2016. május 30.

Silabusz a megtévesztő reklámokról

Két fontos anyagot is közzétett a megtévesztő reklámok kapcsán az Európai Unió – hívja fel a figyelmet hétfői közleményében az Önszabályozó Reklámtestület.

Mint írják, a két dokumentum egyike az általános, a másik a környezetvédelmi állításokkal kapcsolatos útmutatót.

A megtévesztő reklámokkal kapcsolatos irányelvet tíz éve fogadta el az EU. A megtévesztés, az elhallgatás és az ún. feketelista azóta is a kereskedelmi kommunikáció szabályozásának alapköve. Bár az egyes országok évekkel később építették be a saját jogrendjükbe - itthon 2008-ban -, az azóta eltelt idő elegendő tapasztalatot biztosított arra, hogy azokat összefoglalják és közzétegyék.

Az útmutató nemzetközi példákkal segítheti a reklámozókat Az általános szempontok – átlagos fogyasztó, érzékeny fogyasztó, - illetve a legérzékenyebb feketelistás állítások, mint például a gyermek közvetlen felszólítása a vásárlásra, vagy éppen az „ingyen” szó használata - szerint, mind pedig egyes termék illetve szolgáltatási szektorok (online, utazási és pénzügyi szolgáltatások) szerinti csoportosításban ismerteti az elbírálás szempontjait és nemzetközi hatósági példákkal támasztja alá a mondanivalót.

A környezetvédelmi állítások kérdése ma már annyira aktuális és fontos, hogy erről külön ún. „Multi-stakeholder” tárgyalássorozaton egyeztettek Brüsszelben, számos érintett, köztük az EASA, az ÖRT európai szövetsége is részt vett – fogalmaz Fazekas Ildikó ÖRT-főtitkár. A fogyasztóvédelmi jogszabály csomag felülvizsgálata most zajlik, ezért hamarosan erről is hamarosan közzétesznek információt, szóval izgalmas, a napi munkánkat befolyásoló módosító javaslatok érkezhetnek hamarosan – teszi hozzá Fazekas ildikó.