.

Erősen nyitja az évet a Filmalap Filmarchívuma

Nyilvánosságra hozták a Berlinale szervezői, hogy az Arany Medve díjas Testről és lélekről után idén ismét Enyedi-filmet tűznek műsorra.

Enyedi Ildikó Az én XX. századom című első rendezésében a némafilmek stílusában idézi meg a huszadik század eleji Európát, a távíró és a fény születését. Fekete-fehér, mágikus, ironikus fényfilmjében egy ikerpárról mesél, akik születésük óta elszakítva éltek egymástól, s külön utakon járnak. Az új század tudományának és eszményeinek a rabja, Z. úr külön ismeri meg az anarchistalányt és a szélhámosnőt, de mindkettőjüket szereti, mert számára együtt alkotják a Tökéletes Nőt.

A film 1989-ben Cannes-ban a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera-díjat nyert. A film teljeskörű restaurálása 2017-ben készült a Filmalap digitalizálási és filmfelújítási programja keretében a Filmarchívum szakmai irányításával a Magyar Filmlaborban, Máthé Tibor (HSC), a film operatőrének részvételével. A felújítás a film eredeti kameranegatívja és eredeti hangszalagja alapján készült.

Eseményekben sűrű a Filmarchívum számára 2018 első negyedéve: január 12-én Los Angelesben a nagy presztízsű UCLA mutatta be Kertész Mihály Az utolsó hajnal című 1917-es némafilmjét, a Casablanca rendezőjének tiszteletére rendezett retrospektív sorozat nyitófilmjeként. A tokiói Georama New Deer animációs fesztiválon három vetítésen láthatja a közönség Jankovics Marcell Fehérlófia (1980) című alkotását, míg a franciaországi Perpignanban, a Jean Vigo Intézetben Gaál István Sodrásban című filmje lesz látható.

A január 19-28. között megrendezésre kerülő trieszti filmfesztivál a 68-as diákmozgalmak 50. évfordulója alkalmából összeállított válogatását Magyar Dezső Agitátorok (1969) című filmje gazdagítja.

Február elején a berlini Deutsche Kinemathek épületében működő, nagy múltú Arsenal mozi nyolc filmből álló retrospektív sorozatot szentel a 80. születésnapját ünneplő Szabó Istvánnak. A megnyitón a rendező is jelen lesz, és levetítik Kertész Mihály A tolonc című némafilmjét is.

Március közepén a párizsi Cinémathèque française ismét megrendezi a restaurált filmek fesztiválját (Toute la mémoire du monde), amelynek keretében nyolc felújított magyar filmet tűznek műsorra, ezzel tisztelegve a magyar filmörökség előtt. A párizsi közönség az európai filmtörténet szentélyének számító filmpalotában láthatja Tóth Endre (André de Toth) Két lány az uccán, Szőts István Emberek a havason, Fábri Zoltán Körhinta, Kovács András Hideg napok, Szabó István Szerelmesfilm, Sára Sándor Feldobott kő, Mészáros Márta Ők ketten és Enyedi Ildikó Az én XX. századom című filmjét. A rangos fesztivál elnöke idén Wim Wenders lesz.

Jön a második kő-papír-olló magyar bajnokság

2018. augusztus 30.

Szeptember 9-én megrendezik az ország legőrültebb sportversenyét, a 2018-as kő-papír-olló magyar bajnokságot. A győztes nyereménye egy londoni utazás, ahol a sportág hazai legjobbja versenyezhet az európabajnoki címért.