2017. június 13.

Kiállítás nyílt a magyar fotográfiáról Varsóban

A szeptemberig látható tárlat többek között Kertész, Capa, Munkácsi és Moholy-Nagy képeit mestereik és követőik kontextusában mutatja be.

A Magyar Fotográfusok Háza-Mai Manó Ház a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/2017 kiemelt eseményeként Magyar tekintet: vázlat a magyar fotográfiáról címmel átfogó kiállítást rendezett a Varsói Nemzeti Múzeummal együttműködésben.
A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter által hétfőn megnyitott és szeptember 10-ig látható kiállítás a legnagyobb magyar fotográfusok, André Kertész, Robert Capa, Munkácsi Márton, Moholy-Nagy László, Kepes György, Lucien Hervé, Besnyő Éva és további világhírű művészek munkásságát mestereik és kortársaik, illetve későbbi pályatársaik ez idáig kevéssé feldolgozott kontextusában mutatja be.

Witold Waszczykowski, Szijjártó Péter © Bartosz Bajerski / The National Museum in Warsaw

A tökéletes vizitkártyáktól a modernista építészeti fényképekig, a neoavantgárd konceptuális művészeti alkotásoktól a kortárs vizuális kísérletekig a kiállítás archívumként is funkcionál: a több mint száz fotográfus mintegy 350 képének sorozata százötven év különböző korszakainak változatos stílusirányzatait és műfajait vázolja fel, s egyben reflektál egy közös közép-európai történelmi és kulturális környezetre is, áttekintést nyújtva a magyar fotográfiáról.

„Ha valahol nem kell szerénykedniük a magyaroknak, az a fotóművészet területe: itt nem kell másfelé leskelődve méricskélni, számítgatni, elemezgetni, mert vitán felül áll, hogy több magyar fényképész munkássága az egyetemes fotótörténeti kánon megkerülhetetlen része. Ezen meghatározó magyar egyéniségeknek életműveit az utánuk jövő fotográfus generációk alkotásaival helyeztük összefüggésbe, és így válnak láthatóvá azok a sajátos nézőpontok, a magyar tekintet, amely a magyar fotográfusok alkotásmódját jellemzik” - mondta a kiállításról Kőrösi Orsolya, a Mai Manó Ház és a Capa Központ ügyvezető igazgatónője.

A tavaly májusban a Varsói Nemzetközi Könyvvásár magyar díszvendégségével kezdődött Magyar Évad húsz hónapon át húsz lengyelországi városban ad a magyar kultúrából gazdag válogatást: koncertek, hangversenyek, színházi előadások, tánc- és könyvbemutatók, kirakodó vásárok, kiállítások, középiskolai történelmi vetélkedők formájában több mint százötven program várja az érdeklődőket, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Balassi Intézet szervezésében.

A kiállítás képi anyagát gazdag szöveges tartalom és online valamint nyomtatott kiadványok egészítik ki (közreműködők: Csizek Gabriella kurátor, Kincses Károly fotómuzeológus, Szarka Klára fotótörténész, Balázs Kata művészettörténész, Szilágyi Sándor fotográfiai szakíró, Pfisztner Gábor esztéta). A kiállítás fotográfiáit művészeti intézmények, galériák, magángyűjtők, archívumok és a művészek bocsájtották a Magyar Fotográfusok Háza és a kiállítás rendelkezésére.